*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ny og større rolle til nationale parlamenter

Nationale parlamenter kan nu spille mere med på den europæiske bane, og dermed er dørene åbnet for, at nationale parlamenter får EU-politikken mere på dagsordenen på hjemmebanen.

Den 1/12 trådte EU's nye traktat, Lissabontraktaten, i kraft. Det har vi ventet på længe, ja lige siden Forfatningstraktaten tog sin spæde begyndelse i 2003.

Lissabontraktatens vej har været belagt med mange sten - nogle af dem endda særdeles spidse - og på et tidspunkt tvivlede mange på, at traktaten ville blive godkendt.

Men nu er den endelig på plads. Og det er godt nyt for de nationale parlamenter i EU-landene. Den nye traktat lægger nemlig op til en ny og større rolle for de nationale parlamenter. Og det styrker demokratiet i Europa.

Nærhedsprincippet


Konkret skal de nationale parlamenter nu være med til at sikre, at det såkaldte nærhedsprincip overholdes i EU.

Det princip, som betyder, at politiske beslutninger skal træffes så tæt på borgerne som muligt.

Det er helt naturligt og meget positivt, at de nationale parlamenter får netop denne rolle. Nationale parlamenter er alt andet lige tættere på borgere end institutionerne i EU, f.eks. Kommissionen.

Vores nye vogter-rolle i de nationale parlamenter kan vi føre ud i livet ved at meddele EU's institutioner, at et forslag ikke bør vedtages i EU, men i stedet af de enkelte nationale parlamenter (hvis de ønsker det). Billedlig talt kan parlamenterne samarbejde om at give forslag til ny EU-lovgivning et gult kort, og jo flere parlamenter, der er enige, des stærkere står vi.

De nye regler om nationale parlamenters inddragelse i EU-samarbejde er en styrkelse af den demokratiske beslutningsproces. Jeg forventer, det kan blive en velovervejet politisk mulighed, da jeg tvivler på, at f.eks. Kommissionen kan og vil sidde indvendinger om brud på nærhedsprincippet overhørigt.

EU-lovgivningen


Med de nationale parlamenters nye rolle i EU er der også lagt op til, at parlamenterne i højere grad skal beskæftige sig med EU-lovgivning. Vi har i dag en god behandling af EU-stoffet i Folketinget, men vi kan fortsat forbedre os.

I den kommende tid skal vi i Folketinget drøfte, hvordan vi kan sikre, at vores interne procedure i Folketinget er gearet til at håndtere de nationale parlamenters nye rolle i EU.

Konkret er det min holdning, at vi har et ansvar for at sikre, at alle relevante udvalg i Folketinget får EU-sager mere på dagsordenen, og at vi som helhed i Folketinget behandler EU-sagerne så tidligt som muligt i EU-beslutningsprocessen. Det er nemlig her, der er mest indflydelse at hente.

Indtil videre har vi lov til at glæde os over, at Lissabontraktaten, som gælder nu, med den nye rolle til de nationale parlamenter indebærer en styrkelse af demokratiet på EU-niveau.

Nu er det op til os parlamenter at gribe muligheden for at få endnu mere indflydelse på EU-lovgivningen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Tak for indsatsen for frihed og demokrati
Michael Unna, Højbjerg
Det må være på tide at give dem, der tør eller turde sige sandheden om islam, en undskyldning.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Boykot Læger uden grænser

Morten Uhrskov Jensen
Fra humanitært arbejde til hjælp til menneskesmuglere.

Blog: Muslimske mænd er dejlige

Camilla Schwalbe
"De trænger til at vide, at den understrøm af mistroiskhed og fordømmelse, som mange af dem (op)lever med i hverdagen, ikke deles af os alle".

Blog: Se mere tysk tv!

Finn Slumstrup
Vi kan lære af debatkulturen i vort sydlige naboland.

International debat: Midtvejsvalget kunne blive “rigsretsvalget”

David Ignatius
I øjeblikket vil det republikanskdominerede kammer formentlig ikke indlede en rigsretssag. Derfor kan det reelle kollisionstidspunkt blive midtvejsvalget i 2018.

Kommentar: Maratonmanden

NIELS LILLELUND
Kommentar: Når magtens maratonmand holder parade, er vi andre blot forkastelige subjekter; magtens sprog snapper ikke efter vejret.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her