*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ny og større rolle til nationale parlamenter

Nationale parlamenter kan nu spille mere med på den europæiske bane, og dermed er dørene åbnet for, at nationale parlamenter får EU-politikken mere på dagsordenen på hjemmebanen.

Den 1/12 trådte EU's nye traktat, Lissabontraktaten, i kraft. Det har vi ventet på længe, ja lige siden Forfatningstraktaten tog sin spæde begyndelse i 2003.

Lissabontraktatens vej har været belagt med mange sten - nogle af dem endda særdeles spidse - og på et tidspunkt tvivlede mange på, at traktaten ville blive godkendt.

Men nu er den endelig på plads. Og det er godt nyt for de nationale parlamenter i EU-landene. Den nye traktat lægger nemlig op til en ny og større rolle for de nationale parlamenter. Og det styrker demokratiet i Europa.

Nærhedsprincippet


Konkret skal de nationale parlamenter nu være med til at sikre, at det såkaldte nærhedsprincip overholdes i EU.

Det princip, som betyder, at politiske beslutninger skal træffes så tæt på borgerne som muligt.

Det er helt naturligt og meget positivt, at de nationale parlamenter får netop denne rolle. Nationale parlamenter er alt andet lige tættere på borgere end institutionerne i EU, f.eks. Kommissionen.

Vores nye vogter-rolle i de nationale parlamenter kan vi føre ud i livet ved at meddele EU's institutioner, at et forslag ikke bør vedtages i EU, men i stedet af de enkelte nationale parlamenter (hvis de ønsker det). Billedlig talt kan parlamenterne samarbejde om at give forslag til ny EU-lovgivning et gult kort, og jo flere parlamenter, der er enige, des stærkere står vi.

De nye regler om nationale parlamenters inddragelse i EU-samarbejde er en styrkelse af den demokratiske beslutningsproces. Jeg forventer, det kan blive en velovervejet politisk mulighed, da jeg tvivler på, at f.eks. Kommissionen kan og vil sidde indvendinger om brud på nærhedsprincippet overhørigt.

EU-lovgivningen


Med de nationale parlamenters nye rolle i EU er der også lagt op til, at parlamenterne i højere grad skal beskæftige sig med EU-lovgivning. Vi har i dag en god behandling af EU-stoffet i Folketinget, men vi kan fortsat forbedre os.

I den kommende tid skal vi i Folketinget drøfte, hvordan vi kan sikre, at vores interne procedure i Folketinget er gearet til at håndtere de nationale parlamenters nye rolle i EU.

Konkret er det min holdning, at vi har et ansvar for at sikre, at alle relevante udvalg i Folketinget får EU-sager mere på dagsordenen, og at vi som helhed i Folketinget behandler EU-sagerne så tidligt som muligt i EU-beslutningsprocessen. Det er nemlig her, der er mest indflydelse at hente.

Indtil videre har vi lov til at glæde os over, at Lissabontraktaten, som gælder nu, med den nye rolle til de nationale parlamenter indebærer en styrkelse af demokratiet på EU-niveau.

Nu er det op til os parlamenter at gribe muligheden for at få endnu mere indflydelse på EU-lovgivningen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Burkaforbud styrker kvindeundertrykkelse
Fortalere for et burkaforbud advokerer for, at det er undertrykkende at tvinge kvinder til at være iklædt burka.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.

Blog: Migrantkrise? Nu skal yderligere 500.000 migranter mod Europa

Anders Vistisen
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her