*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvordan realiseres den danske drøm?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har fremlagt 10 mål for Danmarks udvikling frem til år 2020. Det kan virke vældig godt med den slags pejlemærker, men det kræver, at i hvert fald tre ting er opfyldt.

For det første skal man selv være overbevist om, at de er rigtige. For det andet skal man have nogle væsentlige grupper i det danske samfund med på, at de er værd at arbejde for. For det tredje skal man ikke bilde nogen ind, at de kan gennemføres uden omprioriteringer, for så svækkes reformviljen.

10 pejlemærker

Den danske drøms 10 pejlemærker drejer sig bl.a. om Danmarks placering på verdens velstandsrangstige, om antallet af iværksættere, om arbejdskraftudbuddet, om fagligheden i folkeskolen, om integration og om lav kriminalitet. Der er i alle tilfælde tale om mål, hvor Danmark enten er alvorligt på vej ned ad rangstigen - eller risikerer at bevæge sig ad den rute, hvis der ikke gøres noget alvorligt ved tingenes tilstand.

Lars Løkke Rasmussen var straks efter fremlæggelsen af de 10 glimrende målsætninger ude med, at de nok var uopnåelige. Den udtalelse var forhåbentlig en svipser, for hvordan i alverden skal man kunne få andre med på en drøm, som man ikke engang selv tror på?

Danske traditioner

Ellers må det fremover være vigtigt for Lars Løkke Rasmussen at få repræsentanterne for nogle af de vigtige samfundsgrupper med på virkemidlerne for at få den danske drøm realiseret.

I de seneste mange år er fordums stærke danske traditioner for samarbejdsformer blevet meget løsere i fugerne. Det ville være en god idé at genopfinde dem og indgå i et tæt samarbejde med LO, DI, DA, FTF og AC om gennemførelsen af politiske initiativer til sikringen af den danske drøm.

Disse interesseorganisationer har den fordel frem for de politiske partier, at de ikke er afhængige af det, der efterhånden er blevet et af dansk politiks kendetegn: At valg først og fremmest vindes gennem løfter om højere velfærd for bestemte udvalgte vælgergrupper på bekostning af helheden og de fremtidige generationer.

De store klassiske interesseorganisationer ser ud til i højere grad at være i stand til at tænke langsigtet og uden om de kortsigtede valgcykliske manøvrer. Samtidig gælder det stadig, at de hver især har tilknytninger til de politiske partier, som gør, at der lyttes til, hvad de har at sige. FTF har for nylig vist vejen ved at erklære sig villig til en grundig reform af efterlønsordningen, hvilket er en af forudsætningerne for, at den danske drøm kan fremtidssikres.

Sikringen af den danske drøm kræver imidlertid også, at det fortælles i klart sprog, at der skal foretages omprioriteringer. Heller ikke på dette område er der sådan en ting som et gratis måltid.

Hvis man som skatteminister Kristian Jensen gentagne gange melder ud, at reformer ikke rigtig behøver at koste nogen noget, stikker man både folk blår i øjnene og svækker den reformvilje, som målsætningerne om den danske drøm ellers skulle befæste.

Når ressourcerne er begrænsede, må der prioriteres. Det er ikke selvpineri, men økonomisk realisme.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Østrig-Ungarn er måske ikke fortid
Daniel Fabricius, dansk-ungarer, studerende ved Wirtschaftsuniversität Wien, tidl. næstformand i KU i København
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.

Fhv. medlem af Europa-Parlamentet (V): Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her