*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ja til forsvarsløft, nej til fokus på procenttal

Regeringens oplæg til forsvarsforliget er fantastisk af flere årsager. Med et ønske om flere værnepligtige, etableringen af en international brigade og styrkelsen af fregatternes antiluftforsvar er der tale om en drøm for de forsvarsglade.

En af de vigtigste dele af oplægget er, at regeringen har valgt at fokusere udelukkende på konkret styrkelse af forsvaret. De har ikke valgt at fokusere blindt på procentdele af bnp, en synd, som mange, der debatterer forsvar, ofte begår. Andelen af et lands bruttonationalprodukt, der bruges på forsvarsbudgettet, er en yndet måde at måle, hvor meget et land prioriterer forsvarspolitikken. Der er dog store problemer ved at benytte en sådan måleenhed.

For det første vil lande, der oplever fald i bnp, opleve, at andelen af bnp, der benyttes på forsvaret, stiger. Af denne grund steg Grækenlands andel af bnp brugt på forsvaret markant efter den finansielle krise, selv om forsvarsbudgettet var uændret.

For det andet er et simpelt krav om en øgning af forsvarsbudgettet ikke en garant for et bedre og mere effektivt forsvar. Hævede vi vores forsvarsbudget, så det stemte overens med Natos målsætning om 2 pct. af bnp, ville det nemt flyde ud i det offentlige styringssystem, hvis ikke der fra politisk side kom klare øremærkninger af, hvad det forhøjede budget skulle gå til.

For det tredje er det aldrig sundt at fokusere hovedløst på talværdier i en debat, der handler om noget så fundamentalt som forsvaret af vores nationale suverænitet og frihed. Forsvaret skal ikke styrkes, så en procentandel af en måleenhed stiger. Det skal styrkes, fordi det er det eneste rigtige.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Europa efter Europa

Mikael Jalving
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed.

Blog: Et pudseløjerligt valg

Morten Uhrskov Jensen
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands.

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Debat: Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes betroede mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her