*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Udenrigs- eller kun handelsminister?

Jeg læste med nogen bekymring udenrigsminister Anders Samuelsens kronik (9/10) om, at det er hans politiske topprioritet at arbejde for mere frihandel i verden.

Jeg læste med nogen bekymring udenrigsminister Anders Samuelsens kronik (9/10) om, at det er hans politiske topprioritet at arbejde for mere frihandel i verden.

Det er der såmænd ikke noget galt i, men kronikken bekræftede mit indtryk af, at Samuelsen i sin udenrigspolitik stort set kun er optaget af, at Danmark tjener penge. Det værdipolitiske engagement samt arbejdet for fred og sikkerhed er det mere end svært at få øje på.

Jeg hæfter mig f.eks. ved hans pressemeddelelse efter det nylige tyske valg til Forbundsdagen. Hans kommentar til valgresultatet var, at det bekræftede Tyskland som en vigtig handelspartner. Ikke et ord om at valgresultatet gav det nationalistiske og fremmedfjendske parti Alternative für Deutschland en ottendedel af stemmerne, hvilket om noget burde bekymre udenrigsministeren for Danmark.

Et andet eksempel er mødet i Folketingets Europaudvalg 6/10, hvor EU’s arbejde for menneskerettigheder diskuteredes med Samuelsen. Han nægtede at svare på et spørgsmål om, hvorfor Israel har klare handelsfordele med EU, samtidig med at det træder på menneskerettigheder og tostatsløsning med palæstinenserne. Suppleret med hans udsagn efter et besøg i Mellemøsten er det nemt at få det indtryk, at frihandel med Israel for ham er vigtigere end frihed for palæstinenserne.

Jeg har også med undren noteret mig, at det ikke er udenrigsminister Samuelsen, men finansminister Kristian Jensen, der i FN og andre fora fremhæver betydningen af at leve op til de 17 verdensmål, som i enighed blev vedtaget i FN for to år siden, og som skal sikre fremgang for især de fattigste og svageste i verden.

Alt i alt synes jeg, at Anders Samuelsen bør bekende kulør og interesser og udskifte sin titel til ”handelsminister”. Opgaven som udenrigsminister løfter han ikke.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.

Blog: Migrantkrise? Nu skal yderligere 500.000 migranter mod Europa

Anders Vistisen
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her