*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Opsvinget skal gøres levedygtigt

Opsvinget skal være anledningen til at flere på kanten af arbejdsmarkedet finder beskæftigelse.

Statsministeren gav i sin åbningstale i Folketinget udtryk for, at fremgangen i dansk økonomi bør sikres både flyvehøjde og flyvelængde. Det er en meget påtrængende problemstilling, som bør tages alvorligt, hvis vi skal undgå, at arbejdsmarkedet ”brænder sammen” på grund af mangel på arbejdskraft, som det skete før det økonomiske sammenbrud efter finanskrisen.

Der er ikke de samme muligheder som tidligere for at gennemføre omfattende reformer a la efterløns- og dagpengereformen, der kan hjælpe titusinder fra passivitet til aktiv deltagelse på arbejdsmarkedet. Mulighederne på disse områder må betragtes som udtømte. Manglen på arbejdskraft har allerede vist sig på udvalgte beskæftigelsesområder, så det er på høje tid at overveje, hvilke andre håndtag der kan anvendes for at øge udbuddet af medarbejdere til virksomhederne.

Noget af det mest nærliggende er at tiltrække medarbejdere med særligt attraktive kvalifikationer fra udlandet. Gennem de seneste årtier har der udviklet sig en meget efterspurgt og specialiseret arbejdsstyrke, som søger de internationale muligheder, når opsvingene viser sig fra sted til sted. Det er afgørende, at vi giver danske virksomheder bedre muligheder for at rekruttere disse ingeniører, it-specialister, finansrådgivere mm. Alternativet kunne være, at danske virksomheder i stedet lader arbejdspladserne flytte ud af Danmark. Vi skal derfor følge statsministerens tanker og byde dem velkommen i Danmark, hvor de kan bidrage massivt til væksten i økonomien.

Det er mildest talt ikke særlig hjælpsomt, hvis man bekymrer sig om finansieringen af den sociale velfærd, sundhed eller uddannelser ved at gennemføre begrænsninger i adgangen til Danmark for de stærkt eftertragtede højproduktive medarbejdere, som bl.a. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har været fælles om i de seneste år.

Men der er brug for alle bidrag til at holde opsvinget i live. Det handler om at sikre tilstrækkeligt af såvel højt kvalificerede som f.eks. ufaglærte medarbejdere.

Det er ubegribeligt, at langt og højtuddannede akademikere har en meget høj ledighed, efter at de forlader læreanstalterne. Der skal skabes bedre muligheder for at kombinere beskæftigelse og længerevarende uddannelse ligesom mange med fordel kunne afslutte uddannelserne til fordel for arbejdsmarkedet efter kortere tid. Samtidig er det også uacceptabelt, at der er mange ledige akademikere i de større byer, mens virksomhederne i andre egne skriger på højt uddannet arbejdskraft.

Opsvinget skal være anledningen til at flere på kanten af arbejdsmarkedet finder beskæftigelse. Uanset om det drejer sig om flygtninge og indvandrere eller danskere med relativt svage kvalifikationer, skal kommunerne levere en bedre indsats for at matche disse ledige med de ubesatte jobs.

Efteruddannelsessystemet, herunder arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) skal også bringes mere effektivt i spil, så jobcentrene kan sikre, at ledige gennemfører kurser og opkvalificering, som bedre kan ruste de ledige til det dynamiske arbejdsmarked.

Alt for mange har forladt deres jobs til fordel for efterløn og pension. Der er givet mange, som i lyset af de gode økonomiske tider kunne tænke sig at tage en tørn mere. Derfor skal jobcentrene gøre en særlig indsats for at synliggøre mulighederne for at aktive seniorer på ny kan finde en aktiv plads i virksomhederne.

Det er i alles interesse, at opsvinget holdes i gang for at bidrage til økonomisk vækst og velfærd. Både regering og opposition bør tage opgaven alvorligt, nu hvor Folketingsåret er skudt i gang.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Burkaforbud styrker kvindeundertrykkelse
Fortalere for et burkaforbud advokerer for, at det er undertrykkende at tvinge kvinder til at være iklædt burka.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her