*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Pantsystemet er en grøn illusion

Danmark har ét af verdens bedste pantsystemer, hvor 9 af 10 stk. emballage kommer retur.

Danmark har ét af verdens bedste pantsystemer, hvor 9 af 10 stk. emballage kommer retur. Men forestillingen om, at pantsystemet er en særlig grøn løsning, er en illusion. Blot fordi vi er gode til at returnere vores dåser, flasker og plastflasker, skal vi ikke bilde os ind, at pantsystemet gør noget særligt godt for miljøet. Faktum er nemlig, at der bruges – og spildes – enorme ressourcer på at producere, indsamle, omsmelte og transportere millioner af engangsplastflasker som en del af pantsystemets cyklus. Produktionen af to halvliters vandflasker udleder for eksempel samme mængde CO2 som en kilometers kørsel i bil. Det er et unødigt og forurenende ressourcespild, især når vi har noget af verdens bedste postevand. En undersøgelse, som YouGov har foretaget, viser, at 60 pct. af danskerne slet ikke eller i mindre grad tænker over de miljømæssige konsekvenser ved at købe vand eller danskvand på flaske. Og når salget af vand på flaske er steget 10 pct. på fem år til 91,7 mio. liter, betyder det, at vi blot putter endnu mere engangsplast ind i vores genbrugssystem og dermed producerer endnu mere CO2. Samme undersøgelse viser, at 64 pct. er villige til at skære ned på deres forbrug af vand på flaske, hvis de vidste mere om de miljømæssige konsekvenser. Derfor skal vi til at tale om de miljømæssige konsekvenser ved det stigende forbrug af vand på flaske og stoppe med at glorificere genbrug generelt og pantsystemet specifikt som en grøn løsning. Det handler om at ændre vaner og skrue op for hanen. Det er tid til at sige farvel til plastflaskerne.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Michele FitzwilliamsNordic Marketing Director, SodaStream
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Vi har brug for nye kostråd
Jane Kudsk, ernæringsekspert, cand.techn.al., Vejle
De officielle kostråd, der blev lanceret tilbage i 1980’erne, bygger på en teori om, at fedt er farligt.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her