*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Elefanten i det demokratiske rum

Politiske systembevarere har trange kår, som snart sagt alle vigtige valg de seneste år fra USA til Frankrig over Spanien, Tyskland og Storbritannien viser.

Oppositionens fem partiledere fremlagde i kronikken 3/10 fire forslag til et »lidt bedre« demokrati: flere prøvevalg på skolerne, mere borgerdrevet kommunal budgetlægning, et nyt center for demokratiudvikling og flere mobile valgsteder.

Det er yderst tiltrængt, at højtstående danske politikere nu indrømmer, at demokratiet ikke er perfekt. At der er brug for akutte forbedringer. Det er en grundfølelse, som har vokset sig stadigt stærkere blandt vælgerne i de senere år. Og ikke kun i Danmark.

Oppositionens forslag: Vi skal styrke vores demokrati

Politiske systembevarere har trange kår, som snart sagt alle vigtige valg de seneste år fra USA til Frankrig over Spanien, Tyskland og Storbritannien viser.

Mon ikke mangt en radikal og socialdemokratisk kernevælger fik fornyet håb af kronikken: Endelig samler partierne deres historiske arv fra Viggo Hørup og Hartvig Frisch op og kobler social retfærdighed sammen med den stadige udvidelse af demokratiet for almindelige borgere.

Alligevel er det som om, at der mangler noget. Elefanten i rummet er magteliten. Den lille gruppe af individer som på tværs af erhvervslivets og embedsværkets top og det politiske system har uforholdsmæssig stor magt over de helt afgørende beslutninger i samfundet. Som for eksempel når der sælges ud af Dong Energy og skambeskæres i Skat, fuldstændig uafhængigt af den folkelige opinion.

Hvis man for alvor vil løse problemet med vælgerlede, kræver det skrappere midler. Tiltag der forrykker magtbalancen mellem elite og borgere i sidstnævntes favør.

I bogen ”Tæm eliten” foreslår vi et borgerting. Et andetkammer bestående af 300 tilfældigt udtrukne borgere. De skal være modvægt til indspistheden mellem politikere og den øvrige elite. Borgertinget kommer til at afspejle befolkningen, som den er. Færre djøf’ere og flere sosu’er, håndværkere og småselvstændige. Kun ved at afgive sin egen magt kan oppositionen vise, at den nu også mener ordene om borgerinddragelse alvorligt.

Så kære opposition, tør I tæmme eliten?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Burkaforbud styrker kvindeundertrykkelse
Fortalere for et burkaforbud advokerer for, at det er undertrykkende at tvinge kvinder til at være iklædt burka.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu

Kronik: Så opdrag for h… jeres børn

Joachim Nielsen, partner hos Idefilm og Think Big
De bliver små uforskammede og ulidelige sataner uden nogen form for rimelig ydmyghed.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.

Blog: Migrantkrise? Nu skal yderligere 500.000 migranter mod Europa

Anders Vistisen
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her