*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Høj elregning skyldes elafgiften, ikke vindmøller

Danskerne har el i stikket med den højeste leveringssikkerhed til nogle af Europas laveste priser. Samtidig er elsektoren den primære drivkraft for vores faldende CO2-udledning. Derfor var det med forbløffelse, at jeg 2/10 læste i Jyllands-Postens leder: at vi har de højeste elpriser i EU, og at det i øvrigt skyldes støtte til vindmøller.

Når danskerne betaler alt for meget, skyldes det ene og alene den rekordhøje elafgift, der sammen med moms udgør 60 pct. af regningen. Penge, der går til velfærd, ikke vedvarende energi. Ses alene på betaling for strøm og til elnettet, slipper danskerne femtebilligst i EU.

Lederen gentager hertil den vildfarelse, at JP har ”afdækket” energisektorens investering i bl.a. grøn energi og fiberbredbånd til hele Danmark. Investeringerne har nu været fuldt offentlige og til grundig debat, ikke mindst med hundredvis af indlæg her i avisen.

Vi håber, at Folketinget vil samles om at sænke elafgiften. Ifølge Det Miljøøkonomiske Råd vil det hjælpe til at udfase fossile brændsler.

Et frisk eksempel er Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad, der 17/9 på vegne af energiforbrugerne kunne glæde sig over, at vi har »en af verdens mest effektive og leveringsdygtige elsektorer.«

JP’s afdækning er dog gået uden om, at nettariffen er lavere her end i vores nabolande. Ej heller har JP set det relevant at fortælle, at tariffen var faldet 10 pct. siden 2004, havde politikerne ej pålagt netselskaberne nye opgaver som at grave elnettet ned og udskifte 3,3 millioner elmålere.

Det kan Dansk Industri som repræsentant for kunderne godt se. Men JP nøjes med at skrive, at priserne er steget, og efterlader dermed et forkert indtryk.

Liberaliseringen var med til at gøre vores energisektor til en af verdens bedste. Men markedet virker nu bedst, hvis kunder ikke vildledes af rekordhøje afgifter.

Derfor håber vi, at Folketinget vil samles om at sænke elafgiften. Ifølge Det Miljøøkonomiske Råd vil det hjælpe til at udfase fossile brændsler. Det giver desuden en vækstgevinst på 9 mia. kr. – mere end regeringens skatteudspil – og en typisk familie får 4.700 kr. mere i hånden hvert år.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her