*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Er elpriserne i Danmark de højeste i EU eller ej?

En del af vores velfærd finansieres med moms og energiafgifter, derfor høje elpriser, mener De Radikale.

Tillykke til Jyllands-Posten med de 146 år den 2. oktober. Må vi ikke i al venlighed gøre avisen opmærksom på, at selv om man fylder 146 år, behøver man altså ikke at opføre sig som en senil gammel mand.

Det er desværre den tanke, man får, når man læser avisens leder 2/10, der er pinligt sjusket og faktuelt forkert fra ende til anden. Ærindet er vistnok at hylde regeringen for at have brudt 50 års tradition for brede energiforlig i Folketinget, og den glæde er JP i sin gode ret til at have – også selv om avisen står temmelig alene med sin hyldest. Både industrien og de grønne organisationer ønsker sig brede forlig.

Til gengæld er det ikke i orden at gentage en række myter og fordomme, der ikke har noget hold i virkeligheden. Lad os tage dem fra en ende af:

Danske elpriser ligger ikke over, men under gennemsnittet i EU – inklusive støtten til vedvarende energi, men eksklusive fiskale afgifter som moms, energiafgift mv. Det er at rette bager for smed at give vedvarende energi skylden for forbrugerens høje elpriser i Danmark. Det er afgifternes skyld, fordi vi har valgt at finansiere en del af vores velfærd med moms og energiafgifter.

Grøn energi er ikke dyrere, men fuldt ud konkurrencedygtig med ny kul, gas og a-kraft – ellers ville Kina næppe investere mere i grøn energi end nogen andre energiformer. Selv hvis Jyllands-Posten fik sin vilje, og vi klistrede hele Danmark til med kulkraftværker, skulle investeringen stadig betales. Ingen energi er gratis, al ny energi skal have en investeringsstøtte.

Regeringens egenrådige aftale med DF handler ikke om at sikre fuld og effektiv konkurrence – gid det var så vel, for det støtter vi alle. Den handler om at ændre støtteformen fra udbud med faste mindstepriser til udbud på et fast pristillæg. Det er alle inklusive regeringen enige om betyder færre vindmøller og til en højere pris. Så billigere bliver det ikke. Men det bliver lidt lettere at regne i Finansministeriet, hvor man åbenbart ikke længere er optaget af at skåne statens finanser.

Læg hertil, at Danmarks grønne omstilling har skabt en buldrende eksport i milliardklassen og 30.000 gode private job i hele Danmark, især i de dele af landet, som Jyllands-Posten burde nære en sund interesse for, uden for de store byer.

Verden har flyttet sig, Jyllands- Posten. Velkommen til det nye århundrede.

Jyllands-Posten svarer:

Ifølge Eurostat er elpriserne i Danmark de højeste i EU. Selvfølgelig medregnet energiafgifter, moms, mv. da det er, hvad forbrugerne skal betale. Den rå elpris kan ikke anvendes i nogen form for saglig debat, da den i væsentligt omfang netop er påvirket af statsstøtte til udvalgte teknologier.

Kanhænde, at Ida Auken og Martin Lidegaard kan abstrahere fra skatter, afgifter og moms. Den argumentatoriske luksus kan forbrugerne i landet med verdens højeste skattetryk ikke tillade sig.

Før som nu er det Jyllands-Postens grundholdning, at vedvarende energiteknologier skal udvikles i fri konkurrence på markedsøkonomiske vilkår – ikke som hidtil, hvor Folketinget dikterer, at én energiteknologi skal favoriseres på bekostning af andre; vel at mærke en teknologi, der trods årtiers massiv støtte fortsat ikke er markedsøkonomisk selvbærende.

Dette er den liberale essens i den ledende artikel i en 146 år ung, liberal avis.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Redaktionen
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Europa efter Europa

Mikael Jalving
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed.

Blog: Et pudseløjerligt valg

Morten Uhrskov Jensen
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands.

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Debat: Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes betroede mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her