*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

”Highway to Hell” eller ”Stairway to Heaven”?

I 50 år har Danmark fulgt den samme vej – det er på tide med en anden retning.

Danmark står ved en skillevej. Til venstre kan vi vælge den motorvej, vi har fulgt i over 50 år – den nemme vej, men selv om den er nem at fortsætte ud ad, er det måske den forkerte vej at følge. Til højre kan vi vælge at tage en vej, som måske vil være hårdere at følge. Det er en trappe. Den er høj og stejl, men selv om den vil være hård at bestige, venter der et bedre samfund på toppen.

Vi har i Danmark i et halvt århundrede nu fulgt den samme vej. Vi har kun troet, at velfærden fra den offentlige sektor kunne blive bedre ved at tilføre flere penge. I lang tid var dette måske tilfældet, men det er nu ved at være lang tid siden. Vi lever nu i en tid, hvor bureaukratiet har overtaget en så stor del af den offentlige sektor, at denne løsning ikke længere er valid. Det er på tide, at vi giver hele den offentlige sektor et ordentligt gennemsyn – på både kommunalt, regionalt og statsligt niveau.

Der må simpelthen være en mere effektiv måde, hvorpå vi kan løse de offentlige opgaver. Der er brug for, at vi ændrer måden, hvorpå vi ser forbruget i den offentlige sektor. Vi behøver ikke at tilføre flere penge for at forbedre den kvalitet, vi får ud af den offentlige sektor.

Udliciteringen af ældreplejen er et fantastisk eksempel på dette – gennem udlicitering har det været muligt at spare penge på det kommunale plan, samtidig med at de ældre har fået muligheden for selv at vælge. 70 pct. af de ældre mener, at det er vigtigt, at de har mulighed for selv at vælge, og hele 86 pct. af dem, der har valgt at få leveret fra en privat plejevirksomhed, er tilfredse med den service, de får.

Der er et stort potentiale i at udlicitere i den offentlige sektor, men vi bør også i højere grad se på det massive bureaukrati, der er i den offentlige sektor. Bureaukratiet er i mange tilfælde overflødigt og tager kun tid væk fra den vigtigste opgave, borgernes pleje, da det i høj grad er dem, der bør være ”varme hænder”, der udfører bureaukratiet.

Det er på tide, at vi går en ny vej i Danmark, en vej, som vil forbedre danskernes velfærd og spare os alle sammen for milliarder af kroner om året.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu

Ledere siger nej til nye jobs

For første gang i fire år har mindre end halvdelen af lederne i danske virksomheder planer om at skifte job. Det er til trods for, at flere jobskift ofte betyder højere lønninger.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Måske går det bare ad helvede til

Rune Toftegaard Selsing
Tilbederne af Fremskridtet forstår ikke, hvorfor deres multikulturelle eksperiment er gået galt.

Blog: Grib din fjerboa, kys din kæreste, og vær stolt!

Erik Winther Paisley
PRIDE: Vi skal ikke acceptere, at ens sociale status, selvrespekt og respekt fra andre afhænger af, at man ikke træder udenfor. Alle bøsser skal være pridebøsser, hvis de ellers tør og kan.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her