*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Skub ikke udlandsdanskerne væk – få dem ind på banen i stedet

Mange udlandsdanskere derude i verden kan inddrages endnu bedre i Danmarks vækst.

Hvem har ikke udbrudt »se dér« med lidt stolthed i stemmen, når man på sin ferie har set et Mærsk-skib, en Pandora-butik i Shanghai eller en Joe & The Juice i London? Eller bare heppet på Nikolaj Coster-Waldau i ”Game of Thrones”. Man bliver glad for at se Danmark lykkes i udlandet.

Vi udgør kun 0,8 promille af Jordens befolkning, os danskere. Mange af de virksomheder, som vi er stolte af, opererer med deres produkter og servicer i hele verden. Men vi har glemt nogen. Når Muhammed-krisen, kagefejringer af immigrationsstramninger og hyggefeberen raser i udlandet, er der nemlig ca. 200.000 mennesker, der taler Danmarks sag. Danskerne i udlandet – den danske diaspora.

De har enten fundet drømmejobbet, kærligheden eller eventyret i udlandet. Men vi behandler dem ikke altid ordentligt, og det er en skam. Også set fra et vækstperspektiv. De er nemlig ret nyttige.

Ifølge en undersøgelse af Copenhagen Capacity og Danes Worldwide i 2016 om den danske diaspora er tre ud af fire udlandsdanskere nemlig erhvervsaktive, mange i lederstillinger eller med egen virksomhed. De 31 pct. af dem betaler endda fortsat skat i Danmark.

Danmark har skåret i sit ambassadenetværk og repræsentation i udlandet over flere år, og det har naturligt sine konsekvenser for dansk interessevaretagelse og virksomheder, der dagligt gør brug af dem. Men hvad nu hvis vi brugte danskerne i udlandet mere aktivt, måske vi kunne hente noget af det tabte?

I stedet for konstant at blande udlandsdanskerne, flygtninge, migranter og indvandrere sammen i samme retorik og systemer, hvad så med at styrke relationen til den danske diaspora?

I stedet for konstant at blande udlandsdanskerne, flygtninge, migranter og indvandrere sammen i samme retorik og systemer, hvad så med at styrke relationen til den danske diaspora?

Vi mener, at det er for simpelt og ufrugtbart at trække udlandsdanskere ind i den ophedede flygtningedebat. I berøringsangst over at forskelsbehandle mellem forskellige baggrunde for tilknytning og tilflytning skubber vi den danske diaspora længere og længere væk, når vi netop har behov for at knytte diasporaen og dens ressourcer tættere til Danmark.

I en verden med skarpt optrukne politiske linjer og stigende krav fra omverdenen er det måske ikke så dumt at tænke danskerne i udlandet ind. Kan de hjælpe via deres netværk med at åbne døre i forbindelse med eksportfremstød? Dæmpe politiske gemytter, når bølgerne går højt? Med at tiltrække kapital og virksomheder, talenter, turister og konferencer til Danmark?

Ja – det kan de! Copenhagen Goodwill Ambassador Corps er en gruppe på godt 60 danskere i udlandet fra erhvervs-, forsknings- og kulturlivet, der alle sammen har et hjerte, der banker for København og Danmark.

Dagligt sidder de i mere end 25 lande og skaber kontakt til investorer og virksomheder, lobbyer for danske interesser og sørger for at skabe og vedholde ”hype” om Danmark som destination for talenter, kongresser og turister. De gør det frivilligt og uden betaling. Og de gør det godt.

Men kan der gøres mere? Ja, i dén grad.

Ifølge en ny rapport fra det irske konsulenthus Diaspora Matters er der faktisk mange eksempler på lande med definerede nationale strategier for deres statsborgere i udlandet, blandt andet Irland, Israel, Litauen, Australien og Kina, der aktivt bruger deres diaspora til at skabe reel vækst i hjemlandet. Hvorfor gør vi ikke det samme?

Danmark kommer i fremtiden til at mangle arbejdskraft inden for adskillige områder, vi skal skabe en større eksport, vi skal skalere vores virksomheder og introducere vores iværksættere for udenlandsk kapital.

Hvorfor behandler vi ikke vores egne borgere ordentligt og bruger dem, som både kan og vil?

Pointen er, at der er så mange gode mennesker derude i verden, som kan inddrages endnu bedre i Danmarks vækst. Og de vil gerne.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Legalisering af hash fjerner ikke bandeproblemet

Jens-Kristian Lütken
Det er hamrende naivt at tro, at hårdkogte kriminelle vil stoppe deres kriminelle aktiviteter, hvis indtægtsgrundlaget for hashsalget forsvinder på grund af en legalisering.

Blog: De to største trusler mod Danmarks suverænitet er indvandring og islamisk terrorisme

Mikael Jalving
Jeg overså en præmis for den undersøgelse, som refererede til i går. Det beklager jeg. Men når Europabevægelsens formand insinuerer, at dunkle kræfter betaler mig for at bringe usandheder til torvs, falder mistanken tilbage på hendes konspiratoriske fantasi.

Karin Riis-Jørgensen: Stor risiko for at Danmark ender på EU's b- eller c-hold

Karin Riis-Jørgensen, tidligere MEP (V), Senior Rådgiver hos Kreab, København K
EU-Kommissionens formand arbejder med en byge af forslag, der skal styrke eurosamarbejdet, hvor Danmark ikke er med. Dermed svækkes Danmarks position i EU.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her