*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Psykiatrisk medicin kan ikke stå alene

Mange psykisk syge har ikke gavn af medicin.

Mange psykisk syge har ikke gavn af medicin. Det har flere undersøgelser efterhånden påvist. Undersøgelserne er et vink med en vognstang om, at medicin mod skizofreni, depression og andre psykiske sygdomme skal opfattes som et supplement – ikke en mirakelkur.

Senest har et forskningsprojekt fra Københavns Universitet vist, at antipsykotisk medicin til børn kun virker for hvert fjerde barn. Tidligere på året satte en anden dansk undersøgelse kraftigt spørgsmålstegn ved den mest udbredte medicin mod depression.

Undersøgelserne bør ikke få os til at kassere pillerne. Men de er en vigtig påmindelse om, at psykiske sygdomme ikke kan behandles på samlebånd med medicin som det eneste middel. Al erfaring viser, at det først er, når medicinen kombineres med samtaleterapi, socialfaglig støtte og pårørendeinddragelse, at behandlingen bliver rigtigt effektiv, og den syge har gode chancer for at blive rask.

Desværre er den individuelle, specialiserede og tværfaglige behandling et sjældent syn på de psykiatriske afdelinger. Mange psykisk syge får deres diagnose uden at have mødt en psykiater. Og når diagnosen er stillet, er pillerne i de fleste tilfælde den eneste behandling, mens de mere ressourcekrævende behandlingsformer som samtaleterapi, gruppeforløb og pårørendeinddragelse kommer i anden række. Det svarer til, at den praktiserende læge skulle stille kræftdiagnoser og udskrive piller, mens strålekanon og kemoterapi var forbeholdt de få.

Det er ikke, fordi psykiaterne er uambitiøse eller uduelige. Absolut ikke. Nej, det er, fordi politikerne har ladt psykiatrien degenerere til sundhedsvæsenets discountafdeling, hvor forpinte patienter risikerer at blive spist af med tvivlsom medicin, selv om al tilgængelig viden peger på, at bredere behandling ville øge deres chance for at blive raske. Da kræftbehandlingen var i en lignende situation i midten af 90’erne, lyttede politikerne til eksperterne og fik sat turbo på nye behandlingsmetoder, budgetter og udstyr. I dag knap 20 år senere er vi på fjerde kræftplan, og behandlingen er på internationalt niveau.

Hvornår sker noget lignende for psykiatrien?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her