*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Folketinget brændemærker romaerne

Kun gennem en fælles indsats i EU kan vi forhindre, at en hel befolkningsgruppe bliver stigmatiseret af romaerne.

Den netop vedtagne særlov om, at ”utryghedsskabende tiggeri” kan straffes med fængsel, er et spark til de mennesker (romaerne), der har det allersværest, skriver Erik Boel. Arkivfoto: Anthon Unger/Polfoto

Folketingets sidste melding, inden det drager på en lang og utvivlsomt velfortjent ferie, er et spark til de mennesker, der har det allersværest. Jeg tænker naturligvis på ”særloven” om romaer, der rækker hånden frem for at bede om en skilling. Hvis ikke man vil vise lidt venlighed og stikke dem en mønt, skulle man tro, at man blot kunne gå videre. Men nej, det er ikke nok for Folketinget. Et flertal i Tinget har med vedtagelsen den 14. juni af loven om ”utryghedsskabende tiggeri” sikret, at de stakkels mennesker, der forsøger at hutle sig igennem, kan blive fængslet.

Og loven blev stemt igennem med et bredt flertal. Det sker næsten altid med brede flertal, når Folketinget vælger at krænke menneskelige rettigheder. Tænk blot på den herostratisk berømte smykkelov, afvisning af kvoteflygtninge eller hjemsendelse af uledsagede flygtningebørn. Der er meget lidt overskud, generøsitet, værdighed eller blot venlighed i den måde, Folketinget agerer på i disse år. Og de partier, der ynder at fremhæve det kristne værdigrundlag, er typisk de første til at blæse på næstekærligheden.

Beslutningen oser langt væk af fremmedfjendskhed og leflen for den lille racisme, idet man brændemærker en bestemt befolkningsgruppe, der i forvejen er udsat. Folketingets vedtagelse er hjerteløs.

Socialdemokratiet udtaler, at loven ikke må ramme danske hjemløse. Vi er altså ikke længere lige for loven.

Når det er sagt, er loven ren og skær symbolpolitik. Som vi har set det i mange tilsvarende sager, siger Dansk Folkeparti: Hop – og så spørger regeringen og Socialdemokratiet nærmest i kor: hvor højt? I udlændingepolitikken gælder det for partierne om at optræde des mere outreret, des bedre …

Hvis man ønsker at begrænse antallet af romaer i Danmark, er loven varm luft. Det er dybt naivt at tro, at man kan løse sociale og økonomiske problemer ved at sætte folk i fængsel. Men loven er derudover formentlig på kant med EU-retten. Fordi respekten for mindretallene er nedfæstet i EU-retten – den respekt er slet og ret en forudsætning for overhovedet at blive medlem af EU. Romaerne er den største etniske minoritet i Europa med omkring 12 millioner mennesker. Med loven diskriminerer Folketinget en bestemt befolkningsgruppe; jf. at bl.a. Socialdemokratiet udtaler, at loven ikke må ramme danske hjemløse. Vi er altså ikke længere lige for loven.

Mange mennesker afskyr romaerne og tror, de kommer for at begå kriminalitet. Endnu flere har svært ved at forstå romaernes kultur og traditioner – holdningerne er ofte præget af fordomme og stereotyper.

Men at være europæer i 2017 er at bo sammen med ens naboer i gensidig respekt og tolerance – og derfor hører fængslinger af romaerne slet ikke hjemme i det moderne Europa.

Det eneste, der vil batte noget, er at tage sagen op i EU-regi. Naturligvis også med et budskab til romaernes hjemlande om, at de skal tage sig selv alvorligt i nakken. Romaerne kommer overvejende fra Rumænien, Bulgarien, Tjekkiet og Ungarn, hvor hovedparten af dem lever i yderste fattigdom. Politiet behandler dem typisk med stor brutalitet, og romaerne diskrimineres og er ofte udsat for direkte forfølgelse i form af ”hate crimes” og endda likvideringer. Kun gennem en fælles indsats i EU kan vi forhindre, at en hel befolkningsgruppe bliver stigmatiseret – på en måde vi har set det tidligere i Europas nyere historie.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Gymnasieelev: Ved du egentlig, hvorfor du betaler AM-bidrag?
Karoline Lautrup-Nielsen, elev, 2. g, Niels Brock, Gentofte
Det er skræmmende, at staten kan opkræve 8 pct. af vores selvtjente indkomst, uden at vi fortrækker en mine.
Debat: Fredet i klasse A?
Peter Bisgaard, civilingeniør, Hornslet
Det er svært at forstå, at man ikke kan forbyde kriminelle bander.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Måske går det bare ad helvede til

Rune Toftegaard Selsing
Tilbederne af Fremskridtet forstår ikke, hvorfor deres multikulturelle eksperiment er gået galt.

Blog: Grib din fjerboa, kys din kæreste, og vær stolt!

Erik Winther Paisley
PRIDE: Vi skal ikke acceptere, at ens sociale status, selvrespekt og respekt fra andre afhænger af, at man ikke træder udenfor. Alle bøsser skal være pridebøsser, hvis de ellers tør og kan.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her