*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lad os gøre op med den rene fuckdebat

Mit ønske er, at det bedste argument vinder debatten.

Illustration: Rasmus Sand Høyer

I det, der skulle forestille at være den offentlige, demokratiske debat, er det snarere reglen end undtagelsen, at sprogets værste gloser tages i brug for at kritisere dem, man er uenig med. Joachim B. Olsen (LA), Zenia Stampe (R), erhvervsleder Stine Bosse, debattør Rasmus Brygger og for den sags skyld mig selv. Alle har vi, når vi har ytret os i medierne, været udsat for hån, spot og latterliggørelse. Det er den rene fuckdebat.

Demokratiet og de vestlige frihedsværdier er truet fra mange sider, bl.a. islamistisk terror og fremmede magters uretmæssige indblanding i nationale forhold, men de største trusler kommer ikke udefra, men indefra i form af en manglende forståelse af, at hverken demokratiet eller frihedsrettighederne er en selvfølge, og at man som samfundsborger selv spiller en afgørende rolle i bevarelsen af det, der populært kaldes de vestlige frihedsrettigheder og -værdier. Skal vi undgå, at vores politiske andedam forgiftes, og at den offentlige samtale kvæles af iltsvind, er det på tide, at vi som både individer og borgere ikke forfalder til personhetz på den ene side og ”safe spaces” på den anden.

Kronik: Enten eller – sort eller hvid

Skal et velfungerende demokrati kunne fungere, er det nødvendigt, at den offentlige samtale tager udgangspunkt i en fælles accept af uenighed. Dette er ikke ensbetydende med, at alle skal være eller blive enige om alt, men at vi håndterer politiske konflikter fredeligt og med gensidig respekt for både med- og modparten som ligeværdige medborgere i samfundet. I politisk ømtålelige debatter er der med god ret og fuld forståelse storm og høj bølgegang i den politiske andedam, men tilsvining, mudderkast og stråmandsargumenter hører ingen steder hjemme og tjener kun til at fordumme debatten og skabe stereotype fjendebilleder. Den arbejdsløse, kriminelle indvandrer, den landsforræderiske kulturradikale og den mandschauvinistiske tilhænger af juridisk abort tjener alle som eksempler på, hvor firkantet, unuanceret og fordomsfuld den offentlige samtale er, uanset hvor i det politiske spektrum man befinder sig.

Mit ønske er, at det bedste argument vinder debatten. Lad os vise, at vi er demokratiet værdige, og sætte vores lid til den sunde fornuft. Lad os gøre op med den rene fuckdebat.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Østrig-Ungarn er måske ikke fortid
Daniel Fabricius, dansk-ungarer, studerende ved Wirtschaftsuniversität Wien, tidl. næstformand i KU i København
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DRs Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.

Blog: Fem borgerlige pejlemærker for fremtiden København

Jens-Kristian Lütken
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning

Debat: Mere fælles udenrigspolitik gennem EU

Alexander Lemche, jurastuderende ved Københavns Universitet, København K
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her