*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lad os gøre op med den rene fuckdebat

Mit ønske er, at det bedste argument vinder debatten.

Illustration: Rasmus Sand Høyer

I det, der skulle forestille at være den offentlige, demokratiske debat, er det snarere reglen end undtagelsen, at sprogets værste gloser tages i brug for at kritisere dem, man er uenig med. Joachim B. Olsen (LA), Zenia Stampe (R), erhvervsleder Stine Bosse, debattør Rasmus Brygger og for den sags skyld mig selv. Alle har vi, når vi har ytret os i medierne, været udsat for hån, spot og latterliggørelse. Det er den rene fuckdebat.

Demokratiet og de vestlige frihedsværdier er truet fra mange sider, bl.a. islamistisk terror og fremmede magters uretmæssige indblanding i nationale forhold, men de største trusler kommer ikke udefra, men indefra i form af en manglende forståelse af, at hverken demokratiet eller frihedsrettighederne er en selvfølge, og at man som samfundsborger selv spiller en afgørende rolle i bevarelsen af det, der populært kaldes de vestlige frihedsrettigheder og -værdier. Skal vi undgå, at vores politiske andedam forgiftes, og at den offentlige samtale kvæles af iltsvind, er det på tide, at vi som både individer og borgere ikke forfalder til personhetz på den ene side og ”safe spaces” på den anden.

Kronik: Enten eller – sort eller hvid

Skal et velfungerende demokrati kunne fungere, er det nødvendigt, at den offentlige samtale tager udgangspunkt i en fælles accept af uenighed. Dette er ikke ensbetydende med, at alle skal være eller blive enige om alt, men at vi håndterer politiske konflikter fredeligt og med gensidig respekt for både med- og modparten som ligeværdige medborgere i samfundet. I politisk ømtålelige debatter er der med god ret og fuld forståelse storm og høj bølgegang i den politiske andedam, men tilsvining, mudderkast og stråmandsargumenter hører ingen steder hjemme og tjener kun til at fordumme debatten og skabe stereotype fjendebilleder. Den arbejdsløse, kriminelle indvandrer, den landsforræderiske kulturradikale og den mandschauvinistiske tilhænger af juridisk abort tjener alle som eksempler på, hvor firkantet, unuanceret og fordomsfuld den offentlige samtale er, uanset hvor i det politiske spektrum man befinder sig.

Mit ønske er, at det bedste argument vinder debatten. Lad os vise, at vi er demokratiet værdige, og sætte vores lid til den sunde fornuft. Lad os gøre op med den rene fuckdebat.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu

Egnsteater har stor succes med eksport til hovedstaden

Traditionelt set er det Det Kongelige Teater, der tager ud i provinsen og viser dets teaterstykker frem. Det har Fredericia Teater lavet om på. Med dets Disney-musicals har teatret to somre fyldt Det Kongelige Teater i København. Fredag havde de premiere på den tredje, ”Klokkeren fra Notre Dame”.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tak til de danske skatteydere

Mikael Jalving
Jeg stirrede på hans kontrafej, den kæmpe næse i midten af det kødfulde ansigt. En smuk mand, ja, på samme måde som skuespilleren Denzel Washington, skønt hans storhed var ikke skuespil, men åndelighed indlejret i musik.

Debat: Din ferie kan redde natur – eller rydde den

Sophie Rytter | Thomas Ravn-Pedersen
Vores rejselyst presser klima og natur. Nu har FN sat kursen mod mere ansvarlig turisme.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her