*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lad os gøre op med den rene fuckdebat

Mit ønske er, at det bedste argument vinder debatten.

Illustration: Rasmus Sand Høyer

I det, der skulle forestille at være den offentlige, demokratiske debat, er det snarere reglen end undtagelsen, at sprogets værste gloser tages i brug for at kritisere dem, man er uenig med. Joachim B. Olsen (LA), Zenia Stampe (R), erhvervsleder Stine Bosse, debattør Rasmus Brygger og for den sags skyld mig selv. Alle har vi, når vi har ytret os i medierne, været udsat for hån, spot og latterliggørelse. Det er den rene fuckdebat.

Demokratiet og de vestlige frihedsværdier er truet fra mange sider, bl.a. islamistisk terror og fremmede magters uretmæssige indblanding i nationale forhold, men de største trusler kommer ikke udefra, men indefra i form af en manglende forståelse af, at hverken demokratiet eller frihedsrettighederne er en selvfølge, og at man som samfundsborger selv spiller en afgørende rolle i bevarelsen af det, der populært kaldes de vestlige frihedsrettigheder og -værdier. Skal vi undgå, at vores politiske andedam forgiftes, og at den offentlige samtale kvæles af iltsvind, er det på tide, at vi som både individer og borgere ikke forfalder til personhetz på den ene side og ”safe spaces” på den anden.

Kronik: Enten eller – sort eller hvid

Skal et velfungerende demokrati kunne fungere, er det nødvendigt, at den offentlige samtale tager udgangspunkt i en fælles accept af uenighed. Dette er ikke ensbetydende med, at alle skal være eller blive enige om alt, men at vi håndterer politiske konflikter fredeligt og med gensidig respekt for både med- og modparten som ligeværdige medborgere i samfundet. I politisk ømtålelige debatter er der med god ret og fuld forståelse storm og høj bølgegang i den politiske andedam, men tilsvining, mudderkast og stråmandsargumenter hører ingen steder hjemme og tjener kun til at fordumme debatten og skabe stereotype fjendebilleder. Den arbejdsløse, kriminelle indvandrer, den landsforræderiske kulturradikale og den mandschauvinistiske tilhænger af juridisk abort tjener alle som eksempler på, hvor firkantet, unuanceret og fordomsfuld den offentlige samtale er, uanset hvor i det politiske spektrum man befinder sig.

Mit ønske er, at det bedste argument vinder debatten. Lad os vise, at vi er demokratiet værdige, og sætte vores lid til den sunde fornuft. Lad os gøre op med den rene fuckdebat.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her