*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det er en investering at give unge en uddannelse

Det er fornuft og godt købmandskab at sørge for, at unge får en uddannelse – også unge flygtninge.

I JP 3/6 handler to artikler om, at Silkeborg, Jammerbugt og Randers Kommuner gerne vil hjælpe unge flygtninge i gang med en uddannelse i stedet for at komme direkte ud i praktik som ufaglærte. Det giver god mening, præcis ligesom det giver mening, at vi satser på, at langt de fleste unge danskere skal have en uddannelse.

Der er grænser for, hvor mange ufaglærte job der er, og på sigt får kommunerne flere skattekroner i kassen, når de unge får et bedre betalt job.

Det er en investering.

Regeringen har en one size fits all-idé om, at alle flygtninge hurtigst muligt skal i praktik, og det kan være den rigtige vej ud på arbejdsmarkedet for nogle, men langtfra for alle.

Regeringen har også en idé om, at dansk smitter, hvis bare man opholder sig på en arbejdsplads, selv om den svenske professor Karin Sandwall i ”Att hantera praktiken” fra 2013 og Michael Svendsen Pedersen, lektor emeritus på Roskilde Universitet, begge i deres forskning fra Sverige, Danmark og Norge har vist, at indvandrere i praktik ofte arbejder i funktioner, hvor de stort set ikke taler med nogen.

På samme måde mener regeringen, at hvis man har et arbejde, er man vips integreret, men Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, udgav rapporten ”Sprogets betydning for indvandreres sociale integration på arbejdspladsen” i december 2016 og konkluderede blandt andet, at de indvandrere, der ikke talte godt dansk, ikke blev integreret socialt med deres danske kolleger.

I pauser sad man hver for sig med dem, man delte sprog med, og i arbejdssituationer gik kommunikationen galt på grund af misforståelser.

Arbejde løser altså ikke alle problemer. Det er godt for indvandrere og flygtninge at komme i arbejde, men det er vigtigt, at de, der har muligheden, får en uddannelse, og alle skal lære ordentligt dansk.

Det sker ikke af sig selv.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Naser Khaders facebookvanvid virker - desværre

Christian Rabjerg Madsen
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook.

Verdens Bedste Nyheder: Kloden bliver klogere online

Thomas Ravn-Pedersen | Sophie Rytter
Digital og onlineuddannelse har bevæget sig fra niche til verdensomspændende succes med gratis kvalitetsprodukter.
Annonce
Annonce
Vores lærere fortjener den bedste uddannelse
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her