*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det er en investering at give unge en uddannelse

Det er fornuft og godt købmandskab at sørge for, at unge får en uddannelse – også unge flygtninge.

I JP 3/6 handler to artikler om, at Silkeborg, Jammerbugt og Randers Kommuner gerne vil hjælpe unge flygtninge i gang med en uddannelse i stedet for at komme direkte ud i praktik som ufaglærte. Det giver god mening, præcis ligesom det giver mening, at vi satser på, at langt de fleste unge danskere skal have en uddannelse.

Der er grænser for, hvor mange ufaglærte job der er, og på sigt får kommunerne flere skattekroner i kassen, når de unge får et bedre betalt job.

Det er en investering.

Regeringen har en one size fits all-idé om, at alle flygtninge hurtigst muligt skal i praktik, og det kan være den rigtige vej ud på arbejdsmarkedet for nogle, men langtfra for alle.

Regeringen har også en idé om, at dansk smitter, hvis bare man opholder sig på en arbejdsplads, selv om den svenske professor Karin Sandwall i ”Att hantera praktiken” fra 2013 og Michael Svendsen Pedersen, lektor emeritus på Roskilde Universitet, begge i deres forskning fra Sverige, Danmark og Norge har vist, at indvandrere i praktik ofte arbejder i funktioner, hvor de stort set ikke taler med nogen.

På samme måde mener regeringen, at hvis man har et arbejde, er man vips integreret, men Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, udgav rapporten ”Sprogets betydning for indvandreres sociale integration på arbejdspladsen” i december 2016 og konkluderede blandt andet, at de indvandrere, der ikke talte godt dansk, ikke blev integreret socialt med deres danske kolleger.

I pauser sad man hver for sig med dem, man delte sprog med, og i arbejdssituationer gik kommunikationen galt på grund af misforståelser.

Arbejde løser altså ikke alle problemer. Det er godt for indvandrere og flygtninge at komme i arbejde, men det er vigtigt, at de, der har muligheden, får en uddannelse, og alle skal lære ordentligt dansk.

Det sker ikke af sig selv.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Den amerikanske borgerkrig er ikke forbi

Olav Skaaning Andersen
Trump har vist sig at være problemet. Ikke løsningen.

Blog: Ord har betydning

Holger K Nielsen
Det hævdes ofte, at kun handlinger betyder noget i politik. Hvad man går rundt og siger er ligegyldigt, for det er kun ord.

Blog: JP er mere pluralistisk end Berlingske

Jens Kindberg
Tolerancen og mangfoldigheden har trange kår på Berlingske.
Annonce
Annonce
Svimlende smuk udstilling i Danmarks ældste by
Da Marco Polo ankom til Kina i det 13. århundrede, var han tydeligt begejstret for Østen, som på mange områder virkede mere avanceret end hans hjemlige Venedig. Aktuel udstilling på Museet Ribes Vikinger tilbyder et blik på den kultur, Polo så og beskrev. 
Se flere
Svimlende smuk udstilling i Danmarks ældste by
Da Marco Polo ankom til Kina i det 13. århundrede, var han tydeligt begejstret for Østen, som på mange områder virkede mere avanceret end hans hjemlige Venedig. Aktuel udstilling på Museet Ribes Vikinger tilbyder et blik på den kultur, Polo så og beskrev. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her