*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Seniorerne er de mest motiverede

En undersøgelse fra Krifa viser, at seniorerne generelt er topmotiverede for at arbejde.

»For mig er det god arbejdslyst, at jeg ikke ønsker at gå på pension foreløbig, selv om jeg fylder 70 år næste gang.« Sådan skrev en lønmodtager i kommentarfeltet i en ny stor undersøgelse om danskernes arbejdslyst, som Krifa netop har præsenteret. Udsagnet falder fint i tråd med, at seniorerne på arbejdsmarkedet både er den medarbejdergruppe, der samlet set er mest motiveret, og samtidig også er den gruppe, der oplever størst mening i arbejdslivet. Det konkluderer to større undersøgelser, som Krifas Videncenter for God Arbejdslyst og Institut for Lykkeforskning har præsenteret.

Krifas ”God Arbejdslyst Indeks 2017” peger på, at oplevelsen af motivation i arbejdslivet er markant højere hos medarbejdere over 60 år end for medarbejdere under 30 år. I undersøgelsen ”Hvad er mening?” har vi kortlagt fire dimensioner af mening i arbejdslivet: indre mening, større mening, kollegial mening og organisatorisk mening. På alle dimensioner scorer seniorerne højest.

Der er således gode grunde til at nurse om seniorerne på arbejdsmarkedet og give dem gode muligheder for at blive på arbejdspladsen, hvis de ønsker det. Samtidig er det selvfølgelig vigtigt at slå fast, at seniorerne ikke skal blive på arbejdsmarkedet for enhver pris, hvis de ikke ønsker det eller har mulighed for det. Derfor skal vi fortsat sikre gode pensionsordninger og retten til at kunne gå på folkepension – og frem for alt sikre, at man fortsat kan regne med, at politikerne ikke i tide og utide forhøjer pensionsalderen.

Sidste år var der godt 124.000 personer over 65 år, som fortsat var aktive på arbejdsmarkedet, og tal fra Ældre Sagens fremtidsstudie viser, at hver fjerde »ønsker at arbejde så længe som muligt«. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der er sket en stigning i beskæftigelsen på ca. 10 pct. blandt seniorerne i løbet af det seneste årti. Det er godt nyt for arbejdspladserne i Danmark.

Arbejdsgiverne får med seniorerne nogle topmotiverede medarbejdere, der samtidig ser stor mening i arbejdet. Når oplevelsen af mening i arbejdslivet ser ud til at være størst for seniorerne, kan det selvfølgelig skyldes flere ting. Men formentlig skal en del af forklaringen findes i, at seniorerne har opnået stor faglig erfaring, livsvisdom og erkendelse af egne evner. Alt sammen noget, der kan bidrage med værdi, stabilitet og tryghed på arbejdspladsen. En værdi, som jeg ikke tror, vi må undervurdere.

Flere undersøgelser viser, at det er vanskeligere for seniorerne at komme i arbejde igen, hvis de mister deres arbejde. Det har vi alle sammen et ansvar for at gøre noget ved. Giv seniorerne en chance, og lad dem arbejde, så længe de selv ønsker det. Det giver værdi både for seniorerne, virksomhederne og samfundet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Stop devalueringen af dagpengene
Søren Fibiger Olesen, formand for Kristelig Fagbevægelse, Klokhøjen 4, Aarhus Nord
Der eksisterer en bred politisk forståelse af dagpenge som det, man skruer på, når jobsøgende mennesker skal i arbejde.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Er højreorienterede fordomsfulde?

Morten Uhrskov Jensen
Næ, mennesker, som de er flest, har kun fordomme, hvis de ikke har andet at gå efter.

Blog: At være eller ikke at være udlændingeminister

Josephine Fock
Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler.

Debat: Din ferie kan redde natur – eller rydde den

Sophie Rytter | Thomas Ravn-Pedersen
Vores rejselyst presser klima og natur. Nu har FN sat kursen mod mere ansvarlig turisme.

"Helmut Kohl Plads" i Danmark? Ja, danskerne skylder ham meget

Lykke Friis
Kohl var den største tyske kansler i moderne tid og har en stor del af æren for, at Danmark ikke længere står over for et altoverskyggende ”tysk spørgsmål”.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her