*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Manglende vaccinationer truer sundheden

I vores del af verden er vi ikke altid bevidste om, hvor vigtig vaccination er for vores børn og unge og os selv.

Rundt om i verden kæmper lokalt sundhedspersonale sammen med WHO og andre organisationers eksperter for at vaccinere så mange som muligt mod smitsomme og til tider farlige sygdomme. I lande som Pakistan, Afghanistan og flere steder i Afrika sætter sundhedspersonale dagligt deres liv på spil for at vaccinere og dermed beskytte børn mod sygdomme som polio, kolera, mæslinger, fåresyge og røde hunde. Sygdomme, som kan give varige skader, og som man i værste fald kan dø af.

Desværre er vi i vores del af verden ikke altid bevidste om, hvor vigtig vaccination er for vores børn og unge og os selv. I Danmark er vaccinationsdækningen under det anbefalede niveau. Det betyder, at en lokal epidemi af polio, mæslinger eller fåresyge ikke længere er urealistisk. Det er sygdomme, som er meget smitsomme, og hvis ikke mindst 95 pct. af befolkningen er vaccineret, er der en risiko for, at smitten kan sprede sig.

I den kommende uge markerer WHO den årlige ”European Vaccination Week” for at sætte fokus på vigtigheden af vaccination – hele livet.

Fravælger vi at vaccinere vores børn, skal vi altså være klar over, at man ikke alene udsætter sit eget barn for fare, men også andre børn og voksne.

Vi ved, at vacciner virker, og at de redder liv. Vi er ikke blinde for, at der kan være enkelte bivirkninger ved vaccinerne, men fordelene overstiger langt de eventuelle bivirkninger.

Et godt eksempel er poliovaccinen, der har reddet mange millioner mennesker for den næsten fortrængte sygdom. I begyndelsen af 1950’erne blev Danmark, USA og andre lande ramt af en stor polioepidemi og i 1955 blev der udviklet en vaccine mod polio. Danmark var et af de første lande, der begyndte at vaccinere befolkningen systematisk mod polio. Og det virkede. Det sidste tilfælde af polio i Danmark var i 1976.

Kampen mod polio og andre børnesygdomme går den rette vej takket været en massiv indsats fra bl.a. Rotary, der har støttet kampen mod polio på verdensplan. I 1988 var der 350.000 poliotilfælde i 125 lande over hele verden, i 2015 var der 74 poliotilfælde, og i 2016 var der omkring 40 poliotilfælde, og kun i tre lande er polio stadig endemisk: Pakistan, Afghanistan og Nigeria.

Problemet er bare, at virus ikke respekterer landegrænser. Det betyder, at så længe, der er poliovirus i verden, skal vi beskytte os mod den. Hvis vi ønsker at komme den invaliderende sygdom til livs, kræver det, at vi alle tager del i kampen og fortsat bliver vaccineret. Også i Danmark, og det er til trods for, at der ikke har været poliosmittede i mange år. Polio kan kun bekæmpes med vaccination, og er man først smittet, er der intet at gøre.

Fravælger vi at vaccinere vores børn, skal vi altså være klar over, at man ikke alene udsætter sit eget barn for fare, men også andre børn og voksne.

Der er formentlig ingen af de ca. 10.000 mennesker i Danmark, der stadig lever med den polio, de blev smittet med som små, der ønsker, at samme skæbnesvangre hændelse skal ramme vores børn. Men dengang var vaccinen ikke opfundet, som den er i dag, og vi kan derfor fra WHO, Polioforeningen og Rotarys side kun opfordre til, at man som forældre bakker op om vaccinationsprogrammet og får vaccineret sine børn.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Selvfede aktivister lokker migranter ud i Middelhavet

Anders Vistisen
Ejerne af de private skibe, som sejler tusindvis af afrikanere ulovligt til Italien, bør behandles som menneskesmuglere. De skal i fængsel, og deres skibe skal ophugges.

Blog: Glemmer vi frisindet?

Eva Kjer Hansen
Frisindet skal udleves, ikke bare hyldes i skåltaler.

Blog: Ud & se med Zenia Stampe

Mikael Jalving
Blindhed ved højlys dag.

Formand for Det Udenrigspolitiske Nævn Søren Espersen (DF): »Jeg tør slet ikke tænke på, hvilke rædsler det grønlandske folk skal gennemgå, hvis selvstændigheden bliver en realitet«

Søren Espersen , folketingsmedlem (DF) formand for Det Udenrigspolitiske Nævn
De grønlandske politikere har ikke tid at tænke på det forsømte uddannelsessystem og erhvervsreformer. De har langt mere storslåede planer: selvstændighed. Den dagsorden har samtlige politiske partier bundet sig til. »Processen er sat i gang. Den kan ikke standses,« jubler de alle.
Annonce
Annonce
Biler
15 lækre biler til små penge: Stor Golf-guide med indiskutabel vinder
Vi tjekker den traditionelle, men fortsat populære Golf-klasse. Spørgsmålet er, hvem der gør det bedst? Find svaret her i guiden, hvor vi tester de 15 modeller på det danske marked. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her