*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Regionsrådsformand og borgmestre i debatindlæg: Gevinsterne ved E20-udvidelse holder i kø

Udvidelsen af Fynske Motorvej binder Danmark sammen.

Skrevet af: Stephanie Lose, regionrådsformand i Region Syddanmark (V) | Jacob Bjerregaard, borgmester i Fredericia (S) På vegne af de fynske kommuner: | Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense (S) | Steen Dahlstrøm, borgmester i Middelfart (S) | Søren Steen Andersen, borgmester i Assens (V)

Trængsel på motorvejene koster hver dag pendlere, danske virksomheder og rigtig mange danske familier spildtid – og ikke mindst penge.

Det er i den grad en virkelighed, man mærker, når man kører på E20, Fynske Motorvej. Her passerer 84 pct. af personbilstrafikken og 94 pct. af lastbiltrafikken mellem Øst- og Vestdanmark. I løbet af de senere år er trængslen tiltaget kraftigt, og på dele af Fynske Motorvej kører der i dag over 60.000 køretøjer dagligt.

Derfor er der oplagt store gevinster ved en udvidelse af strækningen, og derfor vil vi også gerne opfordre regeringen til at prioritere udvidelsen af den fynske motorvej fra Nørre Aaby til Odense Motorvejskryds. Hellere i dag end i morgen. Ifølge Vejdirektoratets egne forundersøgelser vil investeringen have en intern rente på 6,9-14,9 pct. Det må siges at være en markant bedre forrentning, end staten kan få i nationalbanken.

Siden 2011 er trængslen kun blevet værre.

Det var helt tilbage i 2003, at et bredt flertal i Folketinget vedtog at sætte gang i processen med at undersøge og udbygge Fynske Motorvej fra fire til seks spor. Så selv om anlægsloven for længst er vedtaget, er der her 13 år senere kun gennemført en udvidelse på de 10 kilometer mellem Middelfart og Nørre Aaby.

Udvidelsen af E20 vil gavne både fynboer, jyder og sjællændere og gøre det mere smidigt at bevæge sig mellem landsdelene. Og den vil gøre samfundet rigere.

Mange flere ulykker

Den massive trængsel er ikke kun dyr i kroner og øre. Over de senere år er der sket en voldsom stigning i antallet af ulykker og personskader som følge af ulykker på motorvejen. Alene fra 2014-15 steg antallet af ulykker på strækningen med 37 pct., og Odense Universitetshospital har i samme periode registreret hele 66 pct. flere personskader som følge af ulykker på motorvejen.

Ud over de alvorlige konsekvenser for de implicerede og deres pårørende skaber de mange ulykker forsinkelser i trafikken.

Lige nu ligger der 4,2 mia. kr. i Infrastrukturfonden, som endnu ikke er blevet øremærket. De penge skal ikke ligge og samle støv, når de i stedet kan investeres klogt i en udvidelse af Fynske Motorvej til gavn for samfundsøkonomien og for danskerne. Vi vil derfor opfordre transportministeren og de transportpolitiske ordførere på Christiansborg til at finde finansieringen til udvidelse af Fynske Motorvej.

 

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Østrig-Ungarn er måske ikke fortid
Daniel Fabricius, dansk-ungarer, studerende ved Wirtschaftsuniversität Wien, tidl. næstformand i KU i København
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

JP mener: Alternativet afslører sin politiske umodenhed

De seneste dages afsløringer af forholdene i Alternativet viser et parti, der har alvorlige problemer med at opbygge politisk modenhed og seriøsitet.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.

Fhv. medlem af Europa-Parlamentet (V): Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce
En historisk og skuffende dag for Alternativet
Alternativet fik stemmer nok til én plads i Aarhus Byrådet. Kandidaten for partiet Sander Jensen kalder pladsen i byrådet en sejr, men er ked af resultatet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her