*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Mogens Jensen: Kulturministeren glemmer det vigtigste

Kulturministeren er bundet af en medieaftale, der løber til 2019. Derfor kan ministeren ikke tale om en begyndende privatisering af TV 2.

Forleden fremlagde kulturminister Mette Bock en såkaldt kulturpolitisk reformplan med oplistning af en række indsatsområder. Planen bød for så vidt ikke på de store nyheder, da de fleste af initiativerne allerede har været igangsat under den tidligere kulturminister i samarbejde med Folketingets kulturordførere.

Det gælder bl.a. et nyt medieforlig, modernisering af museernes tilskudssystem, modernisering af blankbåndsordningen, styrket antidopingindsats og indsats mod matchfixing.

Men meget overraskende var det dog, at ministeren i reformplanen proklamerer, at hun har påbegyndt privatiseringen af TV 2. I oversigten står der ”Privatisering af TV 2 (arbejdet er påbegyndt)”. Og hertil må man spørge: Hvordan kan det dog være påbegyndt, når ministeren arbejder under en medieaftale frem til 1/1 2019, hvor det eftertrykkeligt står anført, at TV 2 skal være på statslige hænder?

Uden om forligskredsen

Så kan hun jo ikke påbegynde nogen som helst privatisering, og derfor er vi en kreds af medieordførere, der har indkaldt kulturministeren til en kammeratligt samtale om den sag. Hvis hun vil overholde det gældende medieforlig, kan hun først påbegynde et arbejde med at privatisere TV 2, når der i et nyt medieforlig er et flertal for dette og altså først efter 1/1 2019.

Socialdemokratisk medieordfører: TV 2 kan meget vel få en udenlandsk ejer

Ministeren kan lige så godt indstille aktiviteter hos kammeradvokaten og forhandlinger i EU, som der åbenbart er sat gang i uden om forligskredsen.

Overraskende er det dog også, at ministeren i sin reformplan slet ikke nævner et rigtig vigtigt kulturpolitisk initiativ, der netop er igangsat af en enig medieordførerkreds. Og det nævner jeg ikke, fordi det sker på socialdemokratisk initiativ, men fordi et udvalgsarbejde nu er påbegyndt om en af de allerstørste udfordringer for danskproduceret kulturindhold i tiden: hvordan vi sikrer den fremtidige finansiering af dansk indholdsproduktion.

Annoncekroner forsvinder

Originalt danskproduceret indhold (tv, film, musik, nyhedsproduktion osv.) er en afgørende faktor for at opretholde dansk kultur og sprog.

Kulturministeren: Løft blikket, Mogens Jensen - staten skal understøtte, ikke overstyre

I en virkelighed, hvor store internationale medieaktører har indfundet sig på det danske marked, og hvor rigtigt mange millioner – bl.a. annoncekroner – hives ud af Danmark, kroner, der ellers ville blive geninvesteret i dansk indhold, og hvor de internationale medieaktører som bl.a. Google, Youtube og Facebook ikke selv bidrager væsentligt til dansk indholdsproduktion, da er det helt livsnødvendigt for dansk medie- og kulturliv, at der arbejdes med at finde løsningsmodeller, der kan sikre den fremtidige finansiering af dansk indhold. Derfor dette vigtige arbejde.

Udvalget skal således komme med »en række forskellige løsningsmodeller på såvel kort som langt sigt, herunder forslag til, hvordan det kan sikres, at udenlandske tjenester og virksomheder bidrager til dansk indholdsproduktion på samme måde, som danske foretagender gør det i dag.«

Det drejer sig om 800 mio. kr.

Et af fokuspunkterne i udvalgets arbejde er desuden det såkaldte retransmissionsvederlag, som tv-distributører betaler for at videredistribuere tv-kanaler til kunderne. Pengene, ca. 800 mio. kr., går til skaberne af og bidragsyderne til tv- og radioindhold.

Det faldende forbrug af flow-tv, som altså er omfattet af retransmissionsgebyret, og vandring herfra og over til platforme, f.eks. Apple-tv, som ikke er omfattet af gebyret, vil betyde et faldende provenu over de kommende år og dermed færre midler til ny dansk indholdsproduktion. Dette er ikke holdbart, og også her skal udvalget derfor komme med forslag.

Kunstnere, producenter, medier og tv-distributører har ventet længe på, at udvalget skulle komme i gang, og det har godt nok taget lang tid i regering og kulturministerium. Men nu er arbejdet påbegyndt, og der skal barsles med forslag til november i år. Også selvom kulturministeren mærkværdigvis ikke har det med i sin kulturpolitiske reformplan.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DRs Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.

Blog: Fem borgerlige pejlemærker for fremtiden København

Jens-Kristian Lütken
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning

Debat: Mere fælles udenrigspolitik gennem EU

Alexander Lemche, jurastuderende ved Københavns Universitet, København K
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her