*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Mærkelig musikplan

Meget, meget mærkelig er DF’s nye 10-punktsplan ”Sammen får vi mere musik”. At kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance skynder at gøre sig til delejer af nogle af tankerne bag DF-udspillet, kan jeg godt forstå. Men resten forstår jeg simpelthen ikke kvaliteten eller fremsynetheden af.

Udspillets første punkt er at udskille DR Koncertsalen i en særskilt enhed med bestyrelse og direktion. Måske for at lette vejen for et evt. frasalg? Punkt 10, det sidste punkt, handler om salg af Det Kongelige Teaters vellykkede, nybyggede skuespilhus.

Med planen vil DF sørge for, at vi får mere kunst for pengene. Men er det ikke både mere kunst og bedre kunst, vi ønsker i Danmark? Med et lavere indbyggertal end i mange af verdens hastigt voksende millionbyer har vi vel brug for kulturelle fyrtårne som DR Symfoniorkestret for at markere os over for os selv og over for andre?

Punkt 2 i planen handler om at flytte DR Symfoniorkestret til Det Kongelige Teater, udskifte navnet og lægge orkestret ind under Det Kongelige Teaters bestyrelse og direktør. Samtidig skal det overflyttede orkester og Koncerthusets nye bestyrelse og direktion skrive kontrakt om leje af nogle af de hidtidige lokaler i Koncerthuset.

Punkt 9 fortæller, hvorledes barokorkestret Coco skal blive en selvstændig del af Det Kongelige Teater, som vil få midler til at huse Coco fra en i punkt 5 foreslået nedlæggelse af Sjællands Symfoniorkester (på nydansk Copenhagen Phil). Og så skal Koncerthuset i DR Byen for øvrigt forpligtes til at spille barokmusik med Coco jf. slutsætningen i punkt 9.

Danmarks Radio har siden 1920’erne sendt musik ud i hele det danske rige, herunder til danske skibe og danskere udsendt i udlandet.

Det er barokt, at landets kulturminister og Dansk Folkeparti netop i en tid, hvor danskhed og vestlige værdier er blevet hyppige diskussionsemner, vil bryde forbindelsen mellem DR og DR Symfoniorkestret. Medlemmerne i dette orkester har – senest gennem DR Musikariet – gjort en banebrydende indsats for at udbrede kendskabet til stor musik.

Jeg har haft den glæde flere gange at deltage i DR Symfoniorkestrets og DR Musikariets store børnekoncerter og lytte til de tilhørende samtaler mellem musikere og spørgelystne børn. Der tales meget om faglighed/manglende faglighed i grundskolernes musikundervisning. DR Musikariet er med til at højne fagligheden. I 2016 deltog over 70.000 danske børn og unge i dets 103 aktiviteter.

Et af målene for DR Musikariet er, at børn og unge bosiddende langt fra DR kan opleve stor symfonisk musik i DR Koncerthuset eller i andre smukke koncertsale.

I 2015 deltog 11.462 børn og unge. I 2016 var tallet øget til 14.850. De kommer fra 56 kommuner beliggende i hele Danmark, fra Bornholm til Ringkøbing-Skjern.

Hvis DF’s 10-punktsprogram med kulturministerens assistance gennemføres, vil vinderne blive barokorkestret Coco, Det Kongelige Teater og bureaukratiet. Taberne bliver børn og unge, bevægelseshæmmede og os, der synes, at vi med den musikalske rigdom, der gennem generationer er opbygget og formidlet via dygtige DR-musikere, -kor og -teknikere, får et højt musikalsk udbytte af licensen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu

Kronik: Finansverdenens jægersoldater

Ole T. Krogsgaard, direktør, Gentofte
På slagmarken er jægersoldaterne kampstyrkens elite. Men også i den finansielle verden opererer elitestyrker. Her er et indblik i deres metoder.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Flere burde ønske danske muslimer glædelig Eid

Siddik Lausten
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme.

Blog: Færre migranter til Europa og flere kondomer til Afrika

Mikael Jalving
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin.

Optimisme: Europa genfinder styrken

| Anne Applebaum er kommentator ved The Washington Post. | © The Washington Post
Lige pludselig ser det gamle Europa mere stabilt, mere lovende og ikke mindst mere harmonisk ud.

Kommentar: Dannelse? Begynd med højskolesangbogen og danmarkskortet

Henrik Jensen
Ifølge en artikel i Jyllands-Posten den 20. juni er skolen på vej væk fra Pisa-målingerne til fordel for »en besindelse på de højere formål eller meningen med at bedrive skole og uddannelse«.
Annonce
Annonce
Få flest kanaler for 300 kroner om måneden
Du kan få seks ud af de otte mest sete kanaler i en tv-pakke til under 300 kroner om måneden. Men overvej dit behov meget grundigt, siger Forbrugerrådet Tænk. 
Se flere
TV: IC4 Skrot
I Randers er man lige nu i gang med at skrotte fem ubrugelige IC4-togsæt. I første omgang har DSB skrællet togene for alt, hvad man kan bruge. Herefter er skrotfolkene gået i gang med klippesakse af den store slags. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her