*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvad har de forstået?

9/3 havde Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og SF’s formand Pia Olsen Dyhr en fælles kronik i Jyllands-Posten. Emnet var den skævvridning af Danmark, som bare bliver værre og værre. Efter en kort analyse af problemerne kommer de to partiledere med nogle få ukonkrete idéer.

Kronikken bliver dog konkret på et område: et forsøg med lokale servicecentre indeholdende blandt andet jobcenter, bibliotek og med åbningstider to-tre dage om ugen. Når man ser et sådant forslag, så må man spørge sig selv, hvor meget de to egentlig har forstået af den problemstilling, som de skriver om.

På kun 10 år er der forsvundet over 300 folkeskoler, og den udvikling fortsætter. Antallet af land- og yderkommuner, hvor der udbydes erhvervsuddannelser og korte og mellemlange uddannelser, falder og falder. Mange har oplevet, at der er blevet længere til sygehuset, lægen og apoteket. Hjælpen til de ældre i udkanten bliver stadig mindre.

På trods af den meget omtalte udflytning af statslige arbejdspladser er der stadig en enorm skæv fordeling af statslige arbejdspladser i dette land. Kommunalreformen har skabt en udkant i de største kommuner. Gode huse ude på landet kan ikke sælges og ikke belånes.

Der skal helt anderledes boller på suppen, hvis Danmark skal i balance igen. Først og fremmest skal der ske en massiv udflytning af statslige arbejdspladser og uddannelsespladser. Gæt f.eks., hvor Landbohøjskolen (som det hed engang) ligger henne. Mens køerne græsser i Jylland, uddannes der såmænd kun dyrlæger på Frederiksberg midt inde i København. Dernæst skal der være lige adgang til offentlig service uanset bopæl.

F.eks. skal folkeskoler ikke nedlægges mod forældrenes vilje. Bil- og brændstofafgifterne, som reelt er en skat på at bo på landet, skal reguleres. Det skal være nemmere at drive de små enkeltmandsvirksomheder. Det skal kort sagt igen være attraktivt at bo langt fra de store byer. Men Mette Frederiksen og Pia Olsen Dyhrs kronik viser os, at nogle væsentlige ændringer i centraliseringsproblemerne kan vi ikke vente os fra den side.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Er højreorienterede fordomsfulde?

Morten Uhrskov Jensen
Næ, mennesker, som de er flest, har kun fordomme, hvis de ikke har andet at gå efter.

Blog: At være eller ikke at være udlændingeminister

Josephine Fock
Hele sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks har været fyldt af spin, løgn og lovbrud. Vores demokrati fortjener ministre, der taler sandt og agerer efter lovens regler.

Blog: Jeg har ondt af Prins Henrik

Victor Boysen
Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri.

Debat: Din ferie kan redde natur – eller rydde den

Sophie Rytter | Thomas Ravn-Pedersen
Vores rejselyst presser klima og natur. Nu har FN sat kursen mod mere ansvarlig turisme.
Annonce
Annonce
Pas på de dyre satellitforbindelser på rejsen
Dyre satellitopkald om bord på færger eller tæt ved kysten kan ende med at koste dig dyrt, da selskaberne ofte benytter sig af en privat og dyrere operatør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her