*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvad har de forstået?

9/3 havde Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og SF’s formand Pia Olsen Dyhr en fælles kronik i Jyllands-Posten. Emnet var den skævvridning af Danmark, som bare bliver værre og værre. Efter en kort analyse af problemerne kommer de to partiledere med nogle få ukonkrete idéer.

Kronikken bliver dog konkret på et område: et forsøg med lokale servicecentre indeholdende blandt andet jobcenter, bibliotek og med åbningstider to-tre dage om ugen. Når man ser et sådant forslag, så må man spørge sig selv, hvor meget de to egentlig har forstået af den problemstilling, som de skriver om.

På kun 10 år er der forsvundet over 300 folkeskoler, og den udvikling fortsætter. Antallet af land- og yderkommuner, hvor der udbydes erhvervsuddannelser og korte og mellemlange uddannelser, falder og falder. Mange har oplevet, at der er blevet længere til sygehuset, lægen og apoteket. Hjælpen til de ældre i udkanten bliver stadig mindre.

På trods af den meget omtalte udflytning af statslige arbejdspladser er der stadig en enorm skæv fordeling af statslige arbejdspladser i dette land. Kommunalreformen har skabt en udkant i de største kommuner. Gode huse ude på landet kan ikke sælges og ikke belånes.

Der skal helt anderledes boller på suppen, hvis Danmark skal i balance igen. Først og fremmest skal der ske en massiv udflytning af statslige arbejdspladser og uddannelsespladser. Gæt f.eks., hvor Landbohøjskolen (som det hed engang) ligger henne. Mens køerne græsser i Jylland, uddannes der såmænd kun dyrlæger på Frederiksberg midt inde i København. Dernæst skal der være lige adgang til offentlig service uanset bopæl.

F.eks. skal folkeskoler ikke nedlægges mod forældrenes vilje. Bil- og brændstofafgifterne, som reelt er en skat på at bo på landet, skal reguleres. Det skal være nemmere at drive de små enkeltmandsvirksomheder. Det skal kort sagt igen være attraktivt at bo langt fra de store byer. Men Mette Frederiksen og Pia Olsen Dyhrs kronik viser os, at nogle væsentlige ændringer i centraliseringsproblemerne kan vi ikke vente os fra den side.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Manden der reddede verden

Holger K Nielsen
For nylig kom det frem at Stanislav Petrov er død. Eller rettere: han døde i maj måned men først nu er dødsfaldet kommet frem til en større offentlighed

Blog: Legalisering af hash fjerner ikke bandeproblemet

Jens-Kristian Lütken
Det er hamrende naivt at tro, at hårdkogte kriminelle vil stoppe deres kriminelle aktiviteter, hvis indtægtsgrundlaget for hashsalget forsvinder på grund af en legalisering.

Karin Riis-Jørgensen: Stor risiko for at Danmark ender på EU's b- eller c-hold

Karin Riis-Jørgensen, tidligere MEP (V), Senior Rådgiver hos Kreab, København K
EU-Kommissionens formand arbejder med en byge af forslag, der skal styrke eurosamarbejdet, hvor Danmark ikke er med. Dermed svækkes Danmarks position i EU.
Annonce
Annonce
Festival sætter miljøet på menuen
Hearts & Minds-festivalen sætter fokus på miljøvenlig mad med stor åbningsmiddag på Godsbanen fredag aften. Men aarhusianerne er ikke altid villige til at betale for økologi, lyder det fra restauranten bag middagen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her