*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Nye grænsemure og pigtrådshegn skyder op overalt i lange baner

World Economic Forum skønner, at der aktuelt kan være op mod 10.000 km grænsemure/hegn planlagt.

En tyrkisk soldat patruljerer ved den nye grænsemur, som Tyrkiet er i gang med at etablere ved grænsen til Syrien. Arkivfoto: Lefteris Pitarakis/AP

Donald J. Trumps godt 3.000 km lange grænsemur mod Mexico er blevet det helt store samtaleemne i USA’s medier, efter at præsidenten i sin første tale til Kongressen redegjorde nærmere for de konkrete planer. Præsidenten slog her fast, at projektet til godt 14 milliarder dollars (ca. 100 mia. kr.) vil blive gennemført meget snart og langt før end oprindeligt planlagt.

Men denne mur – eller snarere grænsehegn: ”The Trump Fence” – står langtfra alene i dagens kriseområder med flygtningestrømme af næsten folkevandringsdimensioner fra især visse dele af Mellemøsten og Afrika mod Europa.

World Economic Forum skønner, at der aktuelt kan være op mod 10.000 km grænsemure og ditto hegn planlagt eller under opførelse i de kommende år rundt omkring i verden. Ifølge FN er antallet af verdens flygtninge fordrevet fra deres fødeland i fjor opgjort til 21 millioner – det højeste antal målt siden 1945.

Senest har tyrkiske medier meddelt, at de første 290 km af en igangværende 511 km lang og indtil 6 meter høj betonmur ”polstret” med pigtråd og vagttårne nu står færdig på grænsen til Syrien. Og resten følger meget snart efter på den 1.000 km lange grænse.

Siden 2008 er antallet af asylansøgere til lande i EU næsten seksdoblet fra 225.000 til 1,35 millioner, hvoraf knap en tredjedel alene er fra Syrien. Herefter følger Afghanistan med 15 pct. og Irak 10 pct. Og en stor del af denne trafik går netop gennem Tyrkiet. Det giver derfor god mening med sådan en ”fremskudt” grænsemur. Tyrkiet støttes da også af EU, der i 2016 har ydet bidrag på over 45 mia. kr. til disse formål.

Grænsemurenes ”konge”

For at dæmme yderligere op er der sågar i selve EU aktuelle planer om en række nye (og/eller delvist færdiggjorte) grænsemure og -hegn mellem Grækenland, Tyrkiet, Bulgarien, Ungarn, Rumænien, Østrig og de Balkanlande som Kroatien, Serbien m.fl., som ikke er medlemmer af EU eller Schengen. Der kan meget vel blive tale om hegn på op til et par tusind kilometer.

Ifølge FN er antallet af verdens flygtninge fordrevet fra deres fødeland i fjor opgjort til 21 millioner – det højeste antal målt siden 1945.

Den samme trend ser vi i andre dele af verden: Det omtrent 4.000 km lange grænsehegn under opførelse mellem Indien, Bangladesh og Pakistan, ”Vestbredmuren” i Israel og pigtrådshegnet i spansk Marokko for blot at nævne nogle få. Grænsemurenes ”konge” er naturligvis stadig Den Kinesiske Mur på over 6.000 km. Men hvor længe?

Vender vi atter blikket mod EU – herunder især Schengen-landene (Storbritannien og bl.a. Rumænien og Bulgarien står udenfor) med en befolkning på omtrent 420 millioner og et samlet areal på 4,3 millioner kvadratkilometer (Danmarks areal gange 100) – skønnes ifølge EU alene landegrænsen mod øst (især Rusland) fra Finland i nord til Tyrkiet i syd at strække sig henover en 5.000-6.000 km.

En velvoksen ”Europa-mur”

Dersom flygtningestrømmene begynder at eskalere yderligere de kommende år, og EU efter de forestående valg i Frankrig, Tyskland og Holland måtte blive ”tvunget” til at udbygge den fælles ydre grænsekontrol med en mur – som jo i princippet er en forudsætning for den frie bevægelighed af statsborgere mellem Schengen-landene – kunne der rent faktisk blive tale om en velvoksen ”Europa-mur”. Ja, næsten to gange længere end Trump-muren.

Med Trump-murens budgettal in mente – nemlig ca. 45 mio. kr. pr. kilometer ifølge The New York Times – ville en sådan op til 6.000 km lang europæisk mur i givet fald nemt kunne løbe op i 300 mia. kr. Danmarks andel heraf til EU ville i så fald andrage et par procent eller op til 6 mia. kr.

Til sammenligning ville Danmark, dersom vi en skønne dag i stedet måtte vælge at forlade Schengen og følge Storbritannien ud af EU, kunne ”nøjes” med en knap 60 km lang grænsemur – et nyt ”Dannevirke”, om man vil – mod Tyskland i syd til ”blot” 2,7 mia. kr.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her