*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Skolevalg styrker unges demokratiske selvtillid

Skolevalg 2017 giver Danmark en pejling på, hvad der optager fremtidens vælgere, men vigtigst af alt – de tager del i demokratiet.

Unge mennesker i Danmark gør i langt mindre grad end resten af befolkningen brug af deres stemmeret, når der er valg til f.eks. Folketinget.

Undersøgelser peger desuden på, at kun knap 40 pct. af de unge føler, at deres politiske holdninger er værd at lytte til. Så selvom danske unge klarer sig rigtig godt i internationale undersøgelser om samfundsviden og demokratiforståelse, udmønter det sig nødvendigvis ikke i demokratisk selvtillid og lyst til at deltage.

Mange unge føler, at man skal være ekspert for at kunne udtale sig om noget.

Alt skal kunne holde til en tur gennem meningsmaskinen. Du skal være klar til at forsvare dig mod angreb fra alle retninger, og hvis du indrømmer, at du tog fejl eller ændrer holdning, har du tabt.

Det gavner ikke debatten og vores fælles dialog om fremtidens Danmark, at der sjældent er plads til at tænke højt, til at lytte til hinanden eller til at ombestemme sig. Det er værd at huske på, at formålet med demokratiet og den politiske debat ikke altid er at finde en vinder eller en taber, men derimod at blive klogere – både på egne og på andres synspunkter.

60.000 elever skal stemme

Statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev 15/1 det andet skolevalg i danmarkshistorien, og 60.000 elever fra 8., 9. og 10. klasse på mere end 600 skoler over hele landet skal til stemmeurnerne og sætte deres første kryds den 2. februar.

DR dækker valgaftenen fra både Christiansborg og ude på skolerne, og det bliver spændende at følge med i: Hvilke partier vil klare sig godt? Vil de unge have mere grænsekontrol, eller skal vi have kødfrie dage i de offentlige institutioner?

Skolevalg 2017 giver Danmark en pejling på, hvad der optager fremtidens vælgere, men vigtigst af alt giver det de unge en større forståelse af demokratiet. Gennem Skolevalg 2017 lærer de unge ikke bare om demokrati. De tager del i demokratiet.

Det særlige danske demokrati

Vores demokrati er langt fra en selvfølgelighed, som vi kan tage for givet. Demokrati som styreform er stadig blot en kort parentes i verdenshistorien og kun et fåtal af verdens befolkninger forundt.

Vi skal værne om og kæmpe for vores danske demokrati, når det er under pres udefra, men vi må ikke glemme, at den største opgave er at sikre, at hver eneste generation af unge omfavner demokratiet og tager det til sig som deres eget.

Det danske demokrati er unikt, fordi det er meget mere end partierne og de 179 folketingsmedlemmer på Christiansborg. Demokratiet er en del af vores kultur og vores måde at være mennesker og borgere i samfundet på. Lige fra forældrebestyrelsen i vuggestuen til vores særlige danske overenskomstsystem er vi demokratisk organiseret her til lands.

Om os som folk siges det, at man ikke kan sætte mere end tre danskere sammen, uden at de straks danner en forening. Karikeret eller ej, er det et godt billede på, hvad der gør det danske demokrati til noget helt særligt.

Vi skal blive ved med at skabe og dyrke nye måder for demokratisk deltagelse og engagement, men i jagten på det nye, må vi ikke glemme, hvad der er kernen i vores demokrati. Dét at repræsentere nogle andre og varetage deres interesser er noget af det allermest grundlæggende ved vores demokrati. Det må vi ikke glemme at give videre til de næste generationer.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Naser Khaders facebookvanvid virker - desværre

Christian Rabjerg Madsen
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook.

Verdens Bedste Nyheder: Kloden bliver klogere online

Thomas Ravn-Pedersen | Sophie Rytter
Digital og onlineuddannelse har bevæget sig fra niche til verdensomspændende succes med gratis kvalitetsprodukter.
Annonce
Annonce
Vores lærere fortjener den bedste uddannelse
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her