*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Misbrug af naturvidenskab i demokratidebatten: Den ”kolde vinter-teori” er videnskabeligt fupmageri

Lørdag den 12. november bragte JP en kronik, hvor Helmuth Nyborg foreslår, at danskernes særlige altruistiske adfærd, høje intelligens og demokratiske sindelag er genetisk betinget og dermed ikke enhver beskåret. Nyborg påstår at tage udgangspunkt i en videnskabelig bevisførelse for, at nordboere er både mere intelligente og bedre til at samarbejde end sydboere.

Nyborg mener dermed at kunne begrunde, at demokratiske samfund har svært ved at fungere syd for Sahara, mens denne samfundsform skulle fungere på bedste vis i Danmark og hos vores nærmeste naboer. Som aktive forskere inden for en bred vifte af videnskabelige discipliner må vi påpege, at Nyborg bruger faktuelt forkerte informationer som indpakning for slet skjult racisme. Vi føler os fagligt forpligtede til at modsige denne misbrug af videnskabelige termer og begreber.

Som forklaring på danskernes mange attråværdige karaktertræk inddrager Nyborg den såkaldte ”kold vinter-teori". Ifølge denne teori, som var ganske populær i 1930'erne og blandt andet blev promoveret af Johannes V. Jensen, har overlevelsen under de kolde vintre på den nordlige halvkugle befordret uegennyttigt samarbejde og høj begavelse. Dermed mener Nyborg at kunne forklare en påstået nord-syd-gradient i intelligens med en IQ på omkring 70 i Afrika og omkring 100 i Nordeuropa.

Debat: Professorens hjernespind

Problemet er blot, at hverken ’kold vinter-teorien’ eller den påståede IQ forskel nyder nogen som helst form for accept blandt fagfolk. Desuden fordrejer Nyborg den historiske virkelighed. Hvordan kunne sumerere og egyptere grundlægge de første, kendte bysamfund? Hvorfor var religion og videnskab på det indiske subkontinent meget tidligt på et højt kulturelt stade? Kender Nyborg til den stærke påvirkning fra Mellemøsten i vores bronzealderkultur? Hvorfor blomstrede filosofi og demokrati først hos grækerne i deres varme Middelhavsområde? Hvordan kan kristendommen og dens altruisme være blevet grundlagt hos jøderne? Stik imod Nyborgs udsagn burde man vel snarere argumentere, at nordboerne var sene til at vågne op til dåd. Nyborg ignorerer desuden, at den nordiske vinter faktisk er mild i forhold til Sibirien, Mongoliet eller Afghanistan -  områder, hvor Nyborg ikke mener, at kundskabens lys brænder med generende styrke, og hvor demokratierne for tiden har trange kår.

Evolutionsbiologer: Der er en lang række fejl i Nyborgs viden om og fortolkning af forskningen

Nyborg har en blind og fuldstændig forkert opfattelse af den genetiske mangfoldighed i den danske befolkning. Siden isen forsvandt, og mennesker begyndte at bo i Danmark, har der været en konstant tilstrømning af indvandrere fra syd, som dermed har bidraget til det, vi nu kalder ’danskerne’. Hvis vi påskønner vort humane og stærke samfund, er det netop som resultat af årtusinders biologiske og kulturelle smeltedigel af påvirkninger fra hele verden.

Nyborg er tilsyneladende også uvidende om, at nye studier af vores arvemasse viser, at alle mennesker, som bor uden for 'Afrika syd fra Sahara', er meget tæt beslægtede, mens de forskellige folkeslag inden for Afrika er meget mere forskellige fra hinanden. Genetisk set er den foreslåede ’nord-syd-gradient’ derfor videnskabeligt set det rene sludder. Nyborg er naturligvis berettiget til at ytre sine meninger om nordboeres fortræffeligheder, men at give holdningerne en evolutionsbiologisk eller genetisk begrundelse er rendyrket vrøvl.

Indlægget er skrevet af:

Ernst Martin Füchtbauer, lektor ved Aarhus Universitet.

Peter C. Kjærgaard, professor ved Københavns Universitet, direktør af Statens Naturhistorisk Museum

Poul Nissen, professor ved Aarhus Universitet

Tobias Wang, professor ved Aarhus Universitet

Eske Willerslev, professor ved Københavns Universitet og Cambridge University

Dan Zahavi, professor ved Københavns Universitet   

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Naser Khaders facebookvanvid virker - desværre

Christian Rabjerg Madsen
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook.

Verdens Bedste Nyheder: Kloden bliver klogere online

Thomas Ravn-Pedersen | Sophie Rytter
Digital og onlineuddannelse har bevæget sig fra niche til verdensomspændende succes med gratis kvalitetsprodukter.
Annonce
Annonce
Vores lærere fortjener den bedste uddannelse
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her