*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Den lige uddannelsesadgang i fare

Over for offentligheden bliver det solgt som en smart måde at tilføre flere midler og sikre kvaliteten i et uddannelsessystem, der bliver ramt af nedskæringer. Men i virkeligheden er forslaget om at tage SU’en fra kandidatstuderende et opgør med den måde, vi traditionelt har opfattet uddannelse på i det danske velfærdssystem. Den frie og lige adgang til uddannelser bliver sat over styr, når økonomiske hensyn får indvirkning på, at nogle får bedre muligheder end andre for at realisere drømmen om en videregående uddannelse.

Det er et ekspertpanel nedsat af den private forening Axcelfuture, der har sat gang i debatten om SU-ordningen. Panelet har anbefalet at omlægge SU’en på kandidatuddannelser til lån og bruge besparelsen til at øge kvaliteten i uddannelserne. Men SU’en er det forkerte sted at lede.

SU’en har til hensigt at sikre, at alle med evner og motivation uanset økonomisk formåen skal have lige adgang til at tage en videregående uddannelse. Vi ved, at økonomi er afgørende for, at unge vælger og gennemfører en uddannelse, og derfor vil SU-forringelser unægtelig have en negativ social slagside.

Det har sociale konsekvenser

Herhjemme har vi værnet om, at den frie og lige adgang til uddannelse sammen med SU’en udgør et væsentligt element i den danske velfærdsmodel. Derfor kan vi også i dag glæde os over, at så mange unge vælger at fuldføre en uddannelse. Og i dag huser forelæsningssalene også såkaldte mønsterbrydere, dvs. unge fra uddannelsesfremmede hjem.

Erfaringer fra udlandet viser da også, at det har sociale konsekvenser at indføre brugerbetaling. Fx viser et tysk studie, at unge fra uddannelsesfremmede hjem er mindre tilbøjelige til at gældsætte sig for at tage en uddannelse end unge fra velstillede hjem. Brugerbetalingen rammer altså skævt, fordi meget peger på, at unge fra uddannelsesfremmede hjem vil fravælge kandidatuddannelsen.

Endelig må man ikke glemme, at SU’en er central for, at unge gennemfører deres uddannelse. Målt på gennemførelsesprocent ligger Danmark i toppen internationalt set. Det er der rigtig god økonomi i, for på den måde får samfundet mest ud af sin investering i uddannelse. Vi er åbne for at tænke nyt i forhold til SU’en, men det er naturligvis afgørende, at det også fremadrettet understøtter social mobilitet.

I SU-loven fra 1970 hed det, at »ingen dygtige elever skal fravælge at studere på grund af manglende økonomiske muligheder«. Men med forslaget om at fjerne SU fra kandidatuddannelserne er der fare for at sætte den lige uddannelsesadgang over styr. Og det må ikke ske. Vi skal have det maksimale ud af de mange danske talenter. Det må ikke blive sådan, at alle i Danmark kan få en bacheloruddannelse, mens kun eliten får en kandidatgrad.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Manden der reddede verden

Holger K Nielsen
For nylig kom det frem at Stanislav Petrov er død. Eller rettere: han døde i maj måned men først nu er dødsfaldet kommet frem til en større offentlighed

Blog: Legalisering af hash fjerner ikke bandeproblemet

Jens-Kristian Lütken
Det er hamrende naivt at tro, at hårdkogte kriminelle vil stoppe deres kriminelle aktiviteter, hvis indtægtsgrundlaget for hashsalget forsvinder på grund af en legalisering.

Karin Riis-Jørgensen: Stor risiko for at Danmark ender på EU's b- eller c-hold

Karin Riis-Jørgensen, tidligere MEP (V), Senior Rådgiver hos Kreab, København K
EU-Kommissionens formand arbejder med en byge af forslag, der skal styrke eurosamarbejdet, hvor Danmark ikke er med. Dermed svækkes Danmarks position i EU.
Annonce
Annonce
Viden
Arkæolog: Bornholmsk kobberfund ændrer vores syn på Stenalderen
Stenalderfolk har været i overraskende tæt kontakt med andre dele af Europa, siger arkæolog efter et nyt kobberfund. Men ikke alle er enige i, at kobberstykket er specielt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her