*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

KU tager ansvar

Venstres forskningsordfører Anni Matthiesen kan ikke forstå (JP 11/2), at Københavns Universitet mister medarbejdere pga. omprioriteringsbidraget til staten, når de andre universiteter ikke bliver ramt så hårdt.

Debat: KU bør tage ansvar

Desværre står KU langtfra alene med besparelserne. Tag bare forsiden af JP Aarhus – selvsamme dag hvor AM undrede sig i JP – som kunne berette om en ny sparerunde på Aarhus Universitet. Eller SDU, der ikke afviser, at et campus må lukke og RUC, der har meldt en fyringsrunde ud.

Ny sparerunde på Aarhus Universitet

Universiteterne håndterer besparelserne forskelligt. Nogle analyserer fortsat. Nogle trækker på egenkapitalen på kort sigt – det gør KU i øvrigt også, hvilket AM ”glemmer”. Men vurderingen på KU er, at når man kører i retning af en mur, som man ved kommer, vil det være uansvarligt ikke at bremse op.

Sagen er, at KU ikke kun mister 2 pct., som AM tror, men skal spare ca. 10 pct. på de midler, som KU modtager fra staten. Vi mister 2 ekstra pct. hvert år i fire år, altså 8 pct. i alt om få år. Dertil skærer regeringen 1,4 mia. kr. fra forskningsfondene, hvor KU’s forskere konkurrerer sig til mange penge. Endelig har KU som eneste universitet og uden begrundelse via Finansloven mistet 70 mio. kr. pr. år af sit grundtilskud til husleje. Det svarer alene til over 120 medarbejdere.

De økonomiske realiteter tvinger ansvarlige institutioner til at foretage svære prioriteringer. Derfor nedlægger KU nu 500 stillinger.

De økonomiske realiteter tvinger ansvarlige institutioner til at foretage svære prioriteringer. Derfor nedlægger KU nu 500 stillinger. Alle fakulteter mister ansatte og vil tabe flyvehøjde – uanset at vi har sparet mest på administration og service og skånet forskning og uddannelse bedst muligt. Det ville klæde Venstre, hvis man tog ansvar for de besparelser, man selv har vedtaget på Finansloven – i stedet for at mistænkeliggøre. Sandheden er, at regeringen nedprioriterer en succes. KU har aldrig ligget højere på de internationale ranglister, aldrig samarbejdet så meget med virksomheder og aldrig uddannet så mange, dygtige kandidater, som i stigende grad ansættes i den private sektor.

Debat: Fremtidigt velfærd kræver et højt vidensniveau

En del af besparelsen hedder et ”omprioriteringsbidrag”, og det er jo, hvad politik handler om – at nedprioritere noget og opprioritere andet. Fra universitetets ståsted virker det dog ikke som en klog prioritering for Danmark som vidensnation at foretage et brud på den satsning på forskning og uddannelse, som Anders Fogh Rasmussen igangsatte og blå og røde statsministre videreførte, indtil AM’s regering pludselig valgte at skære ned. Lad os håbe, det blot er et bump på vejen, og at regeringspartiet hurtigt besinder sig – frem for at bruge tid på at skyde ansvaret for besparelserne fra sig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce

Blog: Nej tak til EU-regler for barsel

Jens-Kristian Lütken
Hverken EU eller nogen andre skal gennemtvinge øremærket barsel til mænd

Blog: Danmark får nu sit B-medlemskab af Europol

Morten Løkkegaard
Der er ingen grund til jubel over den B-aftale, som Danmark nu får med europol, men det er den bedst mulige aftale, vi kunne få.

Debat: Investorer vil også forbedre verden

Thomas Ravn-Pedersen, Verdens Bedste Nyheder | Karoline Rahbek, Verdens Bedste Nyheder
Business as usual er ikke en valgmulighed i et længere og miljømæssigt perspektiv.

Kommentar: Merkel er ingen maskine

Mikael Busch
»Wir schaffen das« – Angela Merkel som roman.
Annonce
Annonce
Biler
Kia Optima Plug-in Halvkedelig hybrid
Mange ting er nærved og næsten ved den nye Kia Optima Plug-in Hybrid, men den når ikke helt i mål. Det er ærgerligt, for den har faktisk potentiale til at være en fin bil. 
Se flere
Kia Optima Plug-in Halvkedelig hybrid
Mange ting er nærved og næsten ved den nye Kia Optima Plug-in Hybrid, men den når ikke helt i mål. Det er ærgerligt, for den har faktisk potentiale til at være en fin bil. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her