*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

KU tager ansvar

Venstres forskningsordfører Anni Matthiesen kan ikke forstå (JP 11/2), at Københavns Universitet mister medarbejdere pga. omprioriteringsbidraget til staten, når de andre universiteter ikke bliver ramt så hårdt.

Debat: KU bør tage ansvar

Desværre står KU langtfra alene med besparelserne. Tag bare forsiden af JP Aarhus – selvsamme dag hvor AM undrede sig i JP – som kunne berette om en ny sparerunde på Aarhus Universitet. Eller SDU, der ikke afviser, at et campus må lukke og RUC, der har meldt en fyringsrunde ud.

Ny sparerunde på Aarhus Universitet

Universiteterne håndterer besparelserne forskelligt. Nogle analyserer fortsat. Nogle trækker på egenkapitalen på kort sigt – det gør KU i øvrigt også, hvilket AM ”glemmer”. Men vurderingen på KU er, at når man kører i retning af en mur, som man ved kommer, vil det være uansvarligt ikke at bremse op.

Sagen er, at KU ikke kun mister 2 pct., som AM tror, men skal spare ca. 10 pct. på de midler, som KU modtager fra staten. Vi mister 2 ekstra pct. hvert år i fire år, altså 8 pct. i alt om få år. Dertil skærer regeringen 1,4 mia. kr. fra forskningsfondene, hvor KU’s forskere konkurrerer sig til mange penge. Endelig har KU som eneste universitet og uden begrundelse via Finansloven mistet 70 mio. kr. pr. år af sit grundtilskud til husleje. Det svarer alene til over 120 medarbejdere.

De økonomiske realiteter tvinger ansvarlige institutioner til at foretage svære prioriteringer. Derfor nedlægger KU nu 500 stillinger.

De økonomiske realiteter tvinger ansvarlige institutioner til at foretage svære prioriteringer. Derfor nedlægger KU nu 500 stillinger. Alle fakulteter mister ansatte og vil tabe flyvehøjde – uanset at vi har sparet mest på administration og service og skånet forskning og uddannelse bedst muligt. Det ville klæde Venstre, hvis man tog ansvar for de besparelser, man selv har vedtaget på Finansloven – i stedet for at mistænkeliggøre. Sandheden er, at regeringen nedprioriterer en succes. KU har aldrig ligget højere på de internationale ranglister, aldrig samarbejdet så meget med virksomheder og aldrig uddannet så mange, dygtige kandidater, som i stigende grad ansættes i den private sektor.

Debat: Fremtidigt velfærd kræver et højt vidensniveau

En del af besparelsen hedder et ”omprioriteringsbidrag”, og det er jo, hvad politik handler om – at nedprioritere noget og opprioritere andet. Fra universitetets ståsted virker det dog ikke som en klog prioritering for Danmark som vidensnation at foretage et brud på den satsning på forskning og uddannelse, som Anders Fogh Rasmussen igangsatte og blå og røde statsministre videreførte, indtil AM’s regering pludselig valgte at skære ned. Lad os håbe, det blot er et bump på vejen, og at regeringspartiet hurtigt besinder sig – frem for at bruge tid på at skyde ansvaret for besparelserne fra sig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Færre migranter til Europa og flere kondomer til Afrika

Mikael Jalving
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin.

Blog: Er Fyn for fin?

Finn Slumstrup
Hvorfor taber Fyn i kampen om statslige arbejdspladser?

Optimisme: Europa genfinder styrken

| Anne Applebaum er kommentator ved The Washington Post. | © The Washington Post
Lige pludselig ser det gamle Europa mere stabilt, mere lovende og ikke mindst mere harmonisk ud.

Tilbageblik på EM-sejren: Farvel, Bodo Illgner!

Niels Lillelund
Kommentar: Sidste år er længe siden, og 25 år er endnu længere, men er det virkelig så længe siden, vi blev europamestre over Tyskland - med målmanden Bodo Illgner? Vi, for vi er altid vi, når vi vinder, og det kalder på erindringen og eftertanken.
Annonce
Annonce
Interview: »Letbanen er den bedste løsning – også i fremtiden«
Teknikrådmand Kristian Würtz (S) vil arbejde for et grønt islæt på letbanens næste etape. Trods kritik af kørestrømsmaster og skred i både budget og tidsplan på den første etape, mener han stadig, at letbanen er den bedste transportløsning i fremtiden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her