*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Tricktyveri af hovedstadsudligningen

Julestemning på Strøget, som er hjertet af hovedstadsområdet, som stort set har alle de velhavende. Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

Fem borgmestre fra hovedstadsområdet har i JP 5/11 forsøgt at overbevise læserne om, at hovedstadsudligningen forsøges udsat for et tricktyveri. Bagmændene er ikke overraskende en række borgmestre fra provinsen. Ingen kan gennemskue hverken bagmændenes eller ofrenes argumenter og motiver uden at kende lidt til det kommunale udligningssystem. Så lad os starte her.

Udligningssystemet, både det mellemkommunale og det herudover særligt for hovedstadsområdet gældende system, udspringer af, at skattegrundlaget for kommunernes virke er meget forskelligt fra kommune til kommune. Det gælder både for provinsen og for hovedstaden, som borgmestrene sandt nok anfører.

Den samme vare landet over

Derfor har Folketinget i al sin visdom besluttet, at de rige kommuner, dem med rige borgere og dermed et godt beskatningsgrundlag, skal betale til dem med relativt fattige borgere og dermed et ringere beskatningsgrundlag. Det er selvfølgelig, fordi den vare, som kommunerne er udset til at levere: undervisning, pleje, socialhjælp, infrastruktur og meget andet, skal være så nogenlunde den samme over hele landet.

Det er et must i et velfærdssamfund. Derfor er vi også nødt til at skabe nogenlunde lige muligheder for at finansiere dette. Det er, hvad det mellemkommunale udligningssystem skal råde bod på – og det gør det i det omfang, man politisk ønsker det.

De rige fra hovedstaden

Velstand er et relativt begreb, men hvis man definerer de velhavende kommuner som dem, der har et indkomstgrundlag over landsgennemsnittet, og de mindre velhavende eller ligefrem fattige, som dem der ligger under landsgennemsnittet, ja, så er det sjovt nok således, at de velhavende stort set alle bor i hovedstadsområdet, herunder også de borgere der bor i de fem borgmestres kommuner.

Omvendt befinder, stort set, alle de mindre velhavende kommuner sig i provinsen, spredt ud over det ganske land.

Så kommunerne i hovedstadsområdet må stort set alle betale til kommunerne i provinsen. Det er borgmestrene i hovedstadsområdet naturligvis sure over. Der er som nævnt undtagelser. Eksempelvis Bornholms Kommune i hovedstadsområdet, og Fanø Kommune i Jylland. De ligger henholdsvis under og over det gennemsnitlige indkomstgrundlag.

På Fanø glæder man sig imidlertid over at være så privilegeret at have en velhavende befolkning, der kan klare sig selv. I hovedstadsområdet brokker man sig. Ganske interessant må det nok siges. Her i Jylland kalder vi dem for Liga Øst med en association til Liga Nord i italiensk politik.

Ikke til deres ære

Hovedstadsudligningen fungerer på samme måde som den mellemkommunale udligning. Den blev skabt omkring 1938 som en ordning for dengang kun København, Gentofte og Frederiksberg kommuner. Sidstnævnte to kommuner havde velhavende borgere, og København det modsatte. Men i dag er dette som nævnt ikke længere tilfældet. Alle er relativt velhavende, og til lykke med det til alle 29 minus én.

Hvad man i dag skal med en rigmandsklub af den størrelse, der sidder og omfordeler sine egne borgeres skattebetalinger, må undre. Borgmestrene begrunder det således: »For det første betaler kommunerne selv for ordningen. For det andet har vi helt andre udfordringer med hjemløse, stofmisbrugere og andre socialt udsatte. Derfor vil det være hamrende asocialt at stjæle pengene fra den interne udligningsordning i hovedstadsområdet.«

Jeg tror, at disse ord fra borgmestrene taler for sig selv, men ikke til deres ære.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.

Blog: Migrantkrise? Nu skal yderligere 500.000 migranter mod Europa

Anders Vistisen
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her