*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

En skat på journalistiske lokale medier

Reklameafgiften, som Folketingets flertal vedtog i 2012 for primært at ramme tilbudsaviser, er nu på vej til at blive en afgift, som specielt rammer lokale publicistiske ugeaviser og enkelte dagblade, hvor mere end halvdelen af indholdet er journalistiske artikler.

Da loven oprindeligt blev vedtaget, var lokale ugeaviser undtaget med henvisning til disse avisers meget store betydning for nærdemokratiet. I mange dele af landet er de borgernes eneste kilde til informationer om, hvad der sker i lokalsamfundet. Efter halvandet års dialog med det danske Skatteministerium fastslog EU-Kommissionen, at undtagelsen for ugeaviserne var lovlig statsstøtte – men med den ikke uvæsentlige tilføjelse, at EU-retten ikke tillader et medie at modtage flere former for statsstøtte. En vurdering, mange jurister i øvrigt finder tvivlsom.

Regeringens svar herpå er, at den nu vil ændre loven om reklameafgift, så et medie ikke samtidig kan være fritaget for reklameafgiften og få mediestøtte – og det er en ændring, som primært får betydning for de lokale ugeaviser, som satser på det redaktionelle indhold – men også enkelte dagblade.

Nærdemokratisk gevinst

Kravet for at få støtte til driften af redaktionelle medier er, at mindst halvdelen af et medies indhold er redaktionelt. En regel, der er indført for at give medier et incitament til at styrke det redaktionelle indhold og dermed fremme mediernes rolle i demokratiet.

Flere lokale ugeaviser ser med den nye mediestøtte en mulighed for at styrke redaktionerne, da de nu kan få en offentlig medfinansiering heraf – og stærkere lokale medier vil være en nærdemokratisk gevinst. Støtten vil være med til at gøre disse medier mindre afhængige af annonceindtægter, som i dag for de fleste er den eneste finansieringskilde. Også enkelte lokale dagblade satser på at nå længere ud i lokalområderne end til de betalende abonnenter. De kommer lejlighedsvis – nogle en gang om ugen – til alle husstande i kommunen for på den måde at leve op til deres forpligtelse til at være hovedkanal til nyt fra lokalområdet.

Regeringens forslag lægger derfor op til at indføre en økonomisk straf til de redaktionelt stærkeste lokale husstandsomdelte medier. Samtidig fjerner det incitamentet for andre til at styrke indholdet. Og det er en afgift, som rammer medier, der i disse år udsættes for en stadig kraftigere konkurrence både økonomisk og interessemæssigt fra udenlandske giganter som Facebook og Google og fra de statslige medier DR og TV 2-regionerne. Danske Medier skal stærkt opfordre regeringen til at opgive reklameafgiften. Den skaber betydeligt større problemer, end den løser. Så drop den.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Østrig-Ungarn er måske ikke fortid
Daniel Fabricius, dansk-ungarer, studerende ved Wirtschaftsuniversität Wien, tidl. næstformand i KU i København
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

JP mener: Alternativet afslører sin politiske umodenhed

De seneste dages afsløringer af forholdene i Alternativet viser et parti, der har alvorlige problemer med at opbygge politisk modenhed og seriøsitet.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.

Fhv. medlem af Europa-Parlamentet (V): Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce
En historisk og skuffende dag for Alternativet
Alternativet fik stemmer nok til én plads i Aarhus Byrådet. Kandidaten for partiet Sander Jensen kalder pladsen i byrådet en sejr, men er ked af resultatet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her