*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Forsøg på tricktyveri af hovedstadsudligningen

En række kommuner er i gang med at lave en upassende sammenblanding af beskæftigelsesreformen og hovedstadsudligningen. I den forbindelse er der desværre blevet sagt og skrevet meget om hovedstadsudligningen, som er faktuelt forkert.

Tegning: Rasmus Sand Høyer

Hovedstaden er »de riges klub«, og pengestrømmen »flyder fra provinskommuner til kommuner i hovedstadsområdet som resultat af den såkaldte hovedstadsudligning«. Den slags urigtige udsagn har man kunnet læse i pressen de seneste par uger. Det er – mildest talt – en misvisende beskrivelse af den interne udligning, som vi har i kommunerne inden for hovedstadsområdet.

Baggrunden for debatten er, at der som led i beskæftigelsesreformen skal foretages en omlægning af refusionen på beskæftigelsesområdet. En række kommuner har udnyttet lejligheden til at blande det sammen med den interne udligning i hovedstaden, selv om det overhovedet ikke har noget med hinanden at gøre.

Udligningen mellem kommuner og landsdele er i en forsimplet form let at kommunikere og komme i medierne med. Men det er i praksis uhyre komplekst, og det er derfor uforståeligt for os, at nogle kommuner pludselig vil sammenblande hovedstadsudligningen med refusion på beskæftigelsesområdet. Det har desværre skabt en masse myter og misforståelser om hovedstadsudligningen.

SF støtter provinsoprør: Hovedstadsudligning er urimelig

Med tanke på alle de forkerte og forvirrende ting, der er blevet sagt om hovedstadsudligningen, leder det måske snarere tankerne hen på forsøg på tricktyveri.

Det er vist nødvendigt at slå fast én gang for alle, at hovedstadsudligningen er en ordning, som hovedstadens kommuner selv står for – det er alene kommunerne selv, der står for finansieringen. Den betales altså ikke af kommuner uden for hovedstaden. Der eksisterer derimod en anden udligningsordning, som alene tilgodeser kommunerne uden for hovedstadsområdet med en udligning på op til 90 pct. af de største forskelle i de økonomiske vilkår. I 2015 modtager kommunerne uden for hovedstadsudligningen et tilskud på 4,8 mia. kr., som kommunerne i hovedstaden ikke får del i. Der er desuden forskellige særtilskudsordninger for særligt vanskeligt stillede kommuner. Samlet set vil kommunerne i hovedstadsområdet i 2015 sende ca. 8,3 mia. kr. til kommunerne uden for hovedstadsområdet. Der er altså i dag en meget omfattende udligning, og kommunerne i hovedstadsområdet sender store summer til kommunerne uden for hovedstadsområdet.

Provinsborgmestre står sammen om angreb på hovedstadens pengekasse

Det er vigtigt at bevare den interne udligning i hovedstadsområdet. Hovedstaden udgør ét sammenhængende bolig- og arbejdsmarked. Men kommunerne har meget forskellig økonomi og sammensætning i befolkningen – der er ikke andre områder i Danmark, hvor der er så store forskelle mellem borgernes sociale og økonomiske forhold som i hovedstaden. Det dokumenterer Økonomi- og Indenrigsministeriets nøgletal. Når man ser på kommunernes sociale udgiftsbehov pr. indbygger, er der mellem kommunerne i Region Hovedstaden en forskel på 209 pct., mens der f.eks. i kommunerne i Region Nordjylland kun er en forskel på 65 pct. Der er 76 pct. forskel i indtægterne fra indkomstskat pr. indbygger i kommunerne i Region Hovedstaden mod 6 pct. i kommunerne i Region Nordjylland. Det er netop det, som den interne udligning tager højde for. Det har været gældende historisk, og det er stadig aktuelt.

Kronik: Danmark skal i balance – provinsen kræver ligestilling

Vi er derfor uforstående over for den kritik, som visse kommuner har forsøgt at rejse af hovedstadsudligningen. Den er blevet kritiseret for at have ”overlevet sig selv” og for at dele Danmark op i et A- og et B-hold. Det kan vi slet ikke genkende.

For det første betaler kommunerne i hovedstaden selv for ordningen. For det andet har vi helt andre udfordringer med hjemløse, stofmisbrugere og andre socialt udsatte, end man har i f.eks. Hjørring, Holstebro og Herning. Derfor vil det være hamrende asocialt at stjæle pengene fra den interne udligning i hovedstadskommunerne.

Væksten i hovedstadsområdet er blevet brugt som et argument for at sende endnu flere penge væk fra hovedstaden, end det er tilfældet i dag. Vi vil advare kraftigt imod at bruge det argument og dermed forsøge at stække væksten i hovedstadsområdet.

Kommune-oprør i provinsen breder sig

Hovedstaden er som bekendt hele Danmarks lokomotiv, når det kommer til vækst og skabelse af arbejdspladser. Tal fra OECD viser, at hver gang der bliver skabt 100 job i hovedstaden, genererer det 20 job i resten af landet. Det betyder, at når vi taler om vækst og arbejdspladser, bør man ikke opfatte hovedstadsområdet som en konkurrent til resten af landet.

Hovedstaden bør i stedet opfattes som det lokomotiv, der trækker hele Danmark i den rigtige retning, og som også er med til at skabe arbejdspladser i provinsen. Den berømte samfundskage bliver større. Udligningen mellem kommunerne bør naturligvis understøtte – og ikke modarbejde – vækst og beskæftigelse.

Provinsborgmestre kræver flere penge fra hovedstaden til velfærd

I stedet for at kaste sig ud i et opgør om udligning ved enhver given lejlighed bør kommunerne samles om at få beskæftigelsesreformen til at fungere. Det er alt for komplekst at blande hovedstadsudligningen sammen med refusionen på beskæftigelsesområdet. Udligningen mellem kommunerne bør ses i et større perspektiv, og det hører naturligvis hjemme i det langsigtede arbejde om udligning, der foregår i Finansieringsudvalget.

Opfordringen herfra er klar: Drop forsøget på tricktyveri af hovedstadsudligningen og lad os nu i stedet i fællesskab samarbejde om at få beskæftigelsesreformen til at fungere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.

Blog: Migrantkrise? Nu skal yderligere 500.000 migranter mod Europa

Anders Vistisen
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her