*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvor i verden er det overhovedet muligt at bo om 100 år – i Sibirien?

Verdenssamfundet må forholde sig til de mange millioner migranter, som skabes pga. klimaforandringer og ekstremt vejr.

Skal Danmark adoptere Maldiverne? Skal maldiviske børn lære dansk i skolen? Og skal der allerede nu afsættes penge til at fragte de 350.000 indbyggere til Danmark?

Da Maldivernes daværende præsident i 2009 holdt regeringsmøde under havets overflade iført dykkerdragt og iltmaske, var det med en vis ironi og et glimt i øjet – og så alligevel ikke. For faktum er, at Maldiverne forsvinder, i takt med at havets overflade stiger. Og når vi spørger, om Danmark skal adoptere Maldiverne, er det med samme ironi og et glimt i øjet – og så alligevel ikke.

For faktum er også, at verden har brug for en plan. Vi har brug for, at nogen tør tænke ud af boksen og sikre, at verdenssamfundet forholder sig til det faktum, at klimaforandringerne spiller en afgørende og hurtigt voksende rolle i millioner af menneskers liv og danner grobund for international migration.

Sidste år sendte ekstremt vejr og klimaforandringer over 23 millioner mennesker på flugt, ganske enkelt fordi det ikke var en mulighed for dem at blive boende, hvis de ville sikre sig selv og deres familie et liv med en fremtid. Og det tal bliver ikke mindre. Ifølge forskere vil der i 2050 – om blot 33 år – være op mod 250 millioner mennesker på flugt uden mulighed for at vende hjem.

Så vi har brug for en plan for, hvordan vi som verdenssamfund forholder os til de mange millioner migranter, som hvert år skabes på grund af blandt andet klimaforandringer og ekstremt vejr. Vi bliver nødt til at tænke langsigtet, ambitiøst og innovativt – og i en langt større skala, hvis løsningerne skal matche udfordringerne.

Hvis Maldiverne som et moderne Atlantis bliver opslugt af havet i år 2100, hvor skal de 350.000 indbyggere så bo? Hvor i verden er det overhovedet muligt at bo om 100 år – i Sibirien?

Spørgsmålet er, om Danmark kan spille en rolle i at udvikle en rullende 100-års køreplan med bud på globale tilpasningsløsninger, som kan medvirke til at organisere migrationsstrømmene – både dem, der allerede finder sted, og dem, som vi ved, vil komme.

Vi er nemlig nødt til at arbejde sammen og tage et fælles ansvar for løsninger, der virker både her og nu, men også på længere sigt. Vi kan som enkelte lande ikke alene løse problemet – vi må tænke på tværs af grænser og tage nye midler i brug.

Det er ikke en realistisk løsning, at Danmark skal adoptere Maldiverne. Men vi må handle med rettidig omhu og sikre, at vi får lavet en langsigtet plan, for vi ved, at udfordringerne venter.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Venstre skærer i velfærden og lyver om det

Christian Rabjerg Madsen
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden.

Blog: Det er bedre med slap penis

Lars Boje Mathiesen
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej.

Blog: I dag ser vi EU´s rigtig grimme ansigt

Christel Schaldemose
EU har pæne og grimme ansigter. I dag kommer vi til at se et af de grimmeste.

Debat: Mere fælles udenrigspolitik gennem EU

Alexander Lemche, jurastuderende ved Københavns Universitet, København K
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her