*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Datacenter kan opvarme hele Sønderjylland

Statsminister Lars Løkke Rasmussen nævnte i sin åbningstale det flotte i, at Danmark kan tiltrække det ene datacenter efter det andet – bl.a. det største og senest tilkomne ved Aabenraa.

Det er flot og perspektivrigt. Men der er lige nu en lovgivningsmæssig barriere for at udnytte den megen spildvarme fra de kommende datacentre til grøn omstilling. Derfor er Udviklingsråd Sønderjylland i dialog med en række folketingspolitikere for at få dem til at kigge på afgifterne på området, ligesom Dansk Fjernvarme også løbende sætter fokus på dette problem.

Der er både et stort miljømæssigt og erhvervsmæssigt potentiale i at udnytte industriel spildvarme fra datacentre, kølehuse og produktionsvirksomheder i fjernvarmenettet.

Det er ikke teknologien, der er barrieren – tværtimod.

For at udnytte spildvarmen fra datacentrene og industrien i fjernvarmen, er det nødvendigt at varme den yderligere op fra 35-40 grader til ca. 60-70 grader. Det gøres mest effektivt og miljørigtigt ved at benytte store kollektive eldrevne varmepumper. Men elvarmeafgiften er så høj, at det lige nu ikke er rentabelt.

Derfor er vi i Udviklingsråd Sønderjylland og Dansk Fjernvarme enige om, at elvarmeafgiften på kollektive varmepumper bør sænkes.

En sådan afgiftsændring vil ikke blot være en gevinst for miljøet og energiudnyttelsen. Det vil også give de mange virksomheder, der arbejder med energiteknologi nye muligheder. Ikke bare i Sønderjylland, hvor der er mange af den slags virksomheder, men i hele Danmark. Og det vil styrke den grønne profil, som ejerne af datacentrene er meget interesserede i.

En sænkning af elvarmeafgiften på kollektive varmepumper vil bidrage til den udvikling. Det vil understøtte udviklingen af nye teknologier inden for vores erhvervs- og vidensmæssige styrkeposition på dette felt. Og det vil komme klimaet, erhvervslivet og samfundsøkonomien til gavn.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Vision Amager Fælled 2027 – Den sande tilstand

Jens Kindberg
Der er ikke en fugl, fisk eller frø, som har fået det bedre i 2027 med den nuværende tilgang.

Blog: Vi tillader, at parallelsamfund udvikler sig

Olav Skaaning Andersen
Det er betænkeligt, at fædregrupper og imamer - under politiets radar - kan overtale kriminelle bander til en 'våbenhvile'.

Blog: Danske brune feminister skal have mere mod

Naser Khader
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen.

Amerikansk kommentator: Trumps Asien-rejse lignede en pilgrimsfærd

David Ignatius, kommentator, The Washington Post
Den amerikanske præsident bad mest andre politiske ledere om hjælp og berømmede deres gode egenskaber.
Annonce
Annonce
En æbleskive lavet af en æbleskive
Julen er for alvor rykket ind i Aarhus med åbning af det gamle julemarked i Den Gamle By og det nye citymarked på Lille Torv, Store Torv og Bispetorv. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her