*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ledernes tillid er vigtig

Når borgerne henvender sig til det offentlige, har de en berettiget forventning om at få en god service og en god kvalitet i den serviceydelse, som de modtager.

Når borgerne henvender sig til det offentlige, har de en berettiget forventning om at få en god service og en god kvalitet i den serviceydelse, som de modtager. For at det kan lykkes at levere god kvalitet til borgerne, er det dog helt afgørende, at lederne udviser tillid til medarbejderne.

Når der er tillid mellem lederen på en arbejdsplads og medarbejderne, øger det nemlig motivationen og kvaliteten af arbejdet. Det viser en stor medlemsundersøgelse, som 25 faglige organisationer har fået gennemført af analyseinstituttet Megafon, hvor 2.851 medlemmer har svaret på en række spørgsmål om deres arbejdsforhold.

I undersøgelsen svarer 62 pct., at de er helt enige i, at lederens tillid har en stor betydning for, om de er i stand til at løse deres arbejde fagligt tilfredsstillende. Og 78 pct. siger, at de er helt enige i, at lederens tillid har stor betydning for deres motivation på arbejdet.

Det er et klart udtryk for, at en tillidsbaseret ledelse i det offentlige tæller meget højt for medarbejderne i hverdagen, og at det fører til bedre faglig kvalitet i ydelserne.

Heldigvis kan vi se, at det generelt går godt med tilliden til de ansatte. I undersøgelsen svarer 63 pct. af medlemmerne, at de i høj grad oplever, at den nærmeste leder har tillid til, hvordan arbejdsopgaverne løses. Det er positivt, fordi tillid er afgørende for at skabe bedre kvalitet i den offentlige sektor. Men vi kan også se på tallene, at der er plads til forbedringer.

Det er i de seneste par år blevet væsentligt sværere for medarbejderne at indfri de faglige ambitioner. Hele 46 pct. svarer i undersøgelsen, at muligheden for at leve op til ens egne faglige ambitioner for jobbet er blevet værre eller meget værre i løbet af de seneste fem år. Kun 24 pct. svarer, at de er blevet bedre eller meget bedre.

For at kunne løse velfærdsopgaverne over for borgerne fagligt tilfredsstillende handler det ikke alene om mere tillid fra lederne i hverdagen.

Det handler også om, at rammerne for arbejdet indrettes på en måde, så medarbejdernes ambitioner og faglighed kan blive indfriet til gavn for dem, det hele handler om: borgerne.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Vision Amager Fælled 2027 – Den sande tilstand

Jens Kindberg
Der er ikke en fugl, fisk eller frø, som har fået det bedre i 2027 med den nuværende tilgang.

Blog: Vi tillader, at parallelsamfund udvikler sig

Olav Skaaning Andersen
Det er betænkeligt, at fædregrupper og imamer - under politiets radar - kan overtale kriminelle bander til en 'våbenhvile'.

Blog: Danske brune feminister skal have mere mod

Naser Khader
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen.

Amerikansk kommentator: Trumps Asien-rejse lignede en pilgrimsfærd

David Ignatius, kommentator, The Washington Post
Den amerikanske præsident bad mest andre politiske ledere om hjælp og berømmede deres gode egenskaber.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her