*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg har ondt af Prins Henrik

Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri.

Noget af det smukkeste ved Danmark er, at alle borgere har de samme rettigheder. Uanset hvor du er født, hvilken bil du ejer, og hvem du er i familie med, har du i kraft af dit medborgerskab krav på helt grundlæggende frihedsrettigheder, som ingen kan tage fra dig. Retten til at sige din mening, stemme til valg og vælge religion er ukrænkelig.

Eller det vil sige: næsten ukrænkelig. Der findes nemlig én familie i kongeriget, som ikke har del i de rettigheder, alle vi andre nyder godt af. Kongefamilien. Prins Henrik, Dronning Margrethe og de andre kongelige må ikke agere i henhold til de frihedsprincipper, som vores samfund bygger på, fordi de tilfældigvis er blevet født med adeligt blod i årene eller har giftet sig ind i de royale gemakker. Det er da uretfærdigt.

Lad os nedlægge kongehuset og slippe de kongelige fri. De fortjener at kunne benytte sig af alle de frihedsrettigheder, som vi andre nyder godt af hver dag.

For at understrege min pointe, er her et lille tankeeksperiment. Prins Henrik er blevet træt af den kongelige tilværelse. I starten syntes han, at de eksotiske rejser, interessante bekendtskaber og uovertrufne gastronomi-oplevelser var fantastiske, men gnisten er forsvundet, og han drømmer sig af og til væk fra kongefamiliens krævende bånd. Fx synes han, det kunne være sjovt at kaste sig ind i den offentlige debat og som led deri melde sig ind i Radikal Ungdom.

Hvor meget Prins Henrik end ønskede det, kunne det aldrig lade sig gøre. Han må nemlig ikke være medlem af en politisk organisation. Faktisk må han ikke sige noget, der bare har en snært af politisk indhold over sig, da de kongelige skal forholde sig politisk neutrale. Det bliver han mindet om, hver gang danskerne går til stemmeurnerne, hvor han heller ikke kan være med. Bliv hjemme på kongeslottet, blev der sagt.

Kongefamilien er frataget så mange frihedsrettigheder, at de end ikke kan vælge, hvilken gud de tror mest på. Det umuliggør Grundloven, da der her sort på hvidt står skrevet, at kongefamilien bekender sig til den evangelisk-lutherske kirke. Hvad nu, hvis de kongelige hellere vil være muslimer? Eller jøder? Så er det bare surt show.

Kongefamilien er på mange måder enormt privilegeret. Men på deres rettigheder er de fuldstændig nøgne. Som den eneste familie i hele landet, har de stort set ingen frihedsrettigheder. Det skal vi da ikke acceptere.

En løsning kunne selvfølgelig være at lade kongefamilien ytre sig politisk, vælge egen religion og stemme, når der skal være folketingsvalg. Men det er nok alligevel de færreste, der drømmer om en ikke-valgt monark, som kan bruge sin kongelige platform til at skrive læserbreve i Jyllands-Posten og på anden vis deltage i den offentlige debat. Det ville i hvert fald for alvor sætte kongehusets legitimitet under kritisk skæppe.

En anden – og i mine øjne bedre – løsning er, at vi nedlægger kongehuset. Så kan kongefamilien indgå som helt almindelige medlemmer af den danske borgerstand med alle de rettigheder, der følger med. Samtidig kommer vi af med en stærkt udemokratisk institution, som hylder stamtavle og nedarvede privilegier – ting der strider imod den lighed, vi normalt bryster os af at være verdensmester i.

Retten til at kunne tale frit, stemme ved valg og vælge sin egen religion, er helt fundamentale principper, som alle danskere nyder godt af – bortset fra en enkelt familie, kongefamilien. Det er der da noget forrykt i. Jeg synes, vi skal nedlægge kongehuset, sætte kongefamilien fri og give dem de rettigheder, som alle os andre glædeligt benytter os af hver evig eneste dag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Naser Khader
17.11.17, 15:53
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
17.11.17, 15:30
Kommunal- og regionsvalget er også et valg om fælles europæiske løsninger helt tæt på vores hverdag. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.11.17, 14:20
Udfasning af kulkraft inden 2030 er i bund og grund et godt mål. Men det er ikke regeringens eget. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.17, 21:09
De svenske politikere arbejder i hvert fald på det. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.17, 12:04
En opdeling af Københavns Kommune er ren logik. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.11.17, 09:30
Politikerne overlader os til halal. De giver os islam. De giver os militserne, det religiøse politi og moskeerne. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.11.17, 22:10
I stedet for at træde i karakter og løse de mange problemer, vi står i til halsen, stirrer de på vores 29 minutters pause. Det er - for at sige det ligeud - ren idioti! Læs mere
Af Christina Egelund
15.11.17, 11:28
Forleden var der et vælgermøde på Frederiksberg i Københavnsområdet. Her rejste en lille pige sig op og spurgte de lokale politikere, hvad de vil gøre ved, at hun har en veninde i 3. klasse, der har været sygemeldt i tre måneder med stress. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.11.17, 10:55
Ungdomshuset er endnu engang arnested for hærværk og anti-demokratiske aktiviteter Læs mere
Af Christel Schaldemose
14.11.17, 17:59
Malta er hverken som Polen eller Ungarn. Men landet har brug for en hånd, og den har de selv rakt ud efter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her