*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg har ondt af Prins Henrik

Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri.

Noget af det smukkeste ved Danmark er, at alle borgere har de samme rettigheder. Uanset hvor du er født, hvilken bil du ejer, og hvem du er i familie med, har du i kraft af dit medborgerskab krav på helt grundlæggende frihedsrettigheder, som ingen kan tage fra dig. Retten til at sige din mening, stemme til valg og vælge religion er ukrænkelig.

Eller det vil sige: næsten ukrænkelig. Der findes nemlig én familie i kongeriget, som ikke har del i de rettigheder, alle vi andre nyder godt af. Kongefamilien. Prins Henrik, Dronning Margrethe og de andre kongelige må ikke agere i henhold til de frihedsprincipper, som vores samfund bygger på, fordi de tilfældigvis er blevet født med adeligt blod i årene eller har giftet sig ind i de royale gemakker. Det er da uretfærdigt.

Lad os nedlægge kongehuset og slippe de kongelige fri. De fortjener at kunne benytte sig af alle de frihedsrettigheder, som vi andre nyder godt af hver dag.

For at understrege min pointe, er her et lille tankeeksperiment. Prins Henrik er blevet træt af den kongelige tilværelse. I starten syntes han, at de eksotiske rejser, interessante bekendtskaber og uovertrufne gastronomi-oplevelser var fantastiske, men gnisten er forsvundet, og han drømmer sig af og til væk fra kongefamiliens krævende bånd. Fx synes han, det kunne være sjovt at kaste sig ind i den offentlige debat og som led deri melde sig ind i Radikal Ungdom.

Hvor meget Prins Henrik end ønskede det, kunne det aldrig lade sig gøre. Han må nemlig ikke være medlem af en politisk organisation. Faktisk må han ikke sige noget, der bare har en snært af politisk indhold over sig, da de kongelige skal forholde sig politisk neutrale. Det bliver han mindet om, hver gang danskerne går til stemmeurnerne, hvor han heller ikke kan være med. Bliv hjemme på kongeslottet, blev der sagt.

Kongefamilien er frataget så mange frihedsrettigheder, at de end ikke kan vælge, hvilken gud de tror mest på. Det umuliggør Grundloven, da der her sort på hvidt står skrevet, at kongefamilien bekender sig til den evangelisk-lutherske kirke. Hvad nu, hvis de kongelige hellere vil være muslimer? Eller jøder? Så er det bare surt show.

Kongefamilien er på mange måder enormt privilegeret. Men på deres rettigheder er de fuldstændig nøgne. Som den eneste familie i hele landet, har de stort set ingen frihedsrettigheder. Det skal vi da ikke acceptere.

En løsning kunne selvfølgelig være at lade kongefamilien ytre sig politisk, vælge egen religion og stemme, når der skal være folketingsvalg. Men det er nok alligevel de færreste, der drømmer om en ikke-valgt monark, som kan bruge sin kongelige platform til at skrive læserbreve i Jyllands-Posten og på anden vis deltage i den offentlige debat. Det ville i hvert fald for alvor sætte kongehusets legitimitet under kritisk skæppe.

En anden – og i mine øjne bedre – løsning er, at vi nedlægger kongehuset. Så kan kongefamilien indgå som helt almindelige medlemmer af den danske borgerstand med alle de rettigheder, der følger med. Samtidig kommer vi af med en stærkt udemokratisk institution, som hylder stamtavle og nedarvede privilegier – ting der strider imod den lighed, vi normalt bryster os af at være verdensmester i.

Retten til at kunne tale frit, stemme ved valg og vælge sin egen religion, er helt fundamentale principper, som alle danskere nyder godt af – bortset fra en enkelt familie, kongefamilien. Det er der da noget forrykt i. Jeg synes, vi skal nedlægge kongehuset, sætte kongefamilien fri og give dem de rettigheder, som alle os andre glædeligt benytter os af hver evig eneste dag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Victor Boysen (f.1993) er landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
25.07.17, 14:49
En tastefejl skal ikke udløse en parkeringsbøde Læs mere
Af Signe Munk
25.07.17, 14:37
"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
24.07.17, 14:34
Selvom især de borgerlige partier gerne profilerer sig i medierne på en stram kurs over for kriminelle udlændinge, så sker der absolut ingenting. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.07.17, 10:38
Grænseforeningen fremstår i dag som en vækkelsesbevægelse for menneskerettigheder, minoriteter og asylindvandring. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.17, 10:03
Nej, er det korte svar. Ikke når man ser på tallene. Læs mere
Af Annika Smith
22.07.17, 12:51
Jeg er ikke et dumt svin. Altså ikke nødvendigvis. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.07.17, 22:31
To forskere har optrevlet et elitenetværk i Danmark fyldt med erhvervsfolk, som de hævder sidder på magten. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.07.17, 19:07
Hvad mere skal til, for at vi kan lukke Nordvest Privatskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.07.17, 12:09
Sagen fra Minneapolis fortæller om alvorlig slagside hos medierne. Læs mere
Af Finn Slumstrup
21.07.17, 11:10
En sammenhængende strategi for infrastrukturen er påkrævet. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her