*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kom nu, Danmark. Lad os gå uddannelses-amok!

Der er brug for nye boller på uddannelses-suppen, hvis vi vil blive fremtidens vindere.

Min farfar var præst i Svendborg. Hele sin ungdom brugte han på at tilegne sig viden om den kristne tro; hele sit voksne liv brugte han på at forkynde. Da først præstebeviset kom op at hænge, var der ikke så meget at rafle om; hans uddannelse viste ham vejen til, hvad han skulle beskæftige sig med resten af sit liv.

Sådan bliver det ikke for mig. Jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig, at jeg skal lave det samme gennem hele mit arbejdsliv. Jeg er vant til at handle hurtigt og til at omstille mig hurtigt. Ligesom alle andre i min generation. Vi unge interesserer os for 1.000 ting og kommer uden tvivl til at stikke snuden i mange forskellige brancher.

Derfor er det fjollet, at vi stadig har et uddannelsessystem, som er indrettet til fortidens arbejdsmarked. Vi får støbt grundstenene i vores kompetencehus lige fra folkeskole til ungdomsuddannelse og måske videre derfra til universitetet – men så er det også slut. Når man først har forladt skolebænken, er der ingen vej tilbage. Muligheden for livslang læring er stort set ikke-eksisterende, for lige så snart man træder ud på arbejdsmarkedet, er det der, man er. Den tilgang til uddannelse er simpelthen forældet.

De nye generationers branchehop handler ikke kun om, at vi unge er bange for at kede os og sidde fast i den samme virksomhed i mange år. Jeg tror slet ikke på, at det i fremtiden bliver muligt at lave det samme hele livet. Ergo nytter det heller ikke, at mit uddannelsesforløb er lagt an på, at jeg skal netop det. Men sådan er det jo i dag: Man uddanner sig, mens man er ung, og så forventes man at være klar til arbejdsmarkedet. Hvis ikke vi skal hænge fast i fortiden, skal vi turde tage nye skridt.

Vi kan ikke blive ved med at se uddannelse og arbejdsmarked som to adskilte størrelser. Der er brug for en uddannelsesrevolution, hvor vi genopfinder synet på uddannelse og sikrer uddannelse til alle danskere, hele livet igennem, i en vek­sel­virk­ning med deres nuværende job. Det vil være det rigtige og fremsynede skridt og tage. Det vil være vejen til at give mennesker nye muligheder, give dem chancen for at række ud efter nye drømme, når de opstår. Og det vil være den rette måde at ruste os til et samfund, hvor tingene forandrer sig hurtigt, og hvor ny teknologi vil ændre på, hvilke job vi har. 2 ud af 3 af de børn, der i dag går i 1. klasse vil få job, som vi end ikke kender i dag. Det kræver en ny tilgang til uddannelse.

Derfor er jeg stor fan af, at Radikale Venstre har foreslået en ny og en simpel løsning: Alle danskere, som er i arbejde, skal have en personlig uddannelseskonto, som de løbende indbetaler til. Uddannelseskontoen skal fungere efter samme princip som ens feriekonto, så man sparer op i takt med, at man arbejder. De opsparede penge udbetales, når man vælger at efteruddanne sig, så man har penge svarende til sin løn i den periode, man er under uddannelse. Det er virkelig godt tænkt.

Også selvom forslaget om en uddannelseskonto ikke er verdens mest liberale forslag. Tvungen opsparing til videreuddannelse efterlader ikke mange frie valg til den enkelte borger. Men vi er nødt til at gøre noget, hvis vi vil have alle med på den uddannelsesbølge, der er så vigtig, hvis vi også vil vinde på fremtidens arbejdsmarkedet, hvor behovet for efteruddannelse kun stiger.

Med en uddannelseskonto kan vi gribe fremtiden og gøre Danmark større. Sådan som vi har gjort mange gange før, når vi i Danmark har investeret i uddannelse, som den murbrækker, der giver os alle og vores samfund nye muligheder. Lad os give den nye uddannelseskonto et skud. Jeg tror på det. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Victor Boysen (f.1993) er landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
28.06.17, 15:47
Frisindet skal udleves, ikke bare hyldes i skåltaler. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.06.17, 12:43
Af Christian Rabjerg Madsen
28.06.17, 10:24
Demokratiet påføres varig skade, hvis Inger Støjberg er hævet over loven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.06.17, 17:38
I så fald skal han stort set ophæve tyngdeloven. Læs mere
Af Camilla Schwalbe
27.06.17, 13:26
Jeg bliver forarget, og er lige ved at gå i fælden, men så minder jeg mig selv om, at mediestanden er ukritisk, og at virkeligheden sjældent afbilledes proportionelt i medierne. Læs mere
Af Christina Egelund
27.06.17, 12:51
Jeg tænker på jer i disse dage, når jeg læser og hører debatten om nutidens curlingforældre. I vil på Roskilde, selvfølgelig vil I det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.06.17, 12:34
DR- dokumentar tegner et nyt billede af hele EU-sagen. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.06.17, 11:48
Udlændingedebatten raser som aldrig før i landet, hvem kan stramme mest? Læs mere
Af Harun Demirtas
27.06.17, 10:13
Jeg nægter at høre på en minister, der efterlader syge børn og svage patienter i deres seng uden menneskeligt hensyn. Læs mere
Af Siddik Lausten
26.06.17, 17:46
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her