*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kom nu, Danmark. Lad os gå uddannelses-amok!

Der er brug for nye boller på uddannelses-suppen, hvis vi vil blive fremtidens vindere.

Min farfar var præst i Svendborg. Hele sin ungdom brugte han på at tilegne sig viden om den kristne tro; hele sit voksne liv brugte han på at forkynde. Da først præstebeviset kom op at hænge, var der ikke så meget at rafle om; hans uddannelse viste ham vejen til, hvad han skulle beskæftige sig med resten af sit liv.

Sådan bliver det ikke for mig. Jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig, at jeg skal lave det samme gennem hele mit arbejdsliv. Jeg er vant til at handle hurtigt og til at omstille mig hurtigt. Ligesom alle andre i min generation. Vi unge interesserer os for 1.000 ting og kommer uden tvivl til at stikke snuden i mange forskellige brancher.

Derfor er det fjollet, at vi stadig har et uddannelsessystem, som er indrettet til fortidens arbejdsmarked. Vi får støbt grundstenene i vores kompetencehus lige fra folkeskole til ungdomsuddannelse og måske videre derfra til universitetet – men så er det også slut. Når man først har forladt skolebænken, er der ingen vej tilbage. Muligheden for livslang læring er stort set ikke-eksisterende, for lige så snart man træder ud på arbejdsmarkedet, er det der, man er. Den tilgang til uddannelse er simpelthen forældet.

De nye generationers branchehop handler ikke kun om, at vi unge er bange for at kede os og sidde fast i den samme virksomhed i mange år. Jeg tror slet ikke på, at det i fremtiden bliver muligt at lave det samme hele livet. Ergo nytter det heller ikke, at mit uddannelsesforløb er lagt an på, at jeg skal netop det. Men sådan er det jo i dag: Man uddanner sig, mens man er ung, og så forventes man at være klar til arbejdsmarkedet. Hvis ikke vi skal hænge fast i fortiden, skal vi turde tage nye skridt.

Vi kan ikke blive ved med at se uddannelse og arbejdsmarked som to adskilte størrelser. Der er brug for en uddannelsesrevolution, hvor vi genopfinder synet på uddannelse og sikrer uddannelse til alle danskere, hele livet igennem, i en vek­sel­virk­ning med deres nuværende job. Det vil være det rigtige og fremsynede skridt og tage. Det vil være vejen til at give mennesker nye muligheder, give dem chancen for at række ud efter nye drømme, når de opstår. Og det vil være den rette måde at ruste os til et samfund, hvor tingene forandrer sig hurtigt, og hvor ny teknologi vil ændre på, hvilke job vi har. 2 ud af 3 af de børn, der i dag går i 1. klasse vil få job, som vi end ikke kender i dag. Det kræver en ny tilgang til uddannelse.

Derfor er jeg stor fan af, at Radikale Venstre har foreslået en ny og en simpel løsning: Alle danskere, som er i arbejde, skal have en personlig uddannelseskonto, som de løbende indbetaler til. Uddannelseskontoen skal fungere efter samme princip som ens feriekonto, så man sparer op i takt med, at man arbejder. De opsparede penge udbetales, når man vælger at efteruddanne sig, så man har penge svarende til sin løn i den periode, man er under uddannelse. Det er virkelig godt tænkt.

Også selvom forslaget om en uddannelseskonto ikke er verdens mest liberale forslag. Tvungen opsparing til videreuddannelse efterlader ikke mange frie valg til den enkelte borger. Men vi er nødt til at gøre noget, hvis vi vil have alle med på den uddannelsesbølge, der er så vigtig, hvis vi også vil vinde på fremtidens arbejdsmarkedet, hvor behovet for efteruddannelse kun stiger.

Med en uddannelseskonto kan vi gribe fremtiden og gøre Danmark større. Sådan som vi har gjort mange gange før, når vi i Danmark har investeret i uddannelse, som den murbrækker, der giver os alle og vores samfund nye muligheder. Lad os give den nye uddannelseskonto et skud. Jeg tror på det. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Victor Boysen (f.1993) er landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.08.17, 15:33
Og det kan venstrefløjen takke sig selv for. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.08.17, 13:59
Danmarks længste stadionpølser fås i Sundby Idrætspark Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.08.17, 12:52
Det må ikke være kreative leasingmodeller og dermed statskassen, der skal der gøre udslaget for forbrugerens valg. Derfor skal bilafgifterne omlægges til en teknisk model baseret på sikkerhed og miljø. Læs mere
Af Siddik Lausten
21.08.17, 11:55
Vores muslimske landsmænd skal i langt højere grad aktiveres i kampen mod radikalisering og terrorisme. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.08.17, 11:17
Så stedmoderligt har vi behandlet historien, at vi kalder den fortid. Den var død, borte, forbi. Men nu kommer den igen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
19.08.17, 18:40
Tilbederne af Fremskridtet forstår ikke, hvorfor deres multikulturelle eksperiment er gået galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.08.17, 14:05
Psykologisk er der tale om en kognitiv dissonans, hvor ens eget verdensbillede af islam, ikke passer overens med virkelighedens islam. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
19.08.17, 12:07
PRIDE: Vi skal ikke acceptere, at ens sociale status, selvrespekt og respekt fra andre afhænger af, at man ikke træder udenfor. Alle bøsser skal være pridebøsser, hvis de ellers tør og kan. Læs mere
Af Annika Smith
18.08.17, 15:18
Jeg ved ikke, hvem der fandt på, at den naturlige kvindekrop skulle skæres ud af modebilledet. Men jeg kan med sikkerhed sige, at jeg synes, vedkommende var en idiot. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.08.17, 08:19
Trump har vist sig at være problemet. Ikke løsningen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her