*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lad os da anmelde nogle flygtninge i stedet ...

Hvorfor ikke springe pizzabagerne over og hoppe direkte til anmeldelsen af flygtninge?

Inger Støjberg skabte stor virak, da hun i sidste uge opfordrede os danskere til at anmelde vores lokale pizzabager, hvis han er mørk i huden, snakker mærkeligt, og generelt går og virker lidt illegal. Ligesom hundredevis af andre danskere tog jeg opfordringen meget bogstaveligt og anmeldte min lokale pizzamand på Amager. 5 stjerner blev det til.

Men selvom det i øjeblikket var morsomt at vende Støjbergs rampelys på hovedet, er baggrunden for anmeldelses-joken decideret gruopvækkende. Landets udlændinge- og integrationsminister skal da ikke opfordre danskerne til at stikke hinanden i øst og vest. Det er vigtigt at bekæmpe illegalt arbejde og ophold, men den opgave ligger hos myndighederne – punktum.

Den forjættede pizza-stikkerlinje er seneste bevis på, at bunden er slået ud af flygtningedebatten. Grænserne for, hvad man kan tillade sig at gøre og sige, er visket så hårdt ud, at end ikke en lup vil kunne kortlægge de sidste krumninger. Hvad bliver det næste? At man skal anmelde en flygtning? ”Ja hej, det er Bøje fra nummer 16. Jeg har lige set en flygtning køre uden lygter på sit rustvrag af en cykel. Den er sikkert også stjålet. Kommer I og sender ham hjem?”

Det er i orden at være bekymret for indvandring, men det er ikke i orden at tage debatten ned på et så lavt niveau, som Støjberg har formået på det sidste. Der er ingen vindere i spillet med asylkage og pizzamands-bashing som hovedingredienser.

Det mest tragiske med Støjbergs Facebook-stunts er, at det dirigerer spotlightet væk fra det, flygtningesituationen i virkeligheden handler om. Mennesker i dyb, dyb krise. Syriske børn, der har mistet alt, hvad de ejer, og går en kold fremtid i møde uden skyggen af skolegang. Familier sprængt i stumper og stykker. Traumer og ulykke; borgerkrig og landminer.

Vi snakker ufattelig lidt om det, der er allervigtigst, nemlig alle de mennesker, der har tabt asylspillet og passerer start uden at modtage en eneste krone. Hvis de er heldige, får de en frisk ration vand og medicin, inden den gamle udløber. Men så har det også været en god dag.

Når asylkager og pizzamænd overtager rampelyset fra druknede flygtningebørn i Middelhavet, bliver asylkrisen forvandlet fra en historie om menneskelig ulykke til et humorbelagt Facebook-stunt. Det vinder Støjberg på. Jo mindre personificering med ofrene, desto bedre. Så længe de triste skæbner holdes lidt på afstand, er hende Inger jo egentlig meget fornuftig. Derfor er det som at blive taget på sengen, når vi – mig selv inklusiv – hopper på det billige lagkage-trick uge efter uge.

I december mødte jeg Fatimah i Jordan, som er flygtet fra Syrien med sin lille pige på 8. Hun var slet ikke i stand til at forholde sig til hverken pizzabagning og asylkage, så traumatiseret hun var efter at have flygtet fra hus og hjem, da Assads krigere kom og tog det samt hendes mand og to sønner fra hende. Støjberg svigter Fatimah i kageræs og pizza-fjolleri, men venstrefløjen er heller ikke til megen hjælp, så længe vi bare løber med.

Hvis vi vil gøre en forskel, må vi insistere på at lade kagerne blive i bageriet og tvinge fokus i asyldebatten tilbage på de mennesker, den bør handler om: De mange millioner flygtninge, der med lys og lygte leder efter en sikker havn for dem selv og deres nærmeste. Det er bydende nødvendigt, hvis vi vil have en oplyst diskussion om konsekvenserne af den asylpolitik, regeringen lægger for dagen.

Hvis vi bliver ved at spille med på Støjbergs noder, kan det næste skud på stammen meget vel blive en hotline i Udlændingeministeriet, hvor man kan anmelde asylansøgere, der stjæler tyggegummi i Netto. Så kan Støjberg lægge et sjovt billede op på Facebook og få flere likes – mens Fatimah bliver siddende i Jordan og venter på, at borgerkrigen i Syrien får en ende. Det er en katastrofe – for i virkeligheden er det jo hende, vi burde tale om og hjælpe.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her