*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grænsekontrol er spild af penge

Tillykke. I dag har vi spildt danske skattekroner på en ligegyldig grænsekontrol i præcist 1 år. Mon ikke det er på tide at rive den ned?

Julen varer længe, koster mange penge. Det samme gælder den danske grænsekontrol.

For ikke nok med, at den ”midlertidige” grænsekontrol i dag har 1-års fødselsdag og ser ud til at blive en langvarig affære.

Grænsekontrollen koster også det hvide ud af øjnene. 210 millioner kroner siden indførelsen d. 4. januar 2016 for at være helt specifik – svarende til 500.000 kr. hver evig eneste dag. Av, min arm. Det skriger til himlen.

Særligt fordi kun en promille af alle 2,8 mio. kontrollerede grænserejsende er blevet nægtet indrejse til Danmark. Resten er glædeligt blevet budt velkommen til Fort Danmark.

De danske skatteydere har med andre ord betalt 70.000 kr., hver gang politiet har bedt 1 person om at vende snuden væk fra den danske grænse og rejse et andet sted hen.

Er det virkelig det værd? Næppe. Jeg tror, pengene kan bruges bedre. Lad os rive grænsekontrollen ned og flytte indsatsen for bekæmpelse af menneskesmugling og grænseoverskridende kriminalitet derhen, hvor den hører til: EU.

Kun i et tæt samarbejde med landene omkring os, kan vi sætte kraftfuldt ind mod internationale slyngler. De lader sig ikke stoppe af stikkeprøvekontrol på udvalgte danske grænsestrækninger.

Det ville i virkeligheden være højst mystisk, hvis de gjorde. Har man et brændende ønske om at krydse den dansk-tyske grænse, kan man snildt komme til det. Det kræver blot, at man i stedet for at svinge automobilen op på den største og bedste motorvej, der ved Padborg gør tysk grund til dansk, passerer grænsen fra en mindre sydjysk landevej, som ikke er bevogtet. Dem er der mange af, skulle jeg hilse af sige.

Var det så et halvt argument for at gøre grænsekontrollen endnu mere omfattende, så ikke en eneste lille grænseoverskridende sti på den 70 km lange grænsetrækning står ubevogtet? Nej. Vi kan så afgjort bruge politiets ressourcer bedre.

For alt imens landegrænsen har politiets fulde opmærksomhed, bliver vigtige områder bortprioriteret, herunder bekæmpelse af narkorelateret kriminalitet, tilstedeværelse i nattelivet og opklaring af indbrud.

Ikke at det kan være anderledes. Når politikerne beder politiet bruge hundredevis af årsværk på at bevogte grænsen, er der mindre tid til de egentlige kerneopgaver. Men politikernes prioritering af politiets kræfter tager ikke desto mindre begrebet håbløshed til helt nye højder.

Jeg håber, Folketinget vil bruge grænsekontrollens 1-års fødselsdag til at genoverveje, om det virkelig er så smart en idé. Jeg synes det ikke. Når alt kommer til alt, er grænsekontrollen spild af tid, penge og ressourcer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her