*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Uddannelsesloftet er verdens dårligste idé

Tyg lige på ordet… Et loft over uddannelse? Hvorfor? Uddannelse skal værdsættes – ikke begrænses. Vi kan ikke blive dygtige nok!

I dag 2. behandles forslaget om at indføre et loft over uddannelser i Folketingssalen. Uddannelsesloftet er en katastrofe, der vil knuse drømme og lægge unødvendige bånd på det frie uddannelsesvalg. Jeg havde så afgjort stemt imod, hvis jeg sad i Folketinget.

Det sker her i livet, at man vælger forkert. Man kan ende i en jobbranche, der ikke viste sig at være det, man håbede. Man kan komme hjem fra januarudsalg med et par sko i den forkerte størrelse. Man kan vælge den dårlige film en søndag aften hjemme på sofaen.Man kan efter præcis samme opskrift vælge en forkert uddannelse. For nogle er uddannelsesvalget et helt naturligt kald, mens vejen for andre ikke er helt så ligefrem.Det smukke ved at vælge forkert er, at man kan omgøre sit valg. Man kan skifte job. Man kan bytte sine sko. Man kan skifte tv-kanal.

Det princip vil fremover ikke længere gælde på uddannelsesområdet. Med regeringens, Dansk Folkepartis og Socialdemokraternes nye uddannelsesloft, vil det nemlig ikke længere være muligt at tage en uddannelse på samme eller lavere niveau, som den man har i forvejen. Det er helt håbløst.

Hvorfor må pædagogen fx ikke længere uddanne sig til skolelærer? Hvorfor skal sygeplejersken forhindres i at blive læge? Hvorfor må ingeniøren ikke skifte kurs og blive biolog?

Uddannelsesloftet frarøver den næste generation muligheden for at fortryde deres valg eller ganske enkelt skifte mening. Det er mig ganske uforståeligt, at en liberalt ledet regering på den måde aktivt begrænser friheden til at vælge den uddannelse, der giver mest mening for den enkelte.

Forsvarerne vil selvfølgelig hævde, at uddannelsesloftet er nødvendigt, fordi det frigiver de 300 mio. kr., der mangler for at lukke et hul i dagpengesystemet. Det har de måske en pointe i.

Alligevel kan jeg ikke lade vær at tænke, at der da i et statsbudget på godt 1.000 mia. kr. må kunne findes 300 mio. et andet sted. Vi kunne fx sløjfe den svært omkostningstunge grænsekontrol, der alligevel mest er til for syns skyld. Uddannelse er ikke et område, vi har råd til at spare på, hvis vi også om 50 år skal være et vækstende og velstående land.

For Danmark skal leve af dygtige og uddannede mennesker i fremtiden. Hvis flere har lyst til at udvikle sig gennem uddannelse, gør det os kun rigere, bedre og mere sammenhængende som nation. 

Og når alt kommer til alt, har vi ikke en kinamands chance for at vide, om de job, vi uddanner os til i dag, er de samme job, som vi skal bruge om 20 år. Måske kombinationen af netop sygeplejerske og læge vil være guld værd i fremtiden?

Vi skal ikke lægge bånd på mennesker; vi skal give dem mulighed for at vælge deres vej i livet. Jeg håber ikke, uddannelsesloftet bliver til virkelighed. Det er verdens dårligste idé.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her