*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hallo – vi har jo brug for udlændinge

Danmark mangler uddannet arbejdskraft for fulde gardiner. Derfor har vi brug for investeringer i uddannelse – og flere udlændinge.

Fremtidsudsigterne for det danske arbejdsmarked er ikke opløftende: Virksomhederne får brug for flere hænder, og antallet af etniske danskere på arbejdsmarkedet skrumper.

Med mindre politikerne hiver en gigantisk kanin op af hatten, vil Danmark i 2025 mangle hele 70.000 håndværkere og andre faglærte, 40.000 sygeplejersker, fysioterapeuter og andre med en mellemlang uddannelse samt 6.000 læger.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er en tikkende bombe under dansk vækst, eksport og beskæftigelse, der kræver handling – og det med det vuns. Jeg foreslår rekruttering af dygtige udlændinge og massive investeringer i uddannelse.

Alternativt kan vi bede danskerne producere nogle flere børn. Det kan om 20 år give de ekstra håndværkere, diplomingeniører og læger, vi har brug for, såfremt den nye ”generation arbejd-arbejd” vælger de rette uddannelser.

1000-kronersspørgsmålet i denne sammenhæng er, hvordan politikerne får hr. og fru hakkebøf til at blive mere aktive under dynerne, og om Folketinget overhovedet skal stikke næsen så aktivt ind i danskernes soveværelser.

En mindre dyneløftende løsning er at tiltrække veluddannet arbejdskraft udefra. Verden er stor, og der findes et hav af dygtige hænder derude. Hvis vi bliver bedre til at tiltrække kompetente udlændinge, kan vi med stor træfsikkerhed aflyse flaskehalsen på det danske arbejdsmarked og sikre, at landets virksomheder også om 50 år har de rette medarbejdere.

Skal det lykkes, kræver det først og fremmest, at vi fører en mere imødekommende udlændingepolitik og –retorik. Det går ikke, at vi giver udlændinge en følelse af, at de egentlig ikke er velkomne her, når vi har uendeligt meget brug for deres arbejdskraft.

Vi skal derudover sætte alle sejl ind på at skabe et mere internationalt orienteret arbejdsmarked. I dag har arbejdere udefra svært ved at komme til Danmark på grund af overflødigt bureaukrati og besværlige ansøgningsprocedurer. Det skal vi lave om på. Fx ved at give borgere uden for EU et 3-måneders jobsøgningsvisum, hvor de (uden at få del i sociale ydelser) kan prøve lykken på det danske arbejdsmarked. Man kunne også automatisk tilbyde ikke-EU borgere en 2-årig arbejds- og opholdstilladelse, hvis de bliver tilbudt job i Danmark.

Det er klart, at tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft ikke skal stå alene. Som nævnt ovenfor er der knaldhamrende god ræson i også at pumpe flere penge ind i uddannelsessystemet og fx give erhvervsskolerne et løft og investere i efteruddannelse. Både så fremtidens generation kan blive dygtigere, men også så de danskere, der i dag står uden for arbejdsmarkedet, kan komme ind i jobverdenens varme stue.

Men om vi så brugte hele statsbudgettet på uddannelse, ville det ikke kunne stå alene. Der er nemlig ikke etniske danskere nok til at mætte virksomhedernes fremtidige behov for arbejdskraft – selv ikke med en beskæftigelsesfrekvens i nærheden af 100.

Derfor kan vi ikke komme uden om, at Danmark har brug for udlændinge. I hvert fald hvis vi også fremover skal være et rigt og velstående land i fremgang.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her