*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Black Friday skal stoppe sig selv

Vestens forbrugermani har fået en helligdag: Black Friday. Håbløst i en tid, hvor verden har brug for genbrug – og ikke overforbrug.

Jeg elsker tilbud. Få ting kan få smilehullerne frem på mine kinder, som når jeg får tiltusket mig Føtex’ tilbudsavis, suser derned på mit rustvrag af en cykel og køber det hele for det halve på én og samme dag.

Derfor forstår jeg udmærket den sitrende stemning, der hvert år går igennem de danske forbrugere, når den såkaldte Black Friday melder sin ankomst. Priserne rasler ned, dankortet findes frem, og forbruget eksploderer i en kollektiv tilbudsmani, der varer lige fra morgen til aften.

Alligevel er der grund til bekymring. Black Friday er en forbrugsfest langt ud over rimelighedens grænser. Sidste år den største handelsdag nogensinde i Danmarks alligevel forholdsvis omfangsrige historie.

Har vi virkelig brug for en mærkedag, der så tydeligt indkapsler den forbrugermani, der som et tykt lag sne er ved at sænke sig over den vestlige civilisation?

Vi lever i en tid, hvor skove, åer og vandløb er under pres. Hvor den globale opvarmning tordner derudaf. Hvor knapheden på visse ressourcer er blevet en realitet.

Det lægger pres på verdens forbrugere til at tænke sig om. Behøver vi endnu en striktrøje? Den nye IPhone? Det femte par sneakers?

Nogle gør. De fleste gør ikke. Men det er svært at stå imod de glubske rabatskilte med vanvittige 70 % stående i gul neonfarve. Det går lige i impulserne og forvandler fredsommeligt forbrug til overforbrug.

Sidste år smed vi danskere hele 90.000 ton tøj direkte i skraldespanden. Det er simpelthen for tosset. 80 % af vores kasserede tøj kan bruges af andre, men det kræver, at vi opper os på genbrugsfronten. Black Friday er med til at vække vores indre forbrugsdrage og fastholde os i en kedelig smide-ud-og-købe-nyt-kultur.

Misforstå mig ikke – det er fuldt forståeligt at slå til, når man ser et godt tilbud. Jeg ville lyve så mine bukser fløj, hvis jeg påstod, at jeg ikke selv er blevet lokket med et stort og blinkende rabatskilt i en butik, jeg egentlig ikke havde tænkt at entrere.

Men Black Friday er organiseret overforbrug. I en hel uge puster vi en forbrugsstemning op, der udløses i shop-amok og tilbudsmassakre, når den sorte fredag endelig oprinder. Vi sparker økosystemer og klimakrise langt ind under sengen, så vi ikke længere bliver mindet om det, og fægter med vores dankort i et sådant tempo, at selv Pippi Langstrømpe ville spærre øjnene op.

Jeg ønsker mig ikke tilbage til stenalderens levestandard og simpelhed. Vores planet kan sagtens holde til, at vi forkæler os selv med en ny telefon, når den gamle er gået i udu, og at vi opgraderer vores garderobe i ny og næ.

Men vi ville gøre naturen, kloden og fremtidens generation en enorm tjeneste ved at udvise lidt mådehold. Hvis vi bliver bare lidt bedre til at genbruge og lidt dårligere til at smide ud og købe nyt, vil det gøre en verden til forskel.

Desværre motiverer Black Friday til det stik modsatte. Derfor skal det stoppe sig selv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Victor Boysen (f.1993) er fhv. landsformand for Radikal Ungdom. Han lægger arm med royalister, nationalister og klimafornægtere. Han er ikke bange for at smide holdninger ind i debatten, som giver ham ørene i maskinen. Selv lover Victor at være ærlig, visionær og sparke efter bolden i stedet for manden.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere
Af Annika Smith
15.10.17, 10:13
Så kunne jeg føre panodilpolitik og håbe, at vælgerne ikke opdagede symptombehandlingen Læs mere
Af Mikael Jalving
15.10.17, 08:23
Tænk, hvis de nationale forpligtelser stod over de internationale forpligtelser. Tænk, hvis opgaven var bunden, ikke en fri leg eller tumleplads for kaospiloter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her