*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Individualisme er erkendelse

Det er kun gennem vores egen værdi, vi i sandhed erkender værdien af andre.

Hvem har ikke fået at vide som barn, at de er unikke? Vi er noget specielt, for der er kun én af hver. Vi er unikke. 

Livets mening eller livets meningsløshed kan ikke erkendes af et kollektiv, men alene af den enkeltes forståelse af sig selv og den verden, der omgiver os. En gymnasielærer påstod i Jyllands-Posten at ”vi” det, kollektive vi, skulle have glemt meningen med livet, da ”vi” var blevet til ”jeg”, og kollektivet var blevet til individer. Hans påstand er, at individualismen er en livsløgn. Meningen og det betydningsfulde ligger i kollektivet.

Hvad der glemmes, er den simple livssandhed, at hver især har vores eget liv, vores eget udgangspunkt, vores egen mening om livet og hvad der giver mening.

Unge har erkendelsen af, at ”jeg er mig” i højere grad end deres forældre. Ungdommen skriger på deres personlige emancipation, hvor de får magten, ansvaret og friheden til at kunne definere sig selv og deres eget personlighed. Det er ikke en ny ting, det har alle mennesker gjort. Bokset med spørgsmålet om ”hvem er jeg?” Det er kun naturligt, og her er det vigtigt, at vi sætter individet først og ikke kollektivets ”almenvilje”, men at kollektivet beskytter den enkeltes ret til at være sig selv.

Vi må ikke glemme, hvor unik individualismen er. Ingen anden kulturer har givet individet rettigheder og plads og rum til at kunne udvikle sig. I alle andre kulturer er det kollektivet der er udgangspunktet til først og sidst. I middelalderen, hvor Vesten var indhyllet i kollektivisme, kiggede man for eksempel på hele familien, når et medlem havde gjort noget strafbart, og det var hele familien, der tog straffen. Det er ganske unikt, at man i Vesten udviklede en tanke om individet og individets værdi. Det følger nemlig, at det er igennem individets erkendelse af sin egen værdi, at man erkender næstens værdi.

Enhver gruppe og ethvert kollektiv består jo netop af individer. Og erkendelsen af, at alle kollektiver består af individer, er fundamentet i individualismen. Hver har deres egen mening om tingene, de er hver myndige som menneske, som person. Ikke som kollektiv.

Opløser man individet i det kommunitaristiske samfund, i kollektivet, fjerner man denne naturlige diversitet, der gør mennesker til mennesker. Man fjerner personligheden, alt hvad der gør mennesket unikt, men får til gengæld en herskende almenvilje i rousseausk forstand, hvor den personlige vilje altid vil være sekundær til kollektivets.

Vi bør hylde individualismen, for den frigør os. Den lærer os at erkende andres værdi igennem os selv. Individualismen er ikke egoistisk. Den er enestående både i historisk og filosofisk forstand. Hvis ikke det var for tanken om individet, ville vi alle have været en grå, kedelig masse uden forskellige identiteter, men presset i kollektivets stive rammer, hvor ikke alle befinder sig lige godt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Søren Nielsen (f. 1994) klassisk liberal, landsformand for Liberal Alliances Ungdom, der kæmper for et Danmark og en verden, hvor individet kommer før kollektivet.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.17, 09:04
Næ, det er der intet, der tyder på. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.10.17, 21:50
Frihed, tolerance og solidaritet. Det kræver noget så fladt og leverpostejsagtigt som enshed. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her