*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Monarkiet udgør et brud med grundprincipper

Tradition er ikke et argument for at holde fast i et forældet menneskesyn. Vi må insistere på menneskets ligeværd og borgernes ligeeret. Alt andet er inkonsistent.

Vi følger deres ture til Grønland. Vi følger deres tur på sommerkrydstogt, og vi følger dem i de kulørte blade. De kongelige. Men det er, som om vi har glemt, hvad det egentlig er, man hylder, når man står og vifter med Dannebrog i håbet om, at få et kort glimt af dronningen, prinsen eller kronprinsen. Det er en hyldest til den historie, den livsanskuelse, der følger af et monarki. Et gammelt system, hvor nogle er født til at lede, og andre er født til at følge. Et syn, der er inkonsistent, med de flestes syn på menneskets lighed og ligeværd.


Monarkiet som institution er en hån mod de mennesker, der udgør det, og de mennesker der er underlagt. Det er en hån mod Magrethe, Joachim, Frederik og hvem der ellers danner denne nedslidte institution. Det er den, fordi kongehuset, kronen og scepteret, der symboliserer monarkiet fratager menneskene bag deres betydning som borgere, deres frihed og deres ligeværd med deres medmennesker.

Kongefamilien er som fængslet i en gammel arv, den royale arvesynd så at sige, der er gået gennem generationer og generationer, men det, at den er gammel, giver den ikke en berettigelse. Da man ophævede slavehandlen og slaveriet, havde man haft slaver i mere end 2000 år. Det blev ikke mere rigtigt af det. For det at det er traditionelt og gammelt ændrer ikke på det enkeltstående faktum, at disse mennesker aldrig kan eller vil blive medmennesker eller borgere. De vil altid være mere eller mindre end det.

I nogle tilfælde vil kongefamilien være hævet over os almindelige dødelige, når det kommer til deres juridiske særstilling. De kan ikke straffes for at kører over lukkede broer, eller drikke et par snaps inden de sætter sig bag rattet, som nu vi andre kan. Lighed for loven, et grundlæggende princip i det liberale demokrati, tilsidesættes altså her. Disse privilegier er en skamplet, og resterne af et diktatorisk styre uden raison d’etre.

Modsat så har vi, fordi vi er borgere, nogle fuldstændig grundlæggende rettigheder, der ikke tilfalder monarken. Vi må for eksempel være en del af den trosmenighed vi ønsker. På den måde er monarken en slave for samfundet, uden sin egen frie vilje til at deltage i det samfund vedkommende skulle forestille sig at styre.

Monarkiet er udemokratisk og udgør et gabende hul af ubestandighed i forhold til princippet om menneskets ligeværd og borgernes selvstændighed. Et princip der har hersket i vestlig filosofi siden oplysningstiden. Husk dette når du hylder monarkiet og institutionens dekadente syn på mennesket.
 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Søren Nielsen (f. 1994) klassisk liberal, landsformand for Liberal Alliances Ungdom, der kæmper for et Danmark og en verden, hvor individet kommer før kollektivet.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
23.10.17, 16:17
Generation iPad mister elementære færdigheder og dermed også elementær menneskelighed og dannelse. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
23.10.17, 14:55
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.10.17, 09:11
Hvis dette var en privat virksomhed, var den lukket nu. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.17, 22:51
Så kender vi DR igen: Blegrødt, kulturradikalt og tendentiøst. Hvorfor reagerer borgerligheden ikke? Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
21.10.17, 12:57
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her