*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lad glansbillederne krakelere … bare lidt

Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Radiokanalen P3 har i længere tid kørt en kampagne med budskabet: Hvordan går det? De har fokus på stress blandt særligt unge. Det betød for mig, at jeg kom til at tænke på mine egne kampe med stress, som for nogle år siden udløste et angstanfald. Jeg skrev en opdatering på Facebook med indledningen; ”I lang tid følte jeg mig svag, hvis jeg sagde det. ”JEG havde fået et angstanfald.” 

Så væltede kommentarerne ind. Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har fået så mange positive anerkendelser. Ingen politisk sag, personlig sejr eller lignende har kunnet måle sig de mange beskeder i kommentarfeltet. Beskeder som ikke kun handlede om hvor fantastisk det hele er, men om egne erfaringer og tabuet omkring stress, angst og følelsen af ikke at kunne slå til.

Kirsten skrev: "Vi er mange der som dig har oplevet angstanfald og første skridt på vejen til at lære at leve med det er at være åben om det". Nynne delte også sin egen oplevelse: ”Jeg har prøvet at være sygemeldt med stress. Og jeg kender bare følelsen af at tænke at det kan da ikke passe!”

Mange andre roste min åbenhed og ytrede ønsket om en samfund, hvor vi tør være ærlige om alt det vi ikke kan.

Tænk at mit angstanfald skulle være mit store Facebook-hit. Det er jo ikke ligefrem det man lærer på de diverse social medier kurser eller det vi opdrager hinanden til et vores velfærds-præstations-samfund.

Mange likes og kommentarer bekræftede selvfølgelig mig i, at jeg ikke var alene. Det gav opbakning, for hvem elsker ikke likes, men det betød mere. For I et samfund, hvor vi bygger glansbilleder op på de sociale medier, hvor alle fotoer kan tilrettes på telefonen, så vi ser tyndere og smukkere ud, og hvor vi hele tiden kan sammenligne os med hinanden. Så har vi brug for en modbevægelse. Vi har brug for at fortælle mere om vores nederlag og svære oplevelser.

Og hvorfor mener jeg, så at vi har det? Jo af den simple årsag, at vi blive mere hele mennesker af at stræbe efter noget muligt. Og det er ikke muligt for mennesker at gå gennem et helt liv uden nederlag og uden at begå fejl. Så lad os stoppe med at fortælle hinanden det ved at tie nederlagene ihjel.

Eftersom jeg er politiker, så følte jeg, at jeg havde ekstra overvejelser. For er en politiker, som har fået et angstanfald, en som folk tør stole på? Politikere spejles i et fastlåst stereotype af den ”store stærke leder”, som ikke tillader mange ”fejl”. Samtidig efterspørger folk politikere, som er menneskelige. Men menneskeligheden tages sjældent godt imod.

Og hvorfor så skrive et blogindlæg om det? For at få mere opmærksomhed? JA! For at få mere opmærksomhed på at alle vores nederlag og fejl er blevet gemt for langt væk i et sygeligt fokus på det ”perfekte”.

Så herfra: En klar opfordring til at lade glansbilledet krakelere lidt, bare lidt. Jeg skal nok fortsætte med at lade glansbilledet krakelerer, men jeg skal lige finde modet. For det er stadig svært. Derfor skal vi hjælpe hinanden til det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
20.11.17, 15:46
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.11.17, 13:23
Da Socialdemokratiet i 2015 advarede om, at Venstre ville skære velfærden, afviste V-borgmestrene det som en skræmmekampagne. I dag kan vi desværre konstatere, at Socialdemokratiet fik ret. Venstre har skåret dybt i velfærden. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.11.17, 11:02
Magtmisbrug og sexchikane er alvorligt. Det må Alternativet forholde sig til - partinavn eller ej. Læs mere
Af Christel Schaldemose
20.11.17, 09:54
EU har pæne og grimme ansigter. I dag kommer vi til at se et af de grimmeste. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.17, 09:30
Protesten kan sagtens komme nedefra og igen og igen, det er faktisk livsnerven i et demokrati. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
20.11.17, 08:05
Sherin Khankan truer nu Naser Khader og co. med en injuriesag. Lad os få den, så der kan blive kastet lys over imamens tankevækkende udtalelser og forkærlighed for sharia. Læs mere
Af Louis Jacobsen
19.11.17, 16:55
Flere og flere kommuner stiller krav om ordentlige arbejdsforhold og en seriøs tolkning af uddannelsesansvaret, når virksomheder skal byde ind på opgaver. I skal huske, hvem der arbejder for de klausuler, når I stemmer. Læs mere
Af Jens Kindberg
18.11.17, 13:36
Der er ikke en fugl, fisk eller frø, som har fået det bedre i 2027 med den nuværende tilgang. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.11.17, 12:52
Det er betænkeligt, at fædregrupper og imamer - under politiets radar - kan overtale kriminelle bander til en 'våbenhvile'. Læs mere
Af Naser Khader
17.11.17, 15:53
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her