*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er helt sort

Jo, Løkke, Pape og Samuelsen. Nedskæringer for 1 mia. på vores uddannelser kan mærkes. Det er helt sort.

VLAK-regeringen vil skære én mia. kroner på uddannelsesområdet. I dag gik gymnasieelever, sygeplejestuderende, SOSU-elever og mange flere derfor ud med budskabet ”Vi går i sort”. Et opråb fra de studerendes virkelighed. En virkelighed, hvor kvaliteten af vores uddannelser lider under regeringens nedskæringer.

Når man konfronterer de blå politikere med kritikken af deres nedskæringspolitik, så er svaret, at uddannelserne må skære på administrationen. Det er jo en tiltalende idé. Problemet er bare, at HK’erne i studieadministrationen altså ikke sidder på lårene af hinanden og bytter bussemænd. De er blevet færre og har travlt.

Da regeringen sidste år skar ned på tilskuddet til uddannelserne, betød det derfor også fyringer af undervisere. 750 undervisere blev fyret på professionshøjskolerne. På min sygeplejerskeuddannelse betyder det, at flere studerende skal undervises sammen. Små hold er en æra blot. Bacheloropgaven på kan ikke længere skrives alene, men kun i grupper, fordi der skal spares penge på vejledere og censorer. På andre skoler skal den mundtlige eksamen nu klares over video. Det er klare forringelse af vores uddannelser. Og det kommer til at fortsætte.

Også i 2018 skal der findes penge på uddannelsesbudgettet, som skal afleveres til Pape, Løkke og Samuelsens Lamborghini-reform. Helt konkret drejer det sig om nedskæringer på én milliard kroner det kommende år, som skalspares væk på alle erhvervsuddannelser, gymnasiale uddannelser, professionshøjskoler, erhvervsakademier og universiteter. Præcis det beløb, som regeringen giver i skattelettelser til den rigeste 1 pct. i Danmark. Og det er her det bliver sort for mange studerende. For hvorfor skal vores undervisning igen forringes til fordel for LA’sskattesænkninger i Nordsjælland?

Det er ikke nyt, at Venstre er af den opfattelse, at nedskæringer på uddannelse er nøglen til vækst og velfærd. Siden 2015 er der blevet skåret 2 pct. i budgettet. Det vil VLAK fortsætte til 2021. Får de magt, som de har agt, så er uddannelsernesbudgetterne skåret med 11 pct. de næste seks år. Det er helt sort.

Vi ved, at vi i fremtiden kommer til at mangle uddannet arbejdskraft. Derfor skal flere ind på uddannelserne og frafaldet fra uddannelserne ned. Lykkes det ikke, ser fremtiden sort ud. Med regeringens nedskæringer bliver det sværere og sværere. 

Ser vi på velfærdsuddannelserne, er der i den grad behov for, at der uddannes mange SOSU’er, sygeplejersker og læger. Antallet af ældre (65 år og derover) stiger stødt. I 2050 er der 1,5 mio. ældre. De vil have brug foroperationer, hjemmepleje og sundhedstjek. Det skal der være uddannede folk til. Flere end i dag.

Og det er ikke kun på sygehusene og i hjemmeplejen, der bliver brug for kloge hænder og hoveder. Frem mod 2025 vil vi mangle 70.000 faglærte. Mens der samtidig er udsigt til at være omkring 65.000 ufaglærte, der ikke har et arbejde. Alligevel skal erhvervsuddannelser også skærer udgifterne til lærere, værktøj og materialer. Det er jo helt sort.

Fremtiden bliver sort, hvis ikke VLAK snart indser, at uddannelse frem for nedskæringer er nøglen til beskæftigelse og vækst. 

Hvorfor ikke bygge Danmarks vækst op om en opkvalificering af arbejdsstyrken og kvalitetsstærke uddannelser? Så ville fremtiden blive lys. For mig, for mine medstuderende og ikke mindst for Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her