*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Thornings kvindekamp stopper ved hendes egen næsetip

Jeg var virkelig stolt, da en kvinde blev statsminister for første gang i Danmarkshistorien. Desværre glemte Helle Thorning kvindekampen, da hun gik ind i statsministeriet.

Jeg var virkelig stolt, da Helle Thorning-Schmidt i 2011 blev statsminister. Stolt fordi en kvinde rykkede ind statsministeriet for første gang i Danmarkshistorien. Stolt fordi hun brød glasloftet. Stolt fordi SF i høj grad var skyld i, at der kom et regeringsskifte i Danmark.

S-SF-R-regeringen var ikke sat i verden som en regering for status quo, men som en forandringsregering. Også på ligestillingsområdet. Der var ambitioner i regeringsgrundlaget. Desværre svigtede regeringen med tiden. I spidsen for det svigt stod Helle Thorning-Schmidt.

Når hun fortæller om sin tid som statsminister, lægger hun stor vægt på, at der var særlige udfordringer ved at være kvinde. Det mener jeg, hun har ret i. Helle Thorning-Schmidts køn blev alt for ofte nævnt og kommenteret. Hendes roller som kvinde, mor og statsleder blev alt for ofte blandet sammen. Kvinder behandles simpelthen anderledes i toppolitik. Det er ikke kun en mavefornemmelse. Det viser undersøgelser også.

Jeg er glad for, at Helle Thorning-Schmidt tager denne kamp op. Det er nødvendigt. Men det ærgrer mig, at hendes kvindekamp hverken i regeringstiden eller nu kommer ud over hendes egen næsetip.

SF og S havde fælles ambitioner på ligestillingsområdet, da regeringen blev dannet. Men meget lidt blev til virkelighed. Set med mine øjne var det ikke uvilje fra SF’s side, som satte en stopper for en række vigtige forandringer på ligestillingsområdet. Det var Socialdemokraterne under Helle Thorning-Schmidts ledelse. Desværre bruger hun ikke sin tid på at reflektere over og fortryde disse svigt for ligestillingen, men til gengæld bruger hun meget tid på den forskelsbehandling, hun selv har oplevet.

Et eksempel er øremærket barsel til mænd, som regeringen skrev ind i det fælles regeringsgrundlag. En central sag for at fremme lønudviklingen for kvinder. Selvom som SF protesterede, blev det slagtet af Socialdemokratiet.

I det fælles økonomiske udspil ”Fair forandring” fra S og SF stod det klart, at ligeløn var et anliggende for Folketinget, regeringen og arbejdsmarkedets parter. En ordentlig løn til blandt andet pædagoger og sygeplejersker. Ligelønsloven skulle styrkes med større åbenhed og bedre statistik og retningslinjer for ligebehandling. Men kun de kønsopdelte lønstatistikker blev til virkelighed, mens resten af planerne røg i skraldespanden. Velfærdskvindernes arbejdsvilkår var åbenbart ikke så væsentlige i Helle Thorning-Schmidts kvindekamp, fristes man til at sige.

Heller ikke et forbud mod sexkøb eller kvindekvoter for kvinder i landets bestyrelser blev til mere end ord på papir. Det stod i regeringsgrundlaget. Men igen var der ingen andre end regeringen selv, som fjernede det af bordet. Helle Thorning-Schmidt stod i spidsen for regeringen, og hun beklagede det aldrig.

Når den tidligere statsminister nu bruger så mange kræfter på at forklare, hvordan kvinder i top-politik behandles anderledes end mænd. Hvorfor bruger hun så ikke også lidt kræfter på alle de kvinder, som rammes af andre kønsbestemte uligheder i samfundet? Måske fordi Thornings kvindekamp kun går til hendes egen næsetip?

Min begejstring, for at alle unge kvinder i dag ved, at også de kan blive statsminister, er intakt. Men det er sgu vigtigt, at den næste kvindelige statsminister ikke glemmer kampen for ligestilling, når hun sætter sig ind i ministerbilen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her