*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

I dag snakker vi om demens

Min farmor endte sit lange liv som dement. I går fandt vi ud af, at selv ikke en kongelig er skærmet for demensen. Prins Henriks demensdiagnose er sørgelig for Prinsen og familien. Og det giver også os andre anledning til at diskutere en sygdom, som de fleste har haft tæt ind på livet, men mange har svært ved at håndtere.

Først var min farmor lidt forvirret. Måske det var varmen, tænkte vi. Men det fortsatte over vinteren. Hun var klar i nogle øjeblikke, fik så pludselig et udfald. Spurgte, hvor hun var henne, glemte mit navn, blev vred. Så blev hun bange. Så glad. Til sidst levede hun i sin egen verden, tænkte jeg.

Min farmor endte sit lange liv som dement. Det var en hård omgang for min farmor, men også for mig, som hendes barnebarn. At se en voksen, en autoritet, en personlighed forsvinde uden at hun rigtig var væk. Hun sad jo stadigvæk lige dér.  

Måske siger min historie dig noget? 400.000 personer i Danmark lever i dag med en dement i familien, så sandsynligheden er stor. I går fandt vi ud af, at selv ikke en kongelig er skærmet for demensen. Prins Henriks demensdiagnose er sørgelig for prinsen og familien. Og det giver også os andre anledning til at diskutere en sygdom, som de fleste har haft tæt ind livet, men mange har svært ved at håndtere.  

Politikerne debatterer finanslov i folketinget i dag, men i frokoststuerne er det næppe uddannelsesbesparelser, afgiftslettelser på luksusbiler eller fjernelse af det grønne BNP, der debatteres. Det er nok nærmere demens.

Prins Henriks demensdiagnose påvirker ikke kun hans liv, men også dronningens, prinserne og prinsessernes. Hvis man nu tager de kongelige titler væk, så kunne dette kongelige sygdomsforløb ligeså godt være Hr. og Fru Jensen. Det kunne ligeså godt være historien om min farmor der fik demens. Det kunne lige så være historien om Bent jeg passede som hjemmehjælper for syv år siden. Det kunne lige så godt være en del af din familiehistorie. Sygdommen og dens konsekvenser er ligeglad med titler, status og pengepung.

For det er altid en smerte at miste et tæt familiemedlem, men det er hårdt på en anden måde at miste dem mentalt, mens de stadig fysisk er her. I dag lider 78.000 danskere af en demenssygdom. Tallet er steget med 114 pct. over ti år. Demens er så at sige kommet for at blive og derfor skal vi holde fast i denne anledning til at snakke om sygdommens mange dilemmaer.

For syv år siden skrev Politiken en forsidehistorie, som lød ”Demens er den nye store dødsårsag i Danmark”. Jeg arbejdede på det tidspunkt i hjemmeplejen i Viborg Kommune og jeg kan huske, at jeg tænke. ”Ja, selvfølgelig”. Sagen er jo den at i takt med, at vi bliver bedre til forebygge og helbrede danskerne for blodpropper, hjertefejl, infektioner og fysiske lidelser, ja, så bliver de aldersbetingede mentale lidelser hyppigere. De lidelser, som rammer vores sind. Dem vi ikke kan se med det blotte øje. Dem vi ikke lægger i gips eller sætter et plaster på.

Hjernen er et af de organer, hvor vi mangler rigtig meget viden. Meget af det, der sker i vores hjerner, er til stadighed et mysterium for forskerne. Heriblandt er demenssygdomme en gåde for forskerne. Det er stadigvæk ikke kortlagt, hvad pokker der egentlig sker, når vi pludselig begynder at glemme, hvem vi er.

Mens forskere undersøger og afdækker, så skal vi som samfund, som syge og som pårørende håndtere denne svære sygdom – og samtalen derom. Det er en svær opgave. Og det er på en sørgelig baggrund, men forhåbentlig kan prins Henriks diagnose hjælpes os i gang med dét arbejde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.10.17, 18:42
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.10.17, 11:56
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.10.17, 09:59
Der er brug for indsatser, der øger trivslen hos de børnefamilier, som har oplevet krig og flugt på alt for nær hold. Det kræver, at regeringen udvider sit stramme fokus på beskæftigelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.10.17, 21:04
Der er mange på det fag- og ufaglærte arbejdsmarked, der gerne vil efteruddanne sig. Men vil vi have et arbejdsmarked, hvor det er let at hyre og fyre? Et arbejdsmarked, hvor vi altid skal være klar til at rykke os? Så må vi også indrette efteruddannelserne derefter. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
15.10.17, 14:59
Martin Ågerup sammenligner burkaen med Muhammedtegningerne – og så går det galt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.10.17, 10:59
Det vil ikke lykkes med en taktisk tilgang til islam, for så længe muslimer bliver ved med at kalde sig muslimer, uden at ændre på islam, så har vi de problemer vi har i dag, og det vil kun blive værre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her