*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er så meget, mænd ikke forstår

"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark.

Jeg har spillet fodbold, siden jeg var 11 år. Og jeg elsker lugten af nyslået græs og følelsen af at ramme bolden lige i røven. Derfor bliver jeg i disse dage pavestolt, når jeg ser de danske fodboldkvinder folde sig ud til EM i Holland.

I går vandt de danske fodboldkvinder over Norge i en nervepirrende kamp. Jeg så kampen med en veninde på en sportsbar. De mest entusiastiske fans var os, nogle fodboldkollegaer til landsholdsspillerne og en småfuld norsk turist.

Efter kampen gik jeg ud efter min cykel, og en gut spurgte til resultatet. Jeg fortalte, at Danmark havde vundet 1-0 og nu var i kvartfinalen. Han svarede så; ”Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet”.

Jeg sagde tak, men da jeg cyklede hjem tænkte jeg ”fandeme nej”. Det er altså tillykke til OS og til DANMARK. For hvorfor skal vi ikke kunne juble sammen, når kvinderne klarer sig godt? Det har vi da altid gjort for mændene.

Der er så meget, mænd ikke forstår, fristes jeg til at sige. Med henvisning til den Oddset-reklame, der for nogle år siden gjorde grin med kvinders viden om fodbold. Men det er heldigvis længe siden, og i dag er Oddset sponsor på kvindernes landsholdstrøjer.

For mig afslører min oplevelse udenfor banen desværre, at vi i Danmark stadig behandler kvindefodbolden som noget særligt for de få indviede. Derfor gøres kravet om respekt for kvindefodbolden også til et nærmest feministisk projekt. I stedet for at blot at tage det for, hvad det er: Dygtige og dedikerede kvinder, som spiller for Danmark og inspirerer alle os, der følge med.

Jeg mener, at årsagen, til at kvindefodbold endnu ikke er folkeeje, er, at kvindefodbold i Danmark har været stærkt nedprioriteret. I mange år har kvindelige fodboldspillere måtte høre på, at kvindefodbold var kedeligt, vi er utallige gange blevet spurgt, om alle på holdet ikke er lebber, og vi er blevet gemt væk på det bagerste frimærke af træningsanlægget i ydertimerne. Pige og kvindefodbold har været noget, som fædre til fodboldpiger, dedikerede trænere og andre fodboldkvinder har interesseret sig for.

Heldigvis er der forandring i luften. Det skyldes fodboldkvindernes succes (og måske også lidt mændenes nedtur), men også DBU’s fokus på pige - og kvindefodbold. Der bliver nemlig arbejdet på at rette op på ulige vilkår for kvindefodbolden, som jeg også selv kan nikke genkendende til. De dårlige placeringer på træningsanlæggene, knoldede baner og dommere som dømmer straffe fra midterlinjen, fordi de ikke orker at løbe rundt på banen. Imens drengene får de gode dommere, baner og træningstider.

Kampen for respekt for kvindefodbolden er en kamp for ligestilling, ikke særbehandling. Desværre holder konservative kræfter som debattøren Sørine Godtfredsen fast i, at kvindelandsholdet sætter sig selv i en offerrolle, når de problematiserer fordomme og ulige vilkår. Det er forkert, og det er ødelæggende for kampen for at gøre kvindefodbold mere udbredt.

Der er ellers nok at tage fat på. Mange kvindelige topfodboldspillere kan ikke engang leve af den løn, de får, men må knokle med uddannelse og arbejde ved siden af.

Jeg håber og tror, at denne slutrunde vil gøre dansk kvindefodbold til folkeeje. Derfor krydser jeg fingre for, at vi tager sejren i kvartfinalen og spiller os ind i medaljekampen. Det vil være en kæmpesejr for Danmark. Og ikke kun for kvinderne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
17.10.17, 13:01
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.17, 23:28
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her