*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Evner forpligter - men ikke til at vælge universitetet

Mange sidder i dag og træffer beslutningen om, hvad der skal ske efter sommerferien. I morgen er det nemlig sidste frist for at søge optagelse på de danske videregående uddannelser. Nogle af jer har længe vist, hvad drømmen var – nogle er jer er måske stadig i tvivl. Mit bedste råd til jer er, at huske på et højt gennemsnit også kan bruges til andre uddannelser end universitetet.

Kære studenter

Jeg sad for nogle år tilbage i samme situation som jer. Med et høj gennemsnit fra gymnasiet og med forældre, der kun så universitetsvejen, som den rigtige for mig: ”Ellers vil dine evner være spildt” og ”evner forpligter”, sagde de.

Men et godt karakterbevis fortæller ikke, hvad du kan som menneske og det fortæller slet ikke, hvad der gør at du er glad, når du forlader din fremtidige arbejdsplads til fyraften.

Jeg endte med at læse på universitetet. I tre år.

Det var på trods af at jeg ellers gennem mit arbejde i hjemmeplejen godt vidste, at sygepleje måske var mere mig. Det spøgte, men det var jo ikke en universitetsuddannelse. Og evner forpligter. Desuden så alle omkring mig ud til at tage den ”rigtige” vej. I SF Ungdom læste de seje unge kvinder jura, statskundskab eller økonomi.

Så jeg startede på statskundskab i Aarhus. Det var fedt. Gode venner, veninder og fredagsbar. Men mig og lange teoretiske udredninger blev aldrig et godt match og efter et år på studiet, var jeg ikke i tvivl. Jeg havde valgt forkert. Sygeplejerskedrømmen var der stadig.

Lige før regeringen og socialdemokratiet byggede uddannelsesloftet, nåede jeg at komme ind på sygeplejestudiet. Og hold da op, hvor har jeg fundet min rette hylde! For evner forpligter, det gjorde mine også. Jeg har heldigvis en masse evner, der ikke kan læses ud af mit karakterbevis, helt ligesom alle jer.

Når jeg fortæller folk om mit skifte, møder jeg forundring. Jeg får reaktioner som; ”Nå, jamen der er jo også mange sygeplejersker som ledere! Og du har jo også en bachelor i statskundskab, så det skal nok gå” eller ”Nå – jeg har hørt at det er hårdt at være sygeplejersker – sejt og godt der er nogen som tør det” eller ”Nå, men gider du godt vaske gamle mænd og tørre røv?”.

Heldigvis er det ikke alle, der tænker sådan. Men det afslører en manglende anerkendelse af, at også de skarpe hjerner kræves i plejefagene. En manglende anerkendelse af, at det ikke giver mening for alle at stræbe efter en kandidatgrad.

Kære studenter. Den manglende anerkendelse skal I forsøge at se udover, når ansøgningernes sendes i morgen. 

Der sker heldigvis forandringer. Prestigen i velfærdsfagene er på vej op. Og ja, universitetet er sejt. Men det er fandeme også sejt at uddanne fremtidens generationer i folkeskolen, hjælpe syge og gamle eller bygge huse landet over, hvis du spørger mig.

Kære student. Mærk nu efter indeni, hvad det er du brænder for. Hvad der gør dig glad, hvad du synes er sjovt. For du har et langt arbejdsliv foran dig og det skal ikke bestemmes af et tal på et karakterbevis eller andres velmente holdninger til dine boglige evner.

Husk, der er en verden uden for universiteterne, som måske netop er det rette match for dig. For evner forpligter, men ikke til at vælge universitetet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
22.09.17, 11:27
Der er fremgang at spore, men statsministeren slider stadig med sin troværdighed Læs mere
Af Rune Lund
22.09.17, 10:07
En månedlang kamp med ministerspørgsmål i lange baner har presset en modstræbende regering til at lukke leasing-skattehullet. Det er en stor sejr, der potentielt kan måles i milliarder af kroner. Læs mere
Af Jens Kindberg
22.09.17, 06:12
Nu starter nedsmeltningen hos Det Radikale Venstre Læs mere
Af Signe Munk
21.09.17, 18:03
Jo, Løkke, Pape og Samuelsen. Nedskæringer for 1 mia. på vores uddannelser kan mærkes. Det er helt sort. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.09.17, 13:07
Cykling er konservativt. Den dyrker gentagelsen, vanen, øvelsen, kontinuiteten og respekten for det givne. Cykling er ikke kun en kirke, cykling er også en kongerække. Læs mere
Af Rune Lund
21.09.17, 12:07
Der er flertal for en omlægning af registreringsafgiften, der fremmer miljø, sikkerhed og lukker skattehuller. DF kan vælge at banke regeringen på plads, eller lade sig kue af Liberal Alliance. Læs mere
Af Holger K Nielsen
20.09.17, 15:11
For nylig kom det frem at Stanislav Petrov er død. Eller rettere: han døde i maj måned men først nu er dødsfaldet kommet frem til en større offentlighed Læs mere
Af Anders Vistisen
20.09.17, 10:42
De Konservatives formand i EU-Parlamentet vil undertrykke anderledes tænkende og har et føderalistisk syn på fremtidens EU Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.09.17, 22:35
Det er hamrende naivt at tro, at hårdkogte kriminelle vil stoppe deres kriminelle aktiviteter, hvis indtægtsgrundlaget for hashsalget forsvinder på grund af en legalisering. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.17, 15:02
Jeg overså en præmis for den undersøgelse, som refererede til i går. Det beklager jeg. Men når Europabevægelsens formand insinuerer, at dunkle kræfter betaler mig for at bringe usandheder til torvs, falder mistanken tilbage på hendes konspiratoriske fantasi. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her