*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sygehusansattes opråb om mindre travlhed røg i syltekrukken

Regeringens politik understreger, hvorfor syltekrukken og sneglen stadig har sin berettigelse på Christiansborgs ældgamle vægge. I stedet for at indføre en ny styringsmodel for sygehusene, beder regnedrengene i finansen nu sygeplejersker, læger, portører og SOSU’er om at snøre løbeskoene ekstra stramt endnu et år.

I vandrehallen på Christiansborg er væggene dekoreret med et sirligt mønstret bånd. I båndet gemmer sig små motiver og billeder, som er malerens provokerende kommentar til politikerne. Der er en snegl, en mår og en syltekrukke.

I går fik de danske regioner vredet armen rundt af Finansminister Kristian Jensen. Økonomiaftalen for sygehusenes økonomi det næste år betyder nemlig, at 2%-kravet står ved magt et år mere. Imens skal det undersøges, om man kan komme med et forslag til en ny styringsmodel.

Regeringens politik understreger, hvorfor syltekrukken og sneglen stadig har sin berettigelse på Christiansborgs ældgamle vægge.

For i stedet for at have udarbejdet ny styringsmodel for sygehusene frem mod disse økonomiforhandlingerne, så beder regnedrengene i finansen nu sygeplejersker, læger, portører og SOSU’er om at snøre løbeskoene ekstra stramt endnu et år. Imens de selv snegler sig afsted i arbejdet med at afskaffe 2%-kravet.

I syltekrukken ligger buzz-ord som ”work smarter, not harder”, ”bæredygtig økonomisk udvikling” og ”sammenhængsreform”. Alt sammen meget fint, hvis det ikke var fordi regeringen viser en åbenlys arrogance overfor de ansatte på gulvet. Lægeforeningen, Yngre Læger, FOA og Dansk sygeplejeråd har alle sammen råbt op, men de blev ikke hørt.

Regeringen kunne i stedet have vist mod og respekt for de ansatte ved at sige: ”Ok, I vil ikke have 2%-kravet. Jamen, så giver vi jer mulighed for at finde løsninger på sygehusene, afdelingerne og regionen. Så ser vi, om I har nogle gode bud på, hvordan vi leder et moderne sundhedsvæsen”. Men det skete ikke. I stedet er syltekrukken fundet frem.

I økonomiaftalen ligger også 500 millioner kroner til flere kollegaer på landets sygehuse i 2018. Det er selvfølgelig meget godt. Men det svarer til en budgetudvidelse på 0,5 procent, som er et økonomisk tilskud i bundkategorien. Det er blandt de laveste økonomiske vækstrater i 20 år. Kun i kriseårene 2010 og 2011 oplevede sundhedsvæsnet en lavere vækst.

Det virker underligt, at Finansministeren for få uger siden stolt kunne fortælle, at Danmark er langt væk fra krisetilstande. Økonomien er i overskud, ja, faktisk så meget at der er flere milliarder at dele ud, og på den lange bane i 2025 viser overskuddet 35,6 milliarder.

Men ak. Alligevel var der var ikke råd til at sørge for, at der kan sikres personale nok til at sænke travlheden på vores sygehusgange. De sygehusansattes opråb røg i syltekrukken. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere
Af Signe Munk
17.10.17, 14:45
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her