*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tre gode grunde til at fjerne 2%-kravet, Kristian Jensen!

Det var ikke nok at smide udtrådte løbesko på Finansministeriets trappe. Men ministeren må forstå, at der er grænser for, hvor meget man kan øge tempoet på sygehusene.

For en måned siden fik Kristian Jensen sækkevis med udtrådte løbesko leveret på finansministeriets hovedtrappe. Afsenderen var sygeplejersker fra hele landet, der ville vise, at løbesko er blevet deres fortrukne fodtøj på de danske sygehuse. 

Årsagen er klar. Tempoet er blevet skruet op med 2% årligt de seneste 15 år. Jeg gav også finansministeren mine egne ildelugtende løbesko i håb om, at det ville gøre indtryk.

Men ak nej, under de nuværende forhandlinger om sygehusøkonomien, har finansministeren netop meldt ud, at 2%-kravet står ved magt.

Hvis sure løbesko ikke gør det, så lad mig prøve med lidt mere kontante argumenter. 

Kære Kristian, her er tre gode grunde til at afskaffe 2%-kravet.

For det første: Hav lidt tillid til os på sygehusene

Spørger man befolkningen, hvem de har mest tillid til, så ligger sygeplejersker i top. Politikerne ligger næst lavest - kun overgået af brugtvognsforhandlere. 

Jeg ved ikke, hvordan Kristian Jensen har det, men måske han skulle overveje, om befolkningens tillid til sundhedspersonalet kunne smitte lidt af på hans måde at lede det offentlige på. Regeringens ønske om at videreføre 2%-kravet er et mistillid-statement, når alle faggrupper tigger om at få det afskaffet. De gør det ikke, fordi de er dovne, men fordi det ikke hænger sammen ude på alt for mange afdelinger at skulle fortsætte med at se flere og flere patienter, uden at der kommer flere kollegaer. 

For det andet: 2%-kravet har udtjent sin mission

Flere i min familie har tjent i det offentlige sundhedsvæsen siden 80’erne. Spørger man dem, så er der ingen tvivl om, at der var brug for, at sygehuskulturen fik et spark bagi for 15 år siden. Faghierakier skulle brydes op. Ineffektive traditioner skulle udfordres. En ny ledelseskultur skulle udvikles. Kravet om at producere mere og sætte patienten i fokus har bidraget til at udvikle sundhedsvæsnet. Men nu har 2% kravet udtjent sin mission. Og vil finansministeren ikke lytte til fagfolk, så spørg dog eksperterne. Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen er enig. Eller se på virkeligheden. 2%-kravet i kombination med en økonomi finansieret ved ensidigt fokus på aktivitet betyder, at Vejle Sygehus for eksempel straffes økonomisk for at tilse flere patienter, end de plejer. Det sker, fordi de slår flere undersøgelser og lægesamtaler sammen på en dag og derved ser patienterne færre gange samlet set. Det er klogt, men ikke nogen god forretning for sygehuset, sådan som styringen er skruet sammen i dag.

For det tredje: 2%’s kravet giver ballade i baglandet - og har der ikke været nok af det? 

Måske er der opbakning til linjen hos Liberal Alliance, men i Venstres egne rækker er modstanden stor. Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) opfordrer også regeringen til at afskaffe 2%’s kravet. Det er altså ikke kun socialister som mig, der råber op. Desuden må man antage, at Dansk Folkeparti ikke kørte en kampagne mod 2%-kravet for sjov. 

Gør det stadig ikke indtryk, så kunne Kristian Jensen smutte en tur forbi et af de danske sygehuse og tage et virkelighedstjek. Jeg er sikker på, at den hvide kittel også vil klæde en finansminister. Men jeg er nok nødt til at opfordre ministeren til at huske løbeskoene. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
20.10.17, 16:37
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.17, 11:35
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.10.17, 09:34
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.10.17, 00:05
Eller hvorfor den borgerligt-liberale kommer for sent til historien. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.10.17, 15:33
Det gælder om at vi banker svensken og så må alt andet rykke i baggrunden Læs mere
Af Morten Løkkegaard
19.10.17, 10:30
EU-kommissionen har fremlagt et forslag til en social søjle i Europa. Spørgsmålet er, om EU skal være en ’social union’, hvor socialpolitikken fremover delvist styres fra Bruxelles? Mit svar er klart; nej tak! Læs mere
Af Siddik Lausten
18.10.17, 13:18
Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene. Læs mere
Af Gitte Seeberg
18.10.17, 13:08
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold Læs mere
Af Jens Kindberg
18.10.17, 11:48
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.10.17, 15:55
Politiet får ikke adgang til Europols databaser på mobilen Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her